• gördüğü teorik derslerin bir kısmından biraz daha bilgi sahibi olmak, biraz daha kendini geliştirebilmek, yüksek mühendis ünvanına sahip olabilmek gibi amaçları olan, ülkede milyon tane mühendis zaten varken kendini biraz daha öne çıkartıp gerçekten mühendislik yapmak isteyen mühendistir.
  • şahsen 6-7 sene piyasada çalıştıktan sonra yüksek lisansa başladım. o teorik dersleri pratiğe dökecek şansım da oldu sayılır. okul biter bitmez yüksek lisans yapsaydım belki "gereksiz" fikrine katılabilirdim ancak şu anda doktora yapmayı bile düşünüyorum.
  • savunma sanayinde mühendislik+mühendislik yüksek lisansı sizin bir adım önde başlamanızı sağlıyor. böylece zaten yüksek olan maaşlar yeni başlayan bir yüksek mühendis için çok şahane sayılara çıkabiliyor.

    mba ya da diğer idari yüksek lisanslar işe başladıktan sonra da yapılabilir. hatta öyle yapılsa çok daha iyi bile olur.
  • yüksek lisansta bir alt dal üzerine yoğunlaşırsınız. tezinizi de ona göre yazarsınız. yüksek lisans yapmak 2 yıl daha lisansa devam etmek değildir. buna göre derslerinizi seçersiniz zaten. kimse size lisanstaki derslerin aynısına sokmaz. ya ileri düzeyini alırsınız ya da lisansta ıı'si gösterilmişse ııı'ü alırısınız.

    ek olarak enstitüler arası yüksek lisans yapacaksanız da gene lisans bölümünüzün yüksek lisans seviyesindeki derslerine ihtiyaç duayacaksınız, hatta belki o dersleri de almak zorunda kalacaksınız. mühendisken psikoloji yüksek lisansı yapmak isterseniz size kimse psikolojinin ana konularıyla ilgili proje yaptırmaz.
    örnek: eğer bilgisayar mühendisiyseniz sizin psikolojide yoığunlaşableceğiniz alan human computer ınteraction veya yapay zeka olabilir. kimse size saf gelişim psikolojisi üstüne tez yazdırmaz.
  • muhendislik okuyan bir insan icin bana kalirsa izlenebilecek yollar asagidaki gibidir:
    1- kalayim okulda, etliye sutluye bulasmayim. akademisyen olarak hayatimi gecireyim.
    2- kpss yapayim ondan sonra bir devlet dairesinde memur gibi calisayim ve bir sekilde salla basi al maasi.
    3- kurtlarla cakallarla dolu piyasa icine gireyim, var olus cabasi vereyim. tuturabilirsem bir ara kendimi bir anda "muhendis" ten ziyade, "esnaf" olmus olarak bulabilirim. batarim, cikarim,is yaparim para kazanirim , yaptigim is ile kendimi tatmin ederim. usta basi ile kavga ederim, patrona kafa tutarim, alayinizin a.q. adam olun lan! v.s. v.s.

    simdi yukarida sayilan durumlara gore, yuksek lisans yapmak, insana ekstra bir etiket katacaktir. 1 ve 2 icin lazim olup, 3 icin cok ta fifi bir durumdur diye dusunurum.

    tabiki herkesin gorusu kendine...
  • her şeyi eleştirmekten yakında kafanızda saç kalmayacak.bu eylem sana mantıksız geliyorsa yapmazsın.neyini eleştiriyorsun ?
  • muhtemelen avrupa'li olan muhendistir. uc yillik bachelordan sonra ömür boyu ara eleman olarak calismak istememektedir.
  • amaçsız deyip geçilemeyecek mühendistir. tamamen kafasındaki kariyer opsiyonuna bağlıdır bu durum. makina, elektrik-elektronik, inşaat gibi temel mühendisliklerin alanı hayli geniştir.

    kendi bölümüm olan makinadan örnek vermem gerekirse, yapısal tasarım da, aerodinamik tasarım da makinanın alanına girer. lisans seviyesinde bu problemlere ait temel bilgiler verilir fakat bu konular birbiriyle o kadar alakasızdır ki iş hayatına atılacak bir mühendis zaten bu bilgilerin hepsini kullanamaz, haliyle zamanla unutacaktır.

    mesela ben malzeme alalı 9 sene olmuş bir bok hatırlamıyor olmam absürt değil, çünkü piyasada da malzeme ile ilgili bir alanda çalışmadım. dolayısıyla bu kadar geniş alanlara yayılmış mühendisliklerde uzmanlaşma süreci ister istemez önem kazanmaktadır.

    uzmanlaşmayı bir mühendis piyasada pişerek veya bir yüksel lisans yaparak elde edebilir. burada da uzmanlaşmak istediği alanın temel yapısı önem kazanır. mekanik tasarım ile termal ve yapısal analiz gibi alanlar ile deneysel tasarım alanları daha çok arge departmanında bulunan bölümlerdir.

    bu bölümlerin de akademik bir altyapısı olmayan mühendisler tarafından yürütülmesi işleri zorlaştırır. bu nedenle arge departmanında, ki ülkemizdeki arge’nin %90’ı savunma sanayi sektöründedir, akademik bilgi seviyesi daha yüksek mühendislere ihtiyaç duyulur.

    akademik kariyer hedefleyenler için zaten yüksek lisansın gerekliliği tartışmasız, ama piyasada inovatif ürünler geliştirilen bölümlerde de ciddi anlamda akademik alana hakimiyeti olan mühendislere ihtiyaç vardır.

    bunlar dışında uzmanlaşma gerektiren başka bölümlerde bunu piyasada çalışarak da elde etmek mümkündür, bu bağlamda aklıma ilk gelen alan imalat oluyor. zaten piyasadaki üretim ile ilgili yüksek lisans programlarının ciddi bir kısmı ayrıdır, genel makina mühendisliği ana bilim dalı altındaki alanlarda pek bulunmaz, zira üretimin akademik tarafı ister istemez malzeme biliminin alanına girer.

    teknik satış vb. alanlarda da akademik bir geçmişe ihtiyaç duyulmaz daha çok mba tarzı programları takip eder o alanlarda çalışan mühendisler.
  • daha yeni tartıştık bu konuyu mühendis arkadaşlarımla.

    mühendislik yüksek lisansı yapmak sıkıcı bir olay. zaten mühendis olmuşum, fazlasına gerek yok. mesele yüksek yapmaksa bir başka bölümün diploması yeterlidir diye düşünüyorum. hem farklılık olur, güzel olur. yüksek mühendis ünvanı da olmayıversin.

    mesela benim çoğu insan gibi hayalimdir psikoloji. yükseğimi psikoloji üzerine yapıp hem bu konuda da kendimi geliştireyim, hem hayalimi gerçekleştireyim hem de yüksek yapmış olayım istiyorum.

    farklı fikirlere elbette saygı duyuyorum, ama kendi bölümünün dışı bir yüksek herkese iyi gelecektir.
hesabın var mı? giriş yap