• (bkz: taha akyol)
  • (bkz: muhafazakar liberal sosyalist)
    bir de çok daha yakında öğrendiğim muhafazakar sosyalist var ama ben bu sınıftan tanıdıklarıma kısaca pkk'lı diyorum :)
  • oksimoron bir tanımdır. liberal tanımının o kadar içini boşalttılar ki ambalajını açtığınızda içinden eski fetocu, utangaç islamcı, karşı devrimciliğe dair herhangi bi bağlantıya rastlayabiliyorsunuz.

    milli mücadele döneminde yaşasa zararlı cemiyetlere domalacak tipler kendine liberal diyor. amına kodumun eymen tahaları dedelerinden çektik bi de bunlar çıktı.
  • (bkz: iyi parti)
  • teoride mümkün pratikte çok zor.
    mesela ali babacan liberalizm çizgisinde olduğunu iddia eder ama pratikte o iş öyle kolay olmaz. kendisi istediği kadar 4.0 ortalama ile odtü'den mezun olsun, geniş dünya görüşü olsun deva partisi bilmemnere ilçe teşkilatındaki adam siyasal islamcıdır. partisinin tabanı liberalizmi reddedecektir.

    cem toker'in güzel bir tweet'i var kast edilen kişiyle ilgili

    liberal zannedilen siyasi islamcı günü geldiğinde şunu demiş:
    “elimde değil, doğam bu benim”
  • ya muhafazkarsındır ya liberal ikisini harmanlamak akıl kârı değildir
  • muhafazakarlar liberalizmi, liberaller muhafazakarlığı bilmez. muhafazakar liberaller ise ikisini de billmez.
  • "ben kazancımı kafamda kul hakkı yememiş gibi helalleştireyim, devlet de çok üstüme gelmesin, sen bu durumun şekline siyasi bir isim ver" i temsil eder genelde bizim ülkede.
  • yalnızca iktisadi bir tanımdır.

    liberal değil serbest piyasacıdır, muhafazakâr da değildir üstelik. muhafazakârlığı piyasa ekonomisinde kendisine koridorlar, kapılar açmak için kullanır.

    tanrı ile para karşı karşıya geldiğinde daima para seçilir bu insanın kafa mahkemesinde görülmüş bütün duruşmalarda bugüne kadar ve bugünden sonra.

    faiz alınır ve ödenir, "vergiden kaçınma" adı altında hırsızlık yapılır, alkollü içeceklerden ve tütün mamüllerinden alınan vergi ile kamu hizmetlerinin alayı opere edilir, aynı binada ve aynı görevde çalışan kamu personellerine birkaç farklı statüde hak ve ücret verilmek suretiyle kul hakkı yenir ve adalet duygusu zedelenir, alnındaki ter çoktan kuruyan emekçinin maaşı bankada günlerce tutulup üzerinden gelde edilir, teokratik rejimlerce işlenen insanlık suçlarına ticaret hacminin hatrına göz yumulur ve dilsiz şeytanlık yapılır.

    bunların hiçbiri illegal değildir üstelik!

    işin sosyal tarafı ise yalnızca kolay yoldan erdemli ilan edilmek için vardır, bunun da altında piyasa itibarı kaygısı yatar zaten.

    her gün sabahtan akşama kadar maske takmaya zorsunup sabahları bir bardak sumak suyu içerek covid'den korunmak, her gün sabahtan akşama kadar erdemli olmaya zorsunup cuma günleri camide görünerek peşinen erdemli diye bilinmek, her gün bu toprakların ve bu topraklarda yaşayan insanların yararına çalışmak yerine instagram hesabında bayrak paylaşarak vatansever oluvermek...

    sözün hasılı; kendisini "muhafazakâr liberal" olarak tanımlayan kimse, liberalizmin yalnızca iktisadi boyutunu yani işine gelen tek parçasını benimsemiş ve bunun dışında herhangi bir dünya görüşünden münezzeh yaşayan kimsedir.

    "muhafazakârlığı veya herhangi bir sosyal etiketi finansal fayda için taşıyan serbest piyasa savunucusu" diye açabiliriz bu tanımı. kısaltmak için baş harfleri falan kullanırız bu hâliyle slogan tadında kullanılamıyorsa sağda solda.
hesabın var mı? giriş yap