• mühendisliği eksik olan insanların mühendisliklerini tamamlayabileceği efsane ötesi yüksek öğrenim programcığı.
  • 1992 yılında çıkarılan kanunla teknik eğitim fakültesi mezunlarına verilen hakkın uygulama adıdır.

    bu hak maalesef senelerce gasp edildi. kanun sınav yapılmasını ve sınav sonucunda 50 ve üstü puan alanların başarılı olacağını belirtiyordu. ancak yıllar yıllar geçti ve ne sınav duyurusu yapıldı ne de sınav başvurusu alındı. 1999 yılında ilk defa sınav duyurusu yapıldı. 50 soruluk açık uçlu soru ile bir komedya, pardon sınav yapıldı. ne sonucu açıklandı ne de cevap anahtarı.

    yanılmıyorsam 2014 yılında bu sefer ösym nin yaptığı bir sınavla 50 ve üzeri puan alanlar, fakültelerin tamalama programı kontenjanlarına göre puan üstünlüğüne göre yerleştirildi. sonra ösym bu sınavı kaldırdı ve ales sınav sonucuna göre yerleştirme yaptı.

    üniversiteler kafalarına göre belirledikleri tamamlama derslerini, bu tamamlama öğrencilerine dayattılar ve iki dönem de bitirip başarılı olma zorunluluğu getirdiler. daha önceki öğrenimlerinde bir çoğunu zaten aldıkları bu dersleri, kolaylıkla verdi bir çok tamamlama öğrencisi. hatta öyle şeyler oldu ki bir çok tamamlama öğrencisi normal lisans öğrencilerini geride bırakıyordu sınav sonuçlarında.

    yıllar yıllar sonra, gaspedilen bu hak beğenmediğiniz ak parti hükümeti döneminde uygulanmaya başladı ve hala uygulanıyor.

    bir çok kişi mühendislik fakültesine değil bu fakültelere sırf mühendislik tamamlama hakkı var diye tercih ederken nereden bilebilirdi bir kaç lobisi kuvvetli sosyal demokrat geçinen müptezelin önlerine engel çıkaracağını.

    işte böyle dönemlerden geçtiler bu insanlar. bil sözlük.
  • doğru başlık için

    (bkz: mühendislik tamamlama programı)
hesabın var mı? giriş yap