• 1-2 sene daha ders çalışıp tıp fakültesini kazanmaya çalışın..
  • okuyun okuyun 27 yaşındayım inşallah mezun olacağım. artık bir zahmet de olayım son iki dersi bekliyorum.

    pişman olduğum tek şey kaliteli bir üniversite de okumamak.(selçuk üniversitesi)

    şimdi aklınıza şu gelebilir dandik yeri anca bitire bilmişsin, kaliteli yerde okuyamadığın için pişmansın diyebilirsiniz.

    mevzu bitirmek değil, mevzu kendinize bir şeyler kalabilmek, keşfetmek, farklılıkları tanımak vs vs bu durumları da ücra köşedeki, ottan boktan üniversitelerde kazanamazsınız.

    senin amacın sadece paraysa hiç gitme
  • tüm söylenenlerin aksine herkes kendi şansını kendi yaratır. evet çalışmak gerekecek evet iş bulamayabilirsiniz, ilk başlarda çok saçma işlerde çalışabilirsiniz. ama bu işin sonrası var mühendisliğin 10 senesinde belki çok bi şeyiniz olmayacak ama sonrasında işler değişiyor. ama işlerin değişmesi için de iş size düşüyor. piyasadaki mühendis açığı olan konuyu bulun ya da kendinizi geliştirmek istediğiniz konuyu, uzmanlaşın ve sonuçta her şeyin farklı olacağını göreceksiniz. savunma sanayiinde, otomotivde ya da beyaz eşyada 10-15 sene geçiren mühendis şu an 1 milyonluk evlerde oturabilecek kadar para kazanacaktır. önemli olan planlamanızı doğru yapmanız. ben ostim-sincan serüveninden sonra hedeflerimi ona göre belirledim yeri geldi risk aldım işimi kaybetme pahasına rest çektim ama şu an halimden memnunum. ve türkiye’de birçok insan bu yoldan geçiyor. enseyi karartmayın seviyorsanız çalışırsanız başarılı olmama şansınız çok düşük. buraya kadar mühendis olduktan sonraki yaşanabilecek olayları inceledik şimdi de okurken yapılacakları inceleyelim. mühendislik uygulamadır, öğrendiğin en ufak şeyi uygula, matematiğin iyiyse sıradan mühendislere nasıl fark koyduğunu göreceksin. adam sonlu elemanlar yazılımı öğrenmiş iki tuşa basıyor, bi sorun çıktığında arkadaki matematiksel sebebi bulamıyor, analiz sonuçlarını yorumlamıyor. yeni yöntemler denemiyor. bildiğin memur mühendis. böyle olmayın gençler ne öğrendiğinizi bilin ve nerde ve nasıl kullanacağınızı öğrenin, sadece bilgi ile bocalarsınız. fakat yine de bir şeyler yaparsınız ama çok hata yaparsınız muhtemelen. hata yapma kısmını olabildiğince okulda stajda yapın. bi de mühendis dediğin adam entellektüel olur, makine mühendisleri üzerinden hep abaza muhabbeti yapılır ama gel gör ki entellektüel olarak kesinlikle iyidir bir çoğu. son olarak da bilindik üniversite seçin. illa odtü itü mezunu olma zorunluluğu yok, oturmuş uzun yıllardır eğitim veren bi kültürü olan üniversite seçin. ama unutmayın bu gibi üniversitelerde fırsatları siz yaratacak yarattığınız fırsatın peşinden de siz koşacaksınız. çalıştığım kurumda odtü, itü, gazi, hacettepe, tobb, gaziantep, sakarya gibi bir çok üniversiteden çok değerli insanlar var. söylediğim gibi enseyi karartmayın çalışın ve öğrenin.
  • endüstri iyidir
  • araştırmayı seviyorsanız doğru yerdesiniz
  • mümkünse yazılım, bilgisayar, elektrik elektronik mühendisliği okuyun.

    dersi derste dinleyin, düzgün not tutun, anlamadığınız yer olursa “derste” hocanıza sorun. dersi derste anlarsanız sınava çalışırken çok rahat edersiniz.

    haliniz vaktiniz yerindeyse iyi bir vakıf üniversitesinde okuyun. burslu olursa tadından yenmez. yapacağınız çevre iş hayatınızda size çok yardımcı olacaktır.

    ders dışında katılabileceğiniz ne kadar sosyal etkinlik, grup, parti, konser varsa hepsine katılın.

    ınterrail vs şansınız varsa yurt dışına çıkın gidin gezin görün. hayata bakış açınız değişsin.

    sorunuz olursa özelden yazın, elimden geldiğince cevap vermeye çalışırım.

    tanım: genç kardeşlerimize yol gösterecek tavsiyelerdir.
  • 18 - 19 yaşina geldin, hala merak edip (bkz: calculus) ogrenmediysen, öklid'i pisagor'u ücgen saniyorsan, newton diyince aklina ilk elma geliyorsa, (bkz: maxwell) 'i (bkz: psg)'nin sol beki saniyorsan... yaklaşma!!! hele ki ingiliz dilini, incelikleri ile olmasa bile, iyi bilmiyorsan, mesela bir denklemi seri bir sekilde okuyamiyorsan. sakın sakın sakın!!!
    yazik etme hayatina.
    niye biliyor musun güzel kardeşim. ingilizce'de hazirlik sinifina yazdirdilar mesela seni. orada zayif temelinin üzerine cat pat bir şeyler ogreneceksin. e temel bilimlere hic bakmadin. onlar da ezbere dayaliydi, (bkz: maxwell) de bu arada futboldan emekli olmuş. nabican, hop yarim ingilizceyle (bkz: fkb) derslerine gireceksin. tren gecerken son vagondan binmeye calisacaksin omur boyu.
    yapanlar yok mu, var.
    1- mecburiyetten yapiyorsun. bes kurus para yok ailende, okuyup ev gecindireceksin ailene destek olacak, sonra bir gun yuva kuracaksin. mecbur kenarindan bir şeyler yapiyorsun ama (bkz: mesleki tatmin) konusunda, mümkün degil bir doktor bir öğretmen, polis, avukat, hemşire, hakim, memur, din görevlilsi gibi siginacak saglam bir limanin ve sosyal statün de olmadigindan, ve işinde hic bir zaman yeterli olamayacagindan, buyuk bir burukluk hayatin boyunca seni takip edecek.
    2- körelttigin bir merak duygun vardir. yaparsin. kendini bulursun. (bkz: maxwell)'in teknik direktörlük kariyerinden yakalarsin. ama kaybedecegin sagligin, özellikle gözlerin ve psikolojin, sosyal hayatin icin simdiden bir helva dokmeye başlamalisin. para kazanmak istiyorsan mutlaka, iktisadi ilimler akademilerine fakültelerini tercih et. gercek mühendislik para kazanmak icin yapilamaz cunku bu kadar yogun bilişsel faaliyete kac para alsan degmez.
    memleketin icler acisi halini konusmuyorum, onu biz halledecegiz, sen iş kuracak yaşa gelene kadar toparlariz.
  • * birimleri sorgulayin ve ezberleyin.
    * vektörleri çok iyi bilin.
    * türevin ve integralin ne anlama geldigini, neleri hesapladiklarini ogrenin ve formullerini kesinlikle ezberleyin.
    * trigonometri bilginiz üst düzey olsun.
    * logaritma kurallarini çok iyi bilin ve ezberleyin. ln'nin ne oldugunu, e sayisinin donusumlerini bilin, ezberleyin.
    * hangi alanin muhendisligini okuyorsaniz, o alanin temellerini cok iyi ogrenin ve kafa yorun. elektronikciyseniz lehim yapmayi bilin. insaatciysaniz bos bir yazinizda insaatta calisin. makineciyseniz de ayni sekilde. uzmanliginiza gore cesitlendirebilirsiniz.
    * aldiginiz dersleri hangi kitaplardan ogrendiginize dikkat edin. bu kitaplarin buyuk okullarda (mit, harvard vs.) da okutulduguna emin olun. eger sacma sapan kitaplar kullanan hocalariniz varsa, siz bu okullarda okutulan kitaplardan ogrenmeyi tercih edin. bu sayede hem terminolojiye asina olursunuz hem de tr sartlarinda bir standardin uzerinde olursunuz.
    * bir derse asla tek kitap uzerinden calismayin. bazi konular hocanin kullandigi kitapta daha kotu anlatilmistir veyahut soru bakimindan fakirdir. bu yuzden en az 3 4 kitabi aktif olarak takip edin. bu sayede hocanin soracagi sorulara daha hazirlikli olursunuz.
    * naylon staj yapmayin. staj yaptiginiz yerde calisanlarla da aranizi hep iyi tutun. kendinizi sevdirmeyi bilin.
    * universite okurken sempozyum, konferans gibi zengin cocuklarinin hikaye anlattigi toplantilara katilmayin. vaktinizi bunlara harcamayin. herkesin hayati ve kaderi farklidir. hele bakis acisi bambaskadir.
    * ne yaparsaniz yapin kendi mesleginizin haricinde kitap okumayi ihmal etmeyin. bu size derinlik katacaktir.
    * kiz / erkek konularini cok kafaniza takmayin. hayatinizi yasamayi ihmal etmeyin ancak temel amaciniz bu olmasin. tek basiniza hayattan keyif almayi bilin.
  • 1- sadece buradaki yorumlara göre asla karar verme.
    2- işinde iyi, severek yapan birkaç kişi ile kesinlikle görüş. bir günü nasıl geçiyor bunu öğren. alternatif meslekte de aynısını yap.
    3- mühendislik çok geniş bir alan, sakın sadece gözüne makine mühendisi tipi gelip, bakış açını sınırlama.
    4- hayatta ne yapmak istediğini, neyde iyi olduğunu düşünün. bu genelde çok atlanır, biri bir şeyde iyiyse genelde orada vaktini harcamış demektir.
    5- işi sadece bir yerde çalışmak gibi düşünme. kendi işinizi kurma, akademide devam etme alternatifleri de vardır ve birbirinden tıpla mühendislik kadar farklıdır.

    mühendislik bana uygun mu gerçekten? sorusunu soruyorsan gel soluklan bi şunu öğren. mühendis demek analitik düşünme demek. yani gerçek hayat problemlerini çözerken, kapsamlı düşünebiliyor, mantık odaklı bakabiliyor, eldeki veriler ne olur, buna göre nasıl daha iyi karar veririm diye bir düşünce yapın varsa mühendisliğe yatkın olabilirsin. etraftaki dünyanın gelişimi, insan hayatını kolaylaştıran her şeyde mühendisliği görürsün, bumları üretmek, iyileştirmek istiyorsan uygunsun. ama yok, ben bunları sadece kullanacağım araçlar olarak görüyorum, nasıl olduğuna kafa yormam, sadece ne varsa işime yarasın, ben -atıyorum- insan sağlığını iyileştirmek istiyorum diyorsan buradan çık. atıyorum, tasarımı kullanmak sanata yakın olmalıyım diyorsan çık, insan fikirleri hikayeleri beni etkiliyor, insanların görsel yazılı iletişimle etkilenmesine hayranlık duyuyorum diyorsan çık.

    ve mühendisliğin çok çeşitte olduğunu unutma, saatlerini verdiğin x uygulamasından 10 saat ayır hayatının önemli kararını enikonu araştır, sen yolunu çiz.

    edit: burada da sayfalarca olan ve her konuda enerji emen yorumlara, insanlara kulağını kesinlikle tıka. bu ülkeden iyi iş de çıkar, dünyada birçok ülkedekinden daha iyi mühendis de yetişir çok çok iyi bilim insanı da çıkar. kendi potansiyelini sınırlamalarına izin verme
  • tercih kağıdına mühendislik yazmamaları en büyük tavsiyedir bence.
hesabın var mı? giriş yap