• içten yanmalı bir motorun silindirlerinin toplam hacmi. 2 litre motor denirken kastedilen yanma hücrelerinin toplam hacminin iki litre oldugudur misal.
  • hacim, bir maddenin boyutları itibariyle uzayda kapladığı yer olarak tanımlanır. aracın bu motor hacminin içinde oluşturduğu yanmanın/patlamanın sonucunda ise motor gücü (beygir)*oluşur.

    motor hacmi genellikle birim olarak cubic centimeter (cc) veya litre (lt) ile ifade edilir. bu birimin litre dönüşümü ise 1 litre = 1000 cc baz alınarak:
    1229 cc ~ 1.3 litre
    1339 cc ~ 1.4 litre
    şeklinde de ifade edilir.

    1.6 motor hacim olarak 1.3'den daha büyüktür. bu da doğal olarak daha fazla yanma sağlanabilmesi anlamına gelir. motor hacmi büyüdükçe yakılacak yakıt/hava kapasitesi de artmış olur. 2.0 hacmindeki bir motorun yakacağı yakıt / hava karışımını, aynı teknolojideki 1.3 motor yakamaz. bu yüzden gücü düşük olur. ancak, farklı teknolojiler arası geçişlerde durum farklı olabilir. şöyle ki, küçük hacimli motora (1.4 lt gibi) turbo ve kompresörün eklenmesiyle oluşmuş olan turbo basınçlı motor (tsi) * 100 beygir güç üretebilirken, 1.4 atmosferik bir motor 80 beygir üretebilir.

    hacim büyüdükçe daha fazla beygir üretimi muhtemel olsa da, bazı şirketler yakıt/ekonomi/beygir/tork ilişkisi içinde motorlarını üretirler. bir firma 1.4 lt motordan 90 beygir de 100 beygir de alabilir. bunları satış politikası, yakıt/ekonomi/beygir/tork ve ticari kaygılar çerçevesinde geliştirir.

    bunlara ek olarak, araçların sıkıştırma oranları, piston kollarının büyüklüğü, subapların yerleştirme ve açılma pozisyonları, subap sayıları, motorlara tanınan hava emiş kapasitesi, motor teknolojisi, pistonların silindir içindeki hareket kapasitelerine kadar bir çok etken beygir gücünü doğrudan etkiler.

    bir diğer konu da,

    örneğin 1.6 lt iki firmanın beygir değerleri farklı olabilir. mesela a firmasının 1.6 motoru 100 beygir üretirken, b firmasının 1.6 motoru 120 beygir üretebilir. a firması bunu bir tercih olarak da sunabilir, ağırlığı daha fazla olabilir veya teknolojisinin kapasitesi olmamasından dolayı zorunlu olarak da 100 beygir üretmiş de olabilir. ancak günümüz üreticilerinin teknolojileri birbirlerine çok yakın bu yüzden bu son örnek geçmişte kalan bir unsur.

    bir diğer unsur ise , kullanılan yakıtın cinsidir. benzin her zaman mazottan daha verimli bir yakıttır. benzin yanıcı bir maddedir ve hava karışımını yakarak güç üretir. dizel teknolojisi, yani mazot ise patlamaya esas bir çalışma prensibine sahiptir. alınan karışımı patlatarak çalıştırdığı için hem seslidir hem de turboya ihtiyaç duyar. mazotlu araçlar üst devirlerde çok verimli güç üretemeyecekleri için uzun yapıda piston kolları kullanırlar, krank millerini ona göre dizayn ederler. bu yüzden dizel motorlar düşük devirde daha yüksek güç üretebilir. buna karşın kullanılan motor parçaların yapısı gereği tork artışı sağlanır.

    örneğin 1.3 turbosuz bir benzinli motor , 1.3 turbosuz dizel motordan daha fazla güç üretebilir. bu da doğrudan yakıtın cinsi ile alakalı bir durum.

    daha fazla güç her zaman daha fazla yakıtla olur. firmaların şu an tek hedefi yüksek beygir gücüne karşın olabildiğince az yakıt tüketmektir.
    turbo motorlar geçmiş yıllarda daha çok performans için kullanılmış olsa da , günümüzdeki yol otomobillerinde kullanılan turbolar ekonomi sağlamak, hacmi küçültmek ve minimum yakıtla maksimum beygir gücüne ulaşmak amacıyla kullanılır.
  • klasik vergilendirme modelinde aracın değeri üzerinden ücret tahsil edilir. dönüşüm içinde olan otomotiv sektöründeki vergilendirme için yapılması gerekenler var.
    motor hacmine dayalı vergilendirme son düzlüğe girmiş durumda. 1.0 hacmindeki araçlardan vergi alınıyor ancak çok az. devletinde vergi kaybı malum. yapılması gereken çevreci araçlara daha az vergi uygulanmalı. diğer tüm araçlar için daha fazla vergi alınmalı.
  • motordaki bütün pistonların alt ve üst ölü noktalar arasında (bir çevrimde) haraket ettirdiği toplam akışkan hacmidir. yanma odasının toplam hacmi değildir.
  • - var mı araba sesi yapmak isteyen?
    - motor hacmi?
    - motor hacmi mi?

    (®copyright cenk yildiz)
hesabın var mı? giriş yap