• "biz çok güzel paralar kazandık" diyenlerin çoğu 30 yaşın üstünde ve şunu unutuyor ki, onlar kuyunun başını tutabildiler. yıl yıldan zor geliyor. her sene yeni mezun sayısı daha da artıyor, rekabet daha da kızışıyor. "sen iyi mühendis olursan iyi para kazanırsın yeaa" diyorlar da, görüyorum, staj yapabilmek için bile kıran kırana savaş veriyor artık çocuklar. bakınız staj diyorum. iyi staj yapamazsan mezun olunca iş bulamazsın, iş bulmazsan hiçbir zaman tecrübe kazanamazsın. "biz çok güzel paralar kazandık" diyenler bunun farkında değiller, dünya onların başladığı dünya değil. sanıyorlar ki, bugün yeni mezun olmakla 2005 senesinde yeni mezun olmak aynı şey!

    bu aslında sadece mühendislik değil, her sektör için geçerli. bir zamanların lise mezunları bile çılgın paralar kazandılar. sanki çok mu matahlardı? hayır. okumuş insan yoktu, para kazanmak, yükselmek daha kolaydı ondan. ha, bugün tabela üniversitesinden mezun mühendis (ya da her neyse, fark etmez) ağladığında "ya zaten seninki eğitim değildi ki" diye ben de içimden geçirmiyor muyum, geçiriyorum. peki bu, o çocuğun suçu mu tamamen? açmışlar dandik üniversiteyi, girmesin mi? illa ki birileri de ona gidecek maalesef. mesleki yönlendirme yok, pıtrak gibi üniversite açıldı her yere, nüfus zaten kalabalık... 17 yaşında tüm hayatını belirleyecek bir üniversite tercihi yapmasını, 19-20 yaşlarında ise geleceğini etkileyecek stajı, eğitimleri, sertifika programlarını büyük titizlikle planlamasını bekliyoruz gençlerden. evet, bazısı gerçekten o kadar olgundur, ama "diğerleri de öyle olsaydı bana ne" derken, aslında yönlendirilse çok verimli olabilecek insanları da kaybettiğimiz bir gerçek.

    dahası, insanca yaşayabilecek kadar maaş kazanmak herkesin hakkıdır. çünkü bu bir ihtiyaçtır. asgari ücret dediğimiz şey de aslında bu yüzden zorunludur. mesleğiniz ne olursa olsun barınmaya, yiyeceğe, giyeceğe belli bir standartta erişebilmeye ihtiyacınız vardır hayatta kalabilmek için. dolayısıyla sadece mühendisler değil, bu ülkede insanların geneli az kazanıyor. ağlamaya da gayet hakları var (tabii gönül ister ki ağlamaktan fazlası yapılsın). bazen dönüp "ulan iyi ki şimdi bir yeni mezun değilim" diyorum. yaş ilerledikçe insanlar dünyanın da aynı kalmadığını fark etseler iyi olacak. imkanlar artıyor gibi gözükse de, rekabet çok daha kızışmış durumda zira.
  • ahahahahh sik kafalı mala bak, mühendislik para için değil hayatı daha yaşanılır kılmak için yapılıyor diyor.

    bak beyinsiz kardeşim,

    sen bu ülkede avukat olanlar adalet duygusu yüksek insanlar olduğundan mı hukuk seçiyor sanıyorsun?

    insan sevgisi yüksek olanlar hayat kurtarmak için mi tıp okuyup doktor oluyor bu ülkede?

    bu ülkede böyle bir eğitim sistemi var, içinde kazandığın başarıya ve puanına göre kendine yer edinebildiğin bir bölüm-üniversite'ye gönderirler seni. sen de okursun paşa paşa. eğitim sistemi %99'luk kesim için budur.

    sen gelmiş hoyoto yoşonobolor kolmok oçon rororo diyorsun bi siktir.

    devlet buna bir limit getirmeli, devletin mühendise verdiği maaş 2016 yılı itibariyle 4.257 tl. devlet diyecek ki, özel sektörde mühendis maaşı benim verdiğim maaştan en fazla %20 düşük olabilir mesela. hiçbir mühendis çıkıp bana 4000 lira başlangıç maaşı verin demiyor zaten, asgari ücret x 1.75 yani an itibariyle minimum 2300 lira civarı başlangıç maaşı olması lazım. devletten 2000 lira daha az bak.

    neyse ya, kime ne anlatıyorsam.
  • insanlar 6 yaşından 23-24 yaşına kadar okuyor, mühendis oluyor öyle ya da böyle. kusura bakma da yazar kardeş, 18 senelik iyi da kötü emeğin karşılığı yarrak gibi paralar değil. tabiki de ağlayacak insanlar. tamam sen 15-20k kazan da bize ne bundan? ha duymak istiyorsun belki bebeğim evet süpersin, hipersin şimdi siktir git amına koyayım. sanki bir tek sen akıllsın, kimse senin düşündüklerini düşünemiyor. allah daha çok versin, gözüm yok da yarrak yarrak bilgiçlik taslamaya gerek yok. zamanınızı biraz da ölücü şirketlere gömmeye harcasanız daha yararlı olur
  • kısmen haklıdır. mühendis kardeşlerim üniversitelerde umut tacirliğinde yıllarını geçiriyor. mezun olduğunda gerçekler biraz farklı oluyor. mezun olduktan sonra 15k'lar falan mühendislikte ekstrem örneklerdir. sıradan bir şey gibi lanse etmemek lazım. bu umut tacirliğinin altına odun atmaktan farklı değil. 15k - 20k, yarattığın faydayı alırsın biraz ütopik beklentilere gark eder genç dimağları. yeni mezuna 20k kazandıracak iş, proje her ne ise eğer hala o kadar kazandırıyorsa üzülerek söylüyorum ki harcanmış iş ya da projedir.
  • sözlükte sermayenin götünü dillemekten hunharca zevk alanları gösteren ağlaklık. ulan gerizekalı; elbette x sene okudun diye süper yüksek para almak zorunda değilsin ama insani koşullarda yaşayacak kadar para istemenin nesi ağlaklık? hadi sermaye sahiplerini anlıyorum da size ne oluyor amına koduklarım? sizin gibi köle ruhlular yüzünden ırgat gibi davranıyorlar insanlara. istenilen şeyler insani şeyler lan. oha amına koyayım kafalara gel, bu tip istekler bile ağlaklık olarak görülebiliyor.

    böyle üstten üstten konuşanların; özel sektörün, sermayenin demir gibi yarağının tadına bakmalarını canı gönülden istiyorum. o götünüzü siktirdiğiniz sermaye bir gün götünüzü de alsın inşallah. gece gece ayar ettiniz amk çomarları.
  • bu ülkede doğru dürüst üretimin olmamasından kaynaklanır. çoğumuz asıl yapmamız gereken iş ile değil ticari kısımlar ile uğraşırız. bu alanda da risk alanlar ya istediği paraları kazanır ya da dibe vurur. bu topraklarda teknoloji üretilmeye başlandığında mühendisler gerçek değerini bulacaktır. bazı suserlerin dediğinin aksine yüksek lisans ile falan alakalı olmayan durumdur.
  • kandırılmış insanların tepkisidir. insanlar sürekli olarak, "üniversiteye kapağı atarsan, hayatın kurtulur.", "mühendis olursan çalışmana gerek yok, bir imza ile büyük paralar kazanırsın." gibi sözlerle birbirlerini dolduruşa getiriyor. üniversite öncesinde söylenen sözlerle, mezuniyet sonrası yaşananlar tutmayınca, işte böyle oluyor.
  • türkiye'nin şartları, ekonomisi, insana verdiği değer ortadadır zaten bu her meslek grubu için geçerli ama başlığı açan ve ağlak diyenler eminim tm'cidir. yatın kalkın mühendislere şükredin lisede tm seçselerdi siz açıkta kalacaktınız.
  • sözlükte her gün mühendislere laf atanlarin öss´de puanlari mühendislik fakültesine mi yetmedi, karnede fizik dersleri 1 mi geldi, sevdikleri kiz mühendise mi vardi bilmiyorum, ama su siralar mühendislerin asagilandigi basliklar cogaldi. mühendis fazla kazanamiyorsa bu diger meslekler icin de gecerli. diger mesleklerden iyi kazanan varsa mühendislerden de iyi kazanan var.

    almanya´da da japonya´da da su an verilen kontratlar yillar önce verilenlerden cok daha kötü. cogu kisa süreli. sadece mühendisler icin gecerli degil, herkes icin gecerli. egitimli insan sayisi artti, gelisme yavasladi, bircok isi bilgisayarlar ve robotlar devraldi. hayatta sahip oldugumuz seylerin bi kismi emek bir kismi da sans. o kadar böbürlenmeyin. düzgün bir yasam sürmek de herkesin hakki oldugundan hakli aglayis.
  • istisnai hainler dışında, şerefsizinin hırsızının dahil hiç kimsenin hakettiğini elde edemediği mekanda, herkesinkinden farklı olmayan ağlaklıktır..

    gayet haklıdır tabi.. keza gayet sıradandır.. ne olacağdı, ülke bu kadar işte..

    "mühendisler ağlamasın" diyenler ise haksızdır.. tam tersine herkes ağlasın ulan!.. bi de bırakın o şerefsizlikle, ilkesizlikle, hak yiyişlerle, yanar-dönerlerle iş yürütme kafasını.. kendinizi öyle dahi kurtaramıyorsunuz.. çünkü yok yani, gasp etmeye gücünüzün yeteceği yerlerde de bi bok yok zaten artık...

    halimiz topyekûn vahimdir...
hesabın var mı? giriş yap