• şöyle bir eskileri düşünelim. eskiden başörtülü/tesettürlü kadınlar harbiden tesettürlüydü. hani başörtü takıp dar pantolonlar giymezlerdi. gerçekten muhafazakarlardı, alnı secdede insanlardı (60-75 arası doğanlar).

    76-90 arası doğanlarda genel bir rahatlama olsa da genel itibariyle bu yaş arası kadınlar muhafazakardır diyebiliriz. fakat 30 yaşının altında olanların ezici bir çoğunluğu bırakın muhafazakar olmayı müslüman bile değildir. 5 vakit namaz kılmazlar, başörtüsünü takıp makyaj da yaparlar spor salonlarına da giderler. değişiktir, 90+ doğumlu muhafazakar(?) ama öyle yaşayamayan kadınlar. günden güne muhafazakarlık dibi görüyor. muhafazakar görüntü + seküler yaşam tarzı artıyor. bu, zamanla seküler görüntüyü de oluşturacak. 10 sene sonra cami yapımı duracak 20 sene sonra dine inanma oranı %95'lerden %60'lara düşecek.

    erkeklerde bu geçiş çoktan olmuştur. z kuşağı erkeği dinden uzak, gelenekten uzaktır. gelenekler, onun özgürce seks yapmasını engeller. twitter, youtube, instagram'da flört vardır, aşk vardır, seks vardır. ailesi muhafazakar genç erkeği çükü aydınlatır. aynı şeyler kadınlar için de geçerlidir ama erkekler bu konuda daha ilerdedir. çünkü erkek olmanın dayanılmaz hafifliği vardır :)

    etrafınıza bakın, gençleri izleyin, tercihlerine bakın. yeni bir dünyayı, yeni bir iklimi yaratıyorlar. bunun iyi mi kötü mü olduğu bahsine hiç girmek istemiyorum ama türkiye arada kalmış bir ülke olmaktan kurtulmaya başlamıştır. türk gençliği demokratik-laik toplum hususunda hemfikirdir. en azından özgürce flört etme, ilişkiye girme, alkol içme konularında bir uzlaşma içindedir.

    muhafazakarlık tükenirken muhafazakar iktidar hala gençlere "sennnn abdülhamitsin" diyerek reklam çekiyor. sor bakayım ona abdülhamit miymiş yoksa netflix'teki alelade bir karakter mi :)
  • imam hatiplilerin bile hızlı bir şekilde, hatta resmen koşarak deizme doğru gitmesi bunun en somut kanıtıdır.

    mevcut iktidar farkında olmadan hızlı bir ivmeyle türkiye'deki sekülerizmin tabanını sağlamlaştırıyor farkında değil.
  • ben yaşıtlarım arasında nadiren dindar birini görüyorum. ki onlar da din adına bir şey yapmıyorlar. yurt dışından radikal islamcı ithal ederek durumu eşitlemeye çalışıyorlar herhalde
  • işin garip tarafı muhafazakarlık kendisini muhafazakar gören bir siyasi oluşum tarafından bitiriliyor.

    camiler kışlamız demişti ama meğer grup toplantısı demek istemiş.
  • muhfazakarlık adı altında servete kavuşmuş, sonradan görmeliğin dibine vurmuş insanların yaşadığı şeyin bitiyor olmasına şaşırmamak lazım. bekliyorlar, sıradaki modelleme gelsin de azıcık da burdan bulalım yolumuzu diye.
  • türbansız annenin türbanlı kızı pek görülmez ama türbanlı annenin türbansız kızı çokça görülür.
  • yanlış önermedir...

    dine bağlı muhafazakarlık bitiyor. yoksa z kuşağı kadar muhafazakar bir nesil görmedim ben. her biri farklı alanın muhafazakarı. kimisi astroloji, kimi politik doğrucu, kimi new age salaklıklarına saplanmış, kimi woke ayağına ne kadar burnu boktan kurtulmaz komplo teorisi varsa inanıyor.

    muhafazakarlığı bireycilik ve bilimsel yaklaşım ile yok edersin. bu gerizekalılarda bireycilik değil bencillik, bilimsel yaklaşım değil keyifsel yaklaşım var...

    bu muhafazakarlıktan kurtuluş değildir. islam bataklığından uzaklaşıp başka bataklığa koşuyorlar. boku pembeye boyayınca eti puf olmuyor maalesef.
  • normaldir. zeka seviyesi yüksek olan yaşar, olmayan yaşamaz.
  • bazilari ne kadar inkâr etse de boyle bir sey var
  • genel olarak dünyayla alakalı bir durumdur. internet sayesinde tabi ki. insanlar bilimsel bilgiye kolayca ulaşabiliyor. her seviyeye göre her kesime göre her dilde açıklamalar mevcut. merak eden okuyup görebiliyor. suudi arabistan bile reform yapıyor. kadınlara özgürlük veriyor. modern dünyaya direnemiyorler.

    "zamanı gelmiş bir fikirden daha güçlü hiçbir şey yoktur" (victor hugo)
hesabın var mı? giriş yap