• çok mantıklı bir icraat olur. köydeki öğretmen bir öğretmenden çok daha fazlasıdır.
    köy halkının kafasında oluşacak sorulara veya karşılaşacağı sorunlar için kolayca ulaşıp danışabileceği eğitimli bir kişidir.
    bu konuda alternatifinin imam olduğunu düşünülürse önemi daha iyi anlaşılır.
  • artık geri gelmez dediğimiz, mazide, hatta tarihte kalan muazzam bir dönemi tekrar canlandıracağını müjdelemiştir ve bu adamı cumhurbaşkanı yapalım her türlü bunu da diğer her vaadi gibi gerçekleştirecektir.
  • köy okulları kapatılmadan hemen önce köyde ilk okulu bitiren ben ve arkadaşlarım (yarısı kızdır bu arkadaşların): "iki mühendis, birisi kız, bir subay-şuan binbaşı-, çeşitli branşlarda 4 öğretmen, 3ü kız" dır. bizden sonra okul kapandı ve ilçeye gitti okumaya çocuklar. o ilçeye giden çocuklardan 4 yıllık üniversite bölümü kazanan bir daha çıkmadı. ve kız olanların neredeyse hepsi 20sinden önce evleniyorlar şuan ve hiç bir kalifiye işe sahip değiller. bu da benim kısa ömrümde gözlemlediğim bir gerçek işte. köy okullarını açabilen bir hükümet bence ülkeye en yararlı şeyi yapacaktır.

    edit: madem andık okulumuzu, artık kalmadığını düşündüğüm bir eski geleneği yazayım. biz ilkokuludayken malum milli bayramlar kutlanırdı. şiirler oyunlar tiyatrolar vs çeşitli etkinlikler hazırlardı öğretmenler önderliğinde çocuklar. buraya kadar halen devam ediyordur tahminimce. fakat değişik bir ruh daha vardı onu anlatmaya çalışayım.
    bu milli bayram kutlamalarını köyün tüm sakinleri bir gerçek şenlik havasında kutlarlardı. çocuklar erkenden okula gider bir bayrak çelenk vs eşliğinde sıra halinde marşlar şarkılar söyleyerek köyün içinde tur atarak köylüleri okula çağırırdı. köylüler de hevesle - evet bakın hevesle derken romantik abartı yapmıyorum- okula gelirlerdi o gösterileri izlemeye. kimisi kek, börek de getirirdi. okulun bahçesinde bir şenlik havasında etkinlikler düzenlenirdi.
    buraya kadar anlattıklarımı "şehirli aileler" okuyunca, "ne var bunda? daha yoğun hallerini şuan tüm okullarda yapılıyor hala" diye düşünmüş olabilirler. gösteriler, etkinlikler bol bol düzenleniyor yine ilkokullarda değil mi? abartılı mezuniyet baloları vs. fakat ya köylerde? bizim köyde şenliğe benzer bir aktivite olmayalı kaç yıl oldu. o insanları manevi bir motivasyona bağları kalmadı biliyor musunuz? o kadar maddiyata odaklı pis insanlara dönüştüler ki bu kısa sürede görseniz mideniz bulanır. o okulların bu tür bir etkileri de olmuyormuydu sizce? sırf nufusu az diye o insanlar bir boşluğa itildiler. onlar a o boşluğu iphone la falan doldurmak için hırsızlığa varan pişkin köylü kurnazı olup çıktılar. çok büyük iş olabilir köy okullarınu geri açmak. az yiyin diğer devlet memurları da öğretmenlere para aktarsın devlet sırf o güzel insanların yeniden iyi olabilmeleri için. camii o boşluklarını dolduramıyor ne yazık ki
  • bu vaad türkiye’de cehaletin asgari seviyeye ineceğinin müjdesidir. devrim gibidir.
  • köyden kente göçlerin bir sebebi de köyde okul olmayışı olabilir bana kalırsa. adam sırf çoluğuna çocuğuna eğitim aldırabilmek için köyü bırakıp asgari ücretle gelip kente yerleşiyor..

    köyden kente göçü durduracak ve köylüyü köyde üretim yapmaya teşvik edeceği için ülkenin kalkınmasına yardımcı olabileceğini düşündüğüm yayındır.
  • köy enstitüleri formatında olacaksa eğer türkiye'nin geçek anlamda düze çıkması için önemli bir adım olacaktır. sırf bu vaad için bile ince oyu hak etmiştir.
  • tarım ve hayvancılık geliştirilip köylüler ve çiftçilerin kentlere göçü bitirilebilirse ancak o zaman anlamlı olacak vaattir.
  • sağcı muhafazakar dinci kesimin enstitü kelimesine alerjisini bilerek özenle köy okulları olarak telafuz edilmiş vaad. ama sol kesimde dakika dolmadan büyük heyecan yaratması ile aslında köy enstitülerini kastettiği anlaşılıyor.

    akp'nin kaçınılmaz "komünist yuvalarını tekrar açacak" salvosuna hazırlıklı olmalı ve acilen bu vaadin içini dolduracak açıklamayı yapmalı.

    diğer yandan 1930'ların köy enstitülerini tekrarlamak değil, 2030'ların modern köy eğitim merkezleri olarak yepyeni bir konsept olarak lansman yaparsa daha başarılı olur. aynı "iyileştirilmiş parlementer sistem" söyleminde olduğu gibi.
  • @2'nin, yerindeliğinin canlı ispatı olduğu vaattir.

    edit: @2, boktan fikrini alıp defolup gitmiş.
  • güze bir vaattir. bu vaadin arkasında eğer belediye kanununda değişiklik yaparak tekrardan kırsal kalkınma temelli bir anlayışa gitme fikri varsa eğitimden üretime kalkınmanın tabandan gerçekleşeceğinin de bir işaretçisidir.
hesabın var mı? giriş yap