• kanunlari anlayamayanlar icin maliye bakanligi tarafindan yayinlanan basitlestirilmis metinler.

    (bkz: gotunden sallamanin en guzel ornegi)
  • vergi hukukunun yardımcı kaynaklarından biri..
    efendim vergi usul kanununun 413. maddesi mükelleflere vergi idaresinden açıklama isteme hakkı vermekteymiş.. işte mükelleflerin tereddüte düştükleri noktalarda sorduğu bu sorulara maliye bakanlığının verdiği yazılı cevaplar imiş mukteza.
    (bkz: özelge)
    (bkz: final haftasi sozlukte artan bilimsel entryler)
  • her vergi dairesinin kafasına göre verdiği, bu yüzden zaman zaman çelişkili durumlar yaratan yazılı görüş.
  • bir de bu belgeler kişiye özel olduklarından, aynı durumdaki iki kişi için aynı sonucu doğurmazlar. örneğin iki yakın arkadaş aynı konuyu anlamamışlar, birisi açıklama talep etmiş ve kendisine bir mukteza verilmiş ancak diğeri “nasılsa aynı konudan mustaribiz ve açıklaması da arkadaşıma geldi, tekrar başvurmama ne gerek var” derse kötü olur. ne açıdan kötü olur? şöyle ki; eğer kendisine verilen muktezanın aksine vergi borcu çıkarsa, mükellef vergiyi öder ancak cezayı ödemez. lakin arkadaşının muktezasına güvenmiş mükellef cezayı da ödemek zorunda kalır.
  • vergi kanunlarında açıkça belirtilmemiş, vergi tebliğlerinde ve sirkülerinde de yeterli açıklama ve örneklere yer verilmeyen vergisel konular ve tereddütler için başvurulabilecek vergi daireleri, defterdarlıklar vb. tarafından verilen görüş yazılarıdır. aynı konu hakkında vergi daireleri tarafından verilen farklı görüşler olduğu gibi ilgili vergi dairesinin aynı konu hakkında verdiği görüşü de yıllar itibarıyla değişiklik gösterebilmektedir.
  • son dönemlerde biraz daha kuvvetlendirilmiş bireysel kalkan. vd'ne bir şey sordun. tamam lan yap öyle dediler. sonra vergi müfettişi geldi şirketinizi inceliyor. aynı mevzuda ne yapmışsın böyle olmaz bunun vergisi var derse (nasıl der demeyin, der. öyle kanun var nizam var diyoruz ya. o lafın gelişi. çok standart bir durum yok ortada kime göre neye göre muhabbetine dönen binlerce durum oluyor. kanun dediğin şey her olayı çözemiyor, daha bunun tebliği var, sirküleri var, yönetmeliği var, yönergesi var, özelgesi var ama hepsinin birbiriyle çeliştiği durumlar olabiliyor, hepsine rağmen açıklanamamış konu olabiliyor, hayat çok hızlı değiştiğinden yepyeni bir mevzu olabiliyor) neyse uzatmayalım müfettişe dersin ki hacı kusura bakma ben bunu sordum bana böyle böyle dediler. o saatten sonra sana vergi çıkartsa bile (bak hala ne vergisi benim muktezam var diyorsun, çıkartabilir anlatırım sonra) vergi cezası ve gecikme faizi alamaz senden.

    bir tavsiye daha vereyim, yine siz daha iyi bilirsiniz de; arkadaşım o mukteza ile o inceleme arasında nerden baksan 3-4 yıl süre olur. yani muktezayı alır 3-4 yıl o şekilde işlem yapar misal kdv'siz bilmemne satmaya devam edersin, 5inci yılın sonunda zamanaşımının bitmesine saniyeler kala inceleme geçirirsin. inceleme de 6 ay 1 yıl sürse olay 5-6 yıl sonraya kalmış olur. eğer kurumsal bir hafızan, arşivleme sistemin yoksa o alınan muktezadan haberi olan kişi veya kişiler işten çıkmış, çıkarılmış, allah gecinden versin vefat falan etmişse o muktezayı vergi müfettişine (inceleme elemanı) gösterecek kimsen olmayacağı için o faizi de ödersin, cezayı da ödersin, üzerler seni.

    daha ne filimler dönüyor da çok uzatmayayım şimdilik yoksa zamanaşımı, vergi müfettişi, vuk 413üncü madde, özelge=mukteza uygulamasına getirilen yenilikler falan uzar gider.
  • - gereken, gerekli olan.
    - bir iş yapılırken gerekli işlemlerin bütünü.
  • (bkz: mukteza i hal)
  • varolan vergi kanunu üzerinde bir bağlayıcı etkisi olmayan daha çok açıklama yapmak ve yasanın tahayyülünü netleştirmek için kullanılan kaynak, tax ruling.
  • kullanmaktan ziyadesiyle keyif aldığım kelimelerden biri.

    gerekli, lazım olan manasına gelir.

    arapça kökenlidir.
hesabın var mı? giriş yap