• 2008 yılından itibaren yeni itü rektörü. rektörlük seçimlerinde 2. sırada yer almış, ancak yök tarafından çankaya'ya 1. sırada gönderilmişti.
  • 2004 yılında yapılan rektörlük seçimlerinde aldığı 74 oyu artırarak 209 a çıkarmış olması ilginçtir. aynı seçimdeki oy dağılımı ise;
    prof. dr. faruk karadoğan 238 oy
    prof. dr. ekrem ekinci 126 oy
    prof. dr. derin orhon 79 oy
    prof. dr. temel belek 77 oy
    prof. dr. muhammed şahin 74 oy
    prof. dr. nihat berker 68 oy şeklindedir.
    4 yılda neler değişti ben bilmem. atananlara sorun
  • istenmeyen adam haline gelmiştir.
  • maalesef son zamanlarda sozluk ortaminda gittikce artan bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak ve bir meselenin detaylarini bilmeden, o konuya teknik olarak hakim olmadan atip tutmak trendine yakalanmis guzel orneklerden biridir. istifa haberlerini sadece gazete basliklarindan okuyan, aslinda istifalarin sadece idari gorevlerden ibaret oldugunu goremeyecek kadar arastirma yoksunu pek degerli bazi sozluk yazarlarinin kiclarinin deliklerinden cikardiklari 'acep hangi vakif universitesiyle anlasti bu paragozler' gibi osuruklari okutturmustur bu baslik bize.. cehalet en buyuk tehlikelerden bir tanesi bunu biliyoruz.. tamamda bu rahatlik, bu saygisizlik nereye kadar..
  • kendisi secimi kazanamadigi halde rektor olarak atanan ilk kisi degildir.

    bilindigi uzere, rektor atamalari cumhurbaskani tarafindan yapilir. cumhurbaskani bu atamalari yaparken secim sonuclarini dikkate alir fakat ona uymak zorunda degildir.

    bu yuzden, gecmis donemlerde diger cumhurbaskanlari da cok benzer uygulamalar yapmis, secimlerde 3. veya 4. olan pekcok kisi rektor olarak atanmistir. elbette gecmis donemde yapilan bu atamalar da tipki bugunku gibi ideolojik amacliydi.

    keza ahmet necdet sezer'in 2004 yilinda atadigi rektorlerden 5'i, universitelerinde yapilan secimlerde 2. olmus kisilerden olusuyordu. elbette, ahmet necdet sezer bu atamalar sirasinda kanunun kendine verdigi yetkiye dayanarak kendi ideolojik goruslerine yakin olan kisileri secme yoluna gitmisti. yoksa elbette 1. secilen 5 rektorun yerlerine 2. sirayi alanlarin atanmasi baska turlu aciklanamaz.

    ahmet necdet sezer'e universitelerin kendi icinde yaptigi secimleri gormezden gelme hakkini veren yasa maddeleri abdullah gul tarafindan da gonul rahatligi ile kullanilabilir tabi ki. simdiye kadar yetkilerini bu yonde kullanan cumhurbaskanlarinin, ileride abdullah gul gibi islami kimligi agir basan birinin o makama geldiginde benzer davranislarda bulunacagini dusunerek universitelerin secim sonuclarini dikkate almalari beklenirdi. ama boyle olmadi malesef.

    kisacasi, rektorluk secimlerini umursamayip, kendi ideolojisine yakin kisileri atamak, turkiye cumhuriyeti cumhurbaskanlarina ozgu bir gelenektir. bilirsiniz, abdullah gul geleneklerine bagli, muhafazakar bir adamdir.

    uyari uzerine edit:
    yok, muhammed sahin'i secimlerde 2. oldugu halde cankaya'ya 1. sirada gondermis. evet, yok'un bu yetkisi var. rektor adaylarini cumhurbaskanina istedikleri sirayla gonderebiliyorlar. hatta 1. secilmis birini aday listesinden cikarma haklari bile var.

    sahsen aslinda universitelerde nicin rektorluk secimleri yapiliyor, onu da bilmiyorum. insanlar nicin kendileriyle dalga gecilmesine ses cikarmiyorlar? ogretim uyeleri cumhurbaskaninin (uzun yillardir bu boyle) ve yok'un bu yetkisine neden itiraz edip degistirme yonunde baski yapmiyorlar bilmiyorum.

    aslinda biliyorum da bilmezden geliyorum...
  • bu adamin rektor olarak atanmasina tepki gosterip istifa eden onurlu ogretim uyeleri, muhammed sahin'in selefi faruk karadogan, bizzat kendi oz kardesi olan haluk karadogani rektor yardimcisi olarak atadiginda ne tur tepkiler verdiler acaba?
    acikcasi ben bu yuzsuzlugu ogrendikten sonra cumhurbaskani'nin eski rektoru yeniden rektor olarak atamamasinin ne kadar isabetli bir karar olduguna kanaat getirdim. beyefendi, bir de yaptigi aciklamada, kendisini john kennedy'ye benzettigini, kardesinin bu gorevde olmasinin kendisine guven verdigini soylemis. vay yavrum vay. ne alaka memleket.

    ben yeni rektore basarilar diliyorum. insallah selefi gibi rezilliklere imza atmaz bu da.

    edit: aramizda bir rektorun kendi kardesini yardimci olarak atamasinda beis gormeyen arkadaslarimiz da varmis. onlar da ayni onurlu durusa sahipler istifa eden ogretim uyeleri ile demek ki, ne guzel, ne kadar guzel...

    edit 2: "kardeşi atamanın yakın arkadaşı atamaktan bir farkı yoktur ki bu örneği hemen her liderde görürüz" diyen bir arkadasimiz da var. adam rektor degil, lidermis. bunu da bu vesile ile ogrenmis olduk.
  • gulsum saglamer zamaninda ortalikta cok gormeye alistigimiz bir ogretim uyesiydi. delikanli gibi istifa eder, bir hoca olarak 235 yillik itu de bu saate kadar acilmamis olan demokrasi 101 dersi acar diyoduk, acmadi, cokta hevesli demecler vermis. nasil kadro kuracak merak ediyorum, hadi demokratik bir sekilde yapilmis secimi sen bay gecip gittin o koltuga oturdun, insaat fakultesine kimi dekan yapacaksin, bir ust katinda faruk hocayla hic mi yuzyuze gelmeyeceksin, kimi nereye atayacaksin, hangi ogretim uyesi secimle degil atamayla gelmis birisiyle calismak isteyecek merakla izliyorum. 6 yillik itu maslak kampusu gecmisimde cok kar, toz, toprak, camur, rezillik gordum ama boylesini ilk defa goruyorum. hayirlara vesile olsun...
  • "atanmasındaki antidemokratikliği tartışmanın, daha önceki cumhurbaşkanlarının yaptığı atamalar hatırlanınca anlamsız olduğu" ?!! ney?! bu durumda cumhurbaşkanı olan veya iktidara gelen herkesin eline bir liste verelim, seleflerinin aldıkları saçma kararları içeren, onlar artık tartışılmaz olsun? bir daha o listedeki konular hakkında konuşanın ağzına biber sürülsün? önceden aklınız neredeydi densin, zaten önceden de itiraz ediyorduk diyenlere de kulaklar ellerle kapatılıp lelelelelelele densin? neyse. zaten nerden tutsan elinde kalıyor, öğretim üyelerinin rektör seçiminde bağımsız bir söz hakkı yok, öğrencilerin üniversite üzerinde bir söz hakkı yok, söz hakkı olsa da ilgi ve alakası yok. kim gelirse gelsin ne fark eder ki. asıl yazacağım şuydu;

    rektör olduktan sonra öğrencilere ve öğretim üyelerine şu mesajı gönderen şahıstır;

    sevgili istanbul teknik üniversiteliler,

    235 yıldır ülkemize ve dünyaya bilim ışığı saçan üniversitemiz, mustafa kemal atatürk'ün gösterdiği hedefler doğrultusunda, geçmişten geleceğe uzanan çok önemli bir bilim köprüsü olmuş, ülkemizin modernleşmesinde ve ilerlemesinde öncü rolü üstlenmiş, çok sayıda bilim adamı, yönetici, sanatçı ve işadamı yetiştirmiştir. bugünlere, tüm itü mensup ve mezunlarının olağanüstü katkıları ve özverileriyle ulaşılmıştır.

    bir dünya üniversitesi olarak, üzerimizdeki sorumluluk her geçen gün artmaktadır. bu sorumluluğu birlik içinde, el ele üstlenmek bilinciyle, üniversitemiz, bilimin özgür, özerk, şeffaf ve vizyon sahibi kurumlarda, özgür insanlar tarafından liyakata dayalı olarak hakkıyla yapılabileceğinin farkındadır. bu inançla, 6 ağustos 2008 günü itü yönetimini devralan şahsım ve çalışma arkadaşlarım, çoğulcu ve katılımcı bir anlayışla, bilim çıtasını daha da yükseltmek için yoğun gayret içerisinde olacaktır. üniversitemizin küresel yarışta yerini alması ancak mensupları, mezunları ve toplumla bütünleşmesi ile gerçekleşecektir.

    bugüne kadar, üniversitemize emek vermiş olan rektörlerimiz başta olmak üzere tüm itü mensuplarına, mezunlarına teşekkür eder, teslim aldığım bu onurlu görevde, itü'yü çağdaş ve öncü bir dünya üniversitesi yapmak için özveriyle çalışacağımı en içten sevgi ve saygılarımla bilgilerinize sunarım.

    prof. dr. muhammed şahin
    rektör
  • rektor degisince yardimcilari, sekreteri de mi degisiyor bilmiyorum, eger oyleyse rektorluk duyurularini gonderen gorevlisi cok kotu olan itu rektoru. ekli olarak gondermeye calistigi maillerin ekleri yok. 1`den fazla dosyayi ayni mailde ve ayrica teker teker gondererek fazla is yapiyormus gibi mi oluyor anlayamadim. maile dosya eklemeyi acilen ogrenmeli.
  • itu tarihinde seçimden ilk sırada çıkmayıp rektör atanan ilk kişi.
hesabın var mı? giriş yap