• ustadan daha usta, işçiden daha işçi isen olabilir diyebileceğim.
  • (bkz: alışkanlıkların gücü)

    senin onlara alışmandansa onların sana alışmalarını sağlayabilirsin. bunun için ise beklemekten korktuğumuz zamana ihtiyacımız var.
  • şantiyedeki en önemli iştir.. ustaya yapılacak işi söyleyin seçenek sunarlarsa seçenekleri dinleyin ahkam kesmeyin sorumluluk verin en iyisini sen bilirsin ben sadece yapılacak işi biliyorum deyin işçiye zaten usta söz geçirir. ve onları önemseyin kalcakları yerler yiyecekleri yemek giyecekleri giyecek ve en önemlisi güvenlikleri sizin sorumluluğunuzda unutmayın.
  • söz geçirmek diye bir şey yok, herkesin bir görevi var. mühendis kafasında kurgulayıp bir iş programı oluşturacak ve uygulanabilir hale getirecek, kalan usta ve yardımcılar ona göre şekil alacak. bu kadar basit
  • bu isin en onemli kismi devamli olarak sinirli olup etrafa toz attirmak ve cok nadir insan gibi davranip aralarina grip zeytin ekmek yemekten gecer.
  • (bkz: hizmetçi kadın)

    önce sen insan olacaksın, önce sen insanlara saygı göstereceksin ki onlar da seni sayıp sevsinler, sen de sözünü onlara dinletebil.

    (bkz: insan olmak)
  • kovacak kadar yetkiniz yoksa sebepsiz infazı önermediğim durum.

    imalat konusunda mümkün mertebe saçma sapan kararlar vermeyin, verirseniz de arkasında durun, ustalar her "şöyle yapsak daha iyi olur" dediğinde onlara inanmayın, kolaylarına geleni söyleyip sizi zor duruma düşürecekleri gibi otorite olarak da görmezler. bu demek değil ki ustanın işine karışıp madara olun, bariz bir hata görmediyseniz ya da size soru soran yoksa kimseye işini öğretmeye çalışıp da rezil olmayın.

    ikilemde kalırsanız ya da gerçekten bilmediğiniz bir şeyse, "bu konuda x bey'den onay almak daha doğru" ya da "şartnameye bakayım" gibi bir bahane sallayıp oturup düşünün ya da gerçekten üstünüz x bey'i arayın. bir zahmet "betonun içine donatı koyacak mıyız?" gibi bir soruya böyle yaklaşmayın.

    kişisel alanınıza girerek üst perdeden konuşan, boş atıp dolu tutmaya çalışan birine karşı kişisel alanınızı yeniden tesis etmek için geri adım atmayın. bir adım da siz atın, sinmeyin.

    hepsinden önemlisi, ilk tanışırken "ben koskoca mühendisim, sen kim köpeksin?" tavırlarına girmeyin, insan gibi davranın. disiplinsizlik yapana haddini bildirin. aranızda ara kademe varsa (ustabaşı, taşeron patronu ve sair), onlar sizinle iletişimi daha iyi bilirler. çağırın işçinin yanında onlara disiplinsizlik sebebiyle kızıp, sorunu işçi ile aralarında çözmelerini isteyin. sizin yanınızda bir iki hafif uyarının dışında bir şey olacak mı? elbette ki hayır. zaten siz fazladan ne yapabileceksiniz ki?

    en önemlisi ne iyi ne de kötü anlamda yüz göz olmayın.
  • meslek erbabı mavi yakaliya onların işine saygı duyduğunuzu hissettirdiğiniz ve ortak hedefler koyarak gelişim sağladığınız sürece sorun olmaktan çıkan durumdur. işi bilmiyorsanız yeni başlamışsanız usta başına (özellikle ona çünkü size bu bilgiyi verebilecek tek kişidir) alışana kadar bir süre birlikte çalışmayı tercih ettiğinizi söylemeniz bilmediğiniz bir konuda ukalalık yapmanızdan daha çok saygı uyandıracaktir. zaten mühendis olarak yapmanız gereken onları daha doğru çalışmaya sevk etmek olduğundan bu size uzun vadede birçok fayda sağlayacak ayrıca sizi kabullenmelerine yardımcı olacaktır. bu noktada enseye tokat durumuna gelmeden saygıyı korumak gerektiğini unutmamak lazım, şöyle ki asla yalnız isimle hitap etmeyin veya abi demeyin ayrıca falanca bey demek de uygun düşmez; en iyisi usta demektir. size de her daim bey/hanım hitapları çerçevesinde kalmalarını temin edersiniz böylelikle, dışarıdan bakıldığında şekilcilik gibi görünebilir ama sonrası için önemlidir dikkat etmek gerekir.
  • insanın işlerin iyi yürümesinden çok kendine saygı gösterilmesine takması sonucu işlerin boka saracağını unutma. kaliteli iş sevgi ile yapılır
hesabın var mı? giriş yap