• sık sık tekrarlama gereği duyuyorum:

    siyasetçilerin ve siyasi partilerin "istisnasız" hepsi dün ak dediğine yarın kara der, hepsi fırsatçıdır, hepsi çıkarcıdır, hepsi kaypaktır.

    daha başka deyişle; "siyaset bir yalan söyleme sanatıdır".

    başkanlık sisteminde gücü ele geçiren hiç ama hiç kimse eski sisteme dönmez. dolayısıyla bu vaat, oy devşirmek için ortaya atılan bir vaat dışında başka birşey değil. sistemde göstermelik bir iki düzelti yapılır, hepsi o kadar.
  • rte'yi basimiza parlamenter sistem getirdi. götürecekse baskanlik sistemi götürecek... demek ki dogru sistem baskanlik sistemi. geri dönmeye gerek yok.
  • en azindan bir beş sene uygulanmaması gereken vaat. önce bu yetkilerle durumu bir normal hale getirsinler sonra dönelim.
  • ciddi sakıncalar içeren vaat. muharrem ince ve meral akşener, her ikisi de iktidara geldiğinde eski sisteme dönüşü vaadediyor. yani 16 yıllık akp iktidarından sonra ilk defa yeni sistemle iktidara gelmeyi başarıyorsun ve ilk icraatın "ben böyle iktidara gelmeyi sevmedim, eskiye dönelim siyasal islamcı parti her seçimi kazanmaya devam etsin" deyip eski sistemi geri getiriyorsun.

    temennim bu 2 liderden birinin cumhurbaşkanı olmasıdır, fakat böyle bir vaadin ardından akp ve tayyip sana rahat verecek mi sanıyorsun? unuturlar mı sence senin bu sözünü. her fırsatta her yerde "eski sisteme dönecektin sözünü tut" lafları edip, kendilerine iyilik yapmanı bekleyecekler. sen ilk defa iktidara gelmenin saflığıyla bu sözümü tutayım diyecek, sonraki ilk seçimde de akp'ye iktidarı kalıcı olarak yeniden devredeceksin, iş mi bu? akp'liler bile başkanlık sistemini neden getirdik anlamadık diyorken, eski sistemde hep biz iktidardık yeni sistemle bu garantimiz bitti diyorlarken, böyle bir vaadin kime faydası olduğunu gerçekten oturup düşündünüz mü muhalefetin güzide temsilcileri?

    demokrasi bir kültürdür, birikimsel bir süreçtir. ingiltere'nin 1215'te magna carta ile başlamıştır demokrasi serüveni. bizim en iyi ihtimalle tanzimat fermanıyla 1839'da. geçen zamanda gelebildiğimiz nokta bu kadar. bu durum sistemle de ilgili değildir, o topraklarda yaşayan insanların zihnindeki demokrasi algısıyla ilgilidir. yani eski sistem daha demokratikti ona döneceğiz derken siyasal islamı yeniden parlatmanın alemi yok. muhalefetin en azından ülke normalleşene kadar böyle bir tartışmadan şiddetle kaçınması lazım.

    daha detaylısını bedri baykam söylemiş. okunmalıdır
  • "25'inde parlamenter sisteme dönemeyiz. nasıl dönelim? önce onarımı yapmak zorundayız. onarımı yaptıktan sonra, 2 yıl içerisinde ekonomi rayına oturtup, o süre içerisinde şeffaf bir devlet yapısı, hesap verebilen devlet yapısı, bağımsız mahkemeler, verdiğimiz taahhütler, özgürlükler… ohal'i yemin ettiğim gibi kaldırmalıyız. 1 saat beklememeliyiz. bunları sağladıktan sonra neden olmasın. yapmalıyız bunu."

    muharrem ince
  • akp ve erdoğan seçimlerde yenilirse kendilerinin de buna ses çıkaracağını düşünmüyorum. çünkü getirilen sistem tamamen erdoğan'ın kişilik özelliklerine göre. bu kadar fazla yetkiye sahip olan kişi erdoğan harici birisi olursa işler kendileri açısından hiç de iyi olmayacaktır. o sebeple mecliste yapılacak olan anayasa değişikliklerine destek olacaklardır.
  • siyasal islamcıları bu yönetimden elindeki yetki ile bir def etsin,sonra parlamenter sisteme geçsin.
  • meral akşenerin muhalefet liderlerini toplayıp seçimden önce konuşalım şu konuyu, yol haritasını çizelim, millete güven verelim dediği vaad.

    link
hesabın var mı? giriş yap