• model united nations'in kisaltilmisidir. birlesmis milletler'in kucuk bir kopyasidir ve ogrenciler tarafindan duzenlenir.

    mun'e bir suru ulkenin bir suru okulu katilir. katilimci okullar kendilerine temsil edecekleri bir ulke secerler ve mun toplanana kadar o ulke ile ilgili arastirma yaparlar. ogrencilerin toplantilarda sectikleri ulkeyi en iyi sekilde temsil etmeleri beklenir.
    mun aslinda bir nevi frp oyunudur fakat fazlasiyla ciddidir. konusmalar hazirlanir, notlar alinir, raporlar yazilir...

    toplantilarda alinan kararlar birlesmis milletlere bir rapor halinde sunulur. fakat ne kadari okunur bilinmez.

    mun'e katilmak ozellikle yurtdisinda okumak icin didinen ogrenciler icin cok iyi bir referanstir.
  • based on a true story
    -ya mun klubüne mi girsem? napıyosunuz siz orda?
    -bak şimdi bi sürü ülkeler ve onlaraın delegeleri var. dünya siyasetini izliyosun, delegesi olduğun ülkenin tarihine filan bakıyosun, diğer ülkelerle olan ilişkilerini inceliyorsun, ekonomilerine bakıyosun sonucunda bunun hakkında essay yazıyosun ama konular her zaman ülkeler değil dünyayı ilgilendiren sorunlarla da ilgili oluyor.ama bunları da yapmana gerek yok. sallasan da olur.
    -türkçe meali lütfen?
    -ya bak şimdi rakı sofrasında ülkeyi kurtarırız ya onun rakı sofrası olmayan versiyonunu düşün.
    -haa... anladım. meze var mı?
    -yakışıklı erkekler ve güzel kızlar diyeyim ben sana.
  • gelen 10.000 civari ogrenci sayesinde laheyi dingonun ahirina ceviren 1 haftalik olay
  • sanki un hali bir boka yarıyomuş gibi modeli bu da. aynı geyik resolutionlar senelerce kılı yünü değiştirilerek sunulur.partyler bir de hollandaya gitme olanağı geyiktir onun dışında ne united ne barışçıl ne çözüme yönelik bir hali tavrı vardır. toplantılar ual'de yapılır.
  • başta tikiler olmak üzere amerikaya gideceklerin içinde yer almak için birbirlerini yedikleri organizasyon.
    fakat ne acıdır ki bu organizasyonda yer alan insanların bazıları bırakın dünyayı türkiyeden bile bir haberlerdir.başbakanın , dışişleri bakanının adını falan bilmezler . konferanslardan önce insanlara sorarlar neydi bu adamın adı diye.
  • cok faydali bir ders disi aktivite. kanimca en onemli faydasi kisiye politik konularda empati kurabilmesine yardimci olmasi.
    misal insan haklari komisyonundasiniz ve cin ya da zimbabwe delegesisiniz. "harbiden biz cok orospu cocuguyuz. yapmasak iyi ama alismisiz bir kere. her sene bu sefer birakacagim diyorum ama olmuyor, hep erteliyorum" vs. diyemeyeceginize gore arastiriyorsunuz acaba bu adamlar nasil savunuyor kendilerini, ne gibi argumanlari var. buluyorsunuz iste bir seyler, kendinizce siz de uyduruyorsunuz bir seyler. klasik bu bizim ic meselemiz vs. argumanlarini da kullanarak ulkenizi savunuyor, baska ulkelerin aciklarini buluyor, sizinle benzer konumda olan ulkelerle ittifak kuruyor, dostunuzu dusmaninizi anliyorsunuz. sonunda ne ogreniyorsunuz? kendi yalaniniza kendiniz bile inanmissiniz!
    sorunlari cozmenin neden bu kadar zor oldugunu, herkesin kendi dogrusunun oldugunu, ancak durumun umutsuz da olmadigini goruyorsunuz. eger digerlerinin perspektifini alir, onlar gibi dusunurseniz,onlarin argumanlarindaki bosluklari gormeniz, onlarin goremediklerini onlara gostermeniz, ve de en onemlisi dusmanca olmayan bir dil kullanarak diyalog kurmaniz mumkun olur.
  • etrafta çok fazla iyi giyimli ve güzel insanın dolaştığı konferansların genel adı. general assembly denilen kısımda müzik dinler veya uyursanız ve bu chairlar tarafından fark edilirse kendinizi sahnede, topukluların üzerinde chicken song eşliğinde dans etmek zorunda bulabilirsiniz. ortamın ciddiyetine güvenmemek en iyisi, her an her şey olabilir.
  • 16-25 yaş grubundaki öğrencilerin, daha diplomatların ve delegelerin çözemediği sorunları çözmesini bekleyenlerce gereksiz olarak atfedilen oluşum. uluslararası ilişkiler öğrencileri için muhteşem bir referans kaynağı.
  • gittiğim konferanslarda edindiğim tecrübelere göre bunun konferanslarında işleyiş genelde şöyle oluyor.

    - öncelikle tüm ülke temsilcileri konferansın başında bir açılış konuşması yapıyorlar.
    - sonrasında ana konuyla ilgili bir "general speakers list" oluşturuluyor.
    - genelde bu listedeki konuşmacıların sadece birkaçı konuşmuşken verilen "motion"lar ile konu moderated ve unmoderated caucuslarla dallanır budaklanır, konferanslarımın çoğunda bu olay başladıktan sonra general speakers liste pek dönülmedi, konular iyice dallanıp budaklandı.
    - moderated caucuslar konuşmacıların belli süreler dahilinde teker teker yaptıkları konuşmalardan oluşurken unmoderated caucuslar delegelerin birbirleriyle konuşmaları üzerine dayanıyor.
    - konferansın sonlarına doğru draft resolution yazma çalışmaları başlıyor ve en sonunda bunların üzerindeki düzenlemelerle resolution paper çıkıyor.
    - resolution paper (lar) çıktıktan sonra delegelere sunulur ve amendment varsa onlar oylanır, duruma göre resolutionlarda düzenlemeler yapılır.
    - resolutionlar oylamaya sunulur ve bu oylama sonucunda konferans sona erer.

    bir hata, bilgi yanlışlığı varsa uyarılar gelirse çok sevinirim.
  • (bkz: cringefest)
hesabın var mı? giriş yap