• (bkz: bumbar)
    (bkz: bumbar dolmasi)
  • genellikle küçükbaş olmakla beraber büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kalın bağırsaklarının hazırlanan özel içle doldurulmasıyla elde edilen yemektir.

    tarifine geçmeden önce ismiyle ilgili yöresel farklılıklar olduğunu belirtmek gerekir. nitekim daha çok bumbar söyleyişi yaygın olmalı ki bu başlık altına pek entry girilmemiş. ama ben bizim yörede mumbar şeklinde telaffuz edildiğinden bu başlık altına yazmayı yeğledim.

    tarifine gelecek olursak aşırı derecede lezzetli olan bu yemeği hazırlamak bir o kadar zahmetlidir. öncelikle doldurulmak üzere ayrılan bağırsağın içinin güzelce yıkanması işlemi yapılır. bu işlem sırasında bağırsağın içini dışarı çıkarmaya kesinlikle uğraşmayın zaten doldurma işlemi iç dışa gelecek şekilde yapılıyor. yani doldurma işlemi yapıldıktan sonrada içi adam akıllı yıkama şansınız olacak merak etmeyin.

    önemli olan dışın yıkanması burda bıçakla kazıma yöntemini kullanabilirsiniz. yine burda ufak bir tavsiyem olacak ; bağırsağın dışında yağlar olacaktır , kazıma işlemini yaparken bu yağların bağırsağın üzerinde kalmasına dikkat edin. nitekim bu yağların yemeğe ayrı bir lezzet katmasının yanında yemeğin aşırı kuru olmasını önleyici bir faydası da olacaktır.

    evet iç dış yıkama yapıldıktan sonra gelelim doldurulacak iç'in hazırlanmasına ; tercihen dövülmüş vaziyette olan hayvanın akciğeriyle beraber bulgur , soğan , biber, tuz vs bir çok baharatı karıştırıyorsunuz. baharat tercihi sizin isteğinize kalmış. yine akciğer yerine kıyma tercih edenlerde var. ama ben kıyma yerine akciğer veya dövülmüş eti tavsiye ediyorum. çünkü kıyma zor olan doldurma işlemini dağılarak daha da zorlaştırıyor.

    doldurma işlemini bağırsağın içine girebilecek kalınlıkta çöp , kalem tarzı bir şeyle yapabilirsiniz. doldurma işlemiyle birlikte iç dışa çıkacaktır. doldurma işlemi tamamlandıktan sonra bağırsağın iki ucu bağlanır. ve az evvel dışa yaptığınız kazıma işlemi dışarı dönmüş olan içe yapılır.

    yıkama doldurmadan sonra geriye pişirmesi kalıyor. büyükçe bir tencereye yerleştirdiğiniz doldurulmuş bağırsakları , içinde kaybolacağı seviyeye kadar su ilave edip kaynamaya bırakıyorsunuz. arada kaynama işlemi sırasında daha rahat pişsin diye çatal vs. bir şeyle şişleme yapabilirsiniz.

    sıcakken tüketmeye bakın soğuyunca bir numarası kalmıyor. daha ne diyeyim afiyet olsun sözlük. he son olarak "ıyy o yenir mi ya , iğreeenç" diyenler için gelsin ; `ağzınızın tadını bilseniz burnunuzun bokunu yersiniz`

    (bkz: bumbar)
  • (bkz: membran)
  • bir adanalı olarak en sevdiğim yemek...o kadar mutlu ediyor ki beni çok lezzetli...
  • ay valla olsa da yesem
  • annem'in bu hafta içi tomarla yapacağım müjdesini verdiği yiyecek.heyecanla beklemekteyim.
  • biz adanada kisaca mumbar diyoruz.dolma eki biraz bati turkiye zorlaması gibi
  • tadını bilmeyenlerin tiskinerek, bir kere yiyenlerin vazgeçemediği dolmadır.

    neyinden tiskiniyorlar anlamıyorum zaten.
  • temizlemesi çok eğlenceli olan bir bağırsağın müthiş bir yemeğe dönüşmesi:)
  • küçükken annem yapmıştı bir kere tadı halen damağımda bir daha yapmadı dışarıda da yemem zaten özlüyorum...
hesabın var mı? giriş yap