• bir gün hz. ali'nin taraftarlarının yoğun olduğu küfe'den, bir arap, devesiyle şam'a gelmiş. şam sokaklarında dolaşırken biri ona yanaşmış:
    - ver o dişi deveyi bana! demiş. tartışma büyümüş, küfe'den gelen adam, "bu deve benimdir, üstelik dişi değil, erkektir" diye itiraz etmişse de anlaşamamışlar. konu muaviye'ye yansımış.
    halk meydanda toplanmış... muaviye, küfe'den gelenle şam'da deveye sahip çıkan yerliyi dinledikten sonra, kararını açıklamış:
    - bu dişi deve şamlınındır!
    sonra toplananlara dönmüş ve sormuş:
    - ey cemaat, bu dişi deve kimindir?
    cemaat hep birlikte bağırmış:
    - şamlınındır!
    küfeli şaşkın bir vaziyette devesinin ardından bakakalırken, muaviye onu yanına çağırmış:
    - ey küfeli, dinle! sen de ben de biliyoruz ki, bu deve senindir ve dişi değil, erkektir. ama sen küfe'ye dönünce gördüklerini ali'ye anlat ve de ki: "ey ali, muaviye'nin, dişi deveyi erkekten ayırt edemeyen, o ne derse evet diyen 10 bin adamı var! ayağını denk al!"

    http://www.sabah.com.tr/…uaviye-ali-ve-deve-hikyesi
  • hikaye eksik anlatılmış. muaviye, daha sonra kûfe'liye çok daha kaliteli bir deve hediye ediyor. böylece ihtilafın bütün taraflarını memnun etmiş ve doğabilecek tatsız olayları baştan engellemiş oluyor.

    ayrıca hz. ali'ye gözdağı verme olayı yok aksine başka bir mesaj vermek istiyor, "artık peygamber zamanındaki olgun insanlar yok, meydan böyle vahşi insanlara kaldı, bunları eski sistemle idare etmek mümkün değildir, bunlar ancak güç kullanan bir hükümdarın dilinden anlar"...demek istediği bu...tabii o hükümdarın kendisi olduğunu da zımnen söylemiş oluyor...
  • gerizekalı insanları hafife almamak gerektiğini anlatan bir hikaye. bir araya geldikleri zaman kitle psikolojisiyle hareket ederek ne kadar tehlikeli olabileceklerini göstermiş. haklıyken haksız çıkabilirsiniz. tabi ki liderleri de bu gerizekalı topluluğu sayesinde "yavuz hırsız" olarak yırtabilir.
  • bu hikaye tamamen uydurma olup hiçbir islam kaynağında yer almamaktadır.
  • bu hikayenin tarihsel olarak dogrulugu yanlisligi hakkinda birsey diyemem ama bu duruma tipatip uyan olaylarin muz cumhuriyetinin birinde gercekten yasandigina sahit olma talihsizliginde bulundum.
  • istediğin zamana mekana ve kişiye uyarlayabileceğin bir hikaye. en çok da günümüze uyuyor.
  • günümüzde bir yerleri anımsatan hikaye, neresi olduğunu çıkaramadım.
  • bana bir yerlerden tanıdık gelen hikaye...
  • bugünün türkiyesinin hikayesidir.
hesabın var mı? giriş yap