• dagda tepede, motorsikletler ile yapilan atlamali hoplamali yari$. olu$an kazalar eglence programlarinin aralarinda eglence olsun diye gorterilir.
  • ing. motocross
  • kısaca moto-x veya mtx olarak adlandırılan spor.
  • altınızda kayan toprak ile selenin kıçınıza vurması arasında, bütün eklemlerinizde hissedilen titreşim ve hayatta kalabilme arzusunun da perçinlediği adrenalin patlaması ile tüm düşüncelerinizden uzaklaşıp bolca ter döktüğünüz spor dalı.
  • motokros kapalı alanlarda, kapalı bir parkur dahilinde, doğal engeller kullanılarak yapılan bir motosiklet sporudur.yarışçılar için toplam yarışma süresi
    60 dakikayı geçemez belli bitakım standartları var ne biliyim yolları en 8 mt max hız 30 km/s geçmicek şekilde engeller bumplar yapılır
    seksten daha zewkli olduguna inanılan spor.
  • (bkz: sami paker)
  • türkiye'de yapılmaması yapılsa da sizin hiç bir şekilde değere göremeyeceğinizin bilinmesi gereken spor dalı
  • kisin snowboard yapan ve yaz icin wakeboard, kitesurf deneyimlemis adrenalin manyagi birisi olan beni baya sarmis spordur. öncelikle motor kontrolu ve koordinasyon cok önemli , her extrem spor gibi düsünce veya kötü bir tecrübe yasayinca sakin birakmayin aksine üstüne gidin. her sporda oldugu gibi patik yapmak cok önemli. yaptiginiz cografya güzelse , örnek orman iciyse vs manyak hazlar almaniz mumkun.
  • kesinlikle yeryüzünde yapılabilecek en iyi sporlardan birisidir. orman ve dağ sırtları bu konuda mükemmel hazlara gebe.
    hakkında biraz bilgi,

    tanımlarla motocross
    kısaca ‘motox’ denen bu motosiklet sporu, yol dışında ve kapalı parkurlar dahilinde, doğal engeller kullanılarak gerçekleştiriliyor. motocross, ‘motorcycle’ ve ‘cross country’ sözcüklerinin birleşmesinden oluşuyor.

    nasıl yapılır?
    tüm sürücüler yanyana sıralanıyor ve aynı anda start alarak yarış mesafesini katetmeye çalışıyorlar. bitiş çizgisine ilk ulaşan sürücü o ‘moto’nun birincisi oluyor ve en çok motoyu kazanan tüm yarışın galibi ilan ediliyor. motoların her biri ise sürenin uzunluğu açısından farklılık gösteriyor. üst düzey yarışlarda 30 dakikalık motolar olduğu gibi, amatör yarışların beş dakikalık motolardan oluştuğu da oluyor.

    pistler
    motocross pistleri genelde keskin dönüşlerin yer aldığı çok geniş ve engebeli alanlar. özellikle yağışlı havalar ve dolayısıyla pistlerin çamurlu olduğu dönemler tercih ediliyor. tepelerden uçulur, çamurdan geçilir, atlanır, zıplanır.

    geçmişten bugüne
    ingiliz off-road sporu ‘scrambles’ olarak ortaya çıkan motocross 1930’ larda popüler hale geldi. 70’lerde özellikle amerika’da tanınması sporda patlama yarattı. bugünse ‘supercross’ ve ‘arenacross’ gibi alt dallara ayrılarak genişlemiş durumda. akrobatik hareketlerin önem kazandığı ‘freestyle’ aktiviteleri, 75 model motorlarla yapılan ‘vintage’ motocross ise günümüz gözdelerinden.

    yarışlar
    dünyanın belli başlı iki motocross yarışından biri fım's grand prix dünya şampiyonası serisi. tarih boyunca farklı ülkelerde gerçekleşen şampiyona toplam 16 raunddan oluşuyor. bir diğeri ama's amerika milli şampiyonası. ama dönemi mayısta başlayıp eylül ortasına kadar sürerek 12 pistte gerçekleşiyor.

    idmanlar
    motocross eğitimi kasların dayanıklılık ve gücünü sağlamak için yapılan egzersizler ve özel beslenme programını kapsıyor. en önemli noktalardan biri hareket tekrarı. dengeli beslenme de çok önemli. özellikle bacakların kuvvetli olması mutlak şart.

    serbest stil!
    yeni bir spor dalı olan ‘freestyle motocross’, yarıştan bağımsız, sadece motor üzerinde akrobatik hünerlerin sergilendiği bir motocross stili. kazanan, bir grup jüri tarafından belirleniyor. sürücüler teknik beceri ve hareketlerin zorluk düzeyi gibi kriterlerle puanlanıyor.

    üreticiler
    japonya’nın honda, kawasaki, suzuki ve yamaha’sı, avusturya’nın ktm markaları en büyük beş imalatçı. aynı zamanda italya’dan aprilia, polini, tm racing, vertemati, vor, ingiltere’den ccm, amerika’dan cobra ve ispanya’dan gas gas sektörde daha küçük de olsa pay sahibi olanlar.

    ilkleri, enleri
    ilk motocross stadyum etkinliği 1972’de los angeles coliseum’da gerçekleştirildi. 2006 ve 2007’de dünyanın en iyi pisti bulgaristan’ın sevlievo kasabasındaki pist seçildi. belçikalı yarışçı stefan everts, 10 şampiyonluk ile dünya rekorunu elinde tutuyor. kendisi aynı zamanda, dört kez dünya motocross şampiyonu olan harry everts’in oğlu.

    son ayak
    marmara motokros şampiyonası, türkiye motosiklet federasyonu (tmf) tarafından 31 mayıs-1 haziran’da tekirdağ’ın hayrabolu ilçesinde yapıldı. şampiyonaya 22 motokrosçu katıldı, yarışları 2000 izleyici takip etti. şampiyonanın son ayağı 5-6 temmuz’da hezarfen havaalanı’nda yapıldı.
  • koruyucu kaskları acayip çekici olan spor.
hesabın var mı? giriş yap