• mü mezon da denen, pion aranırken bulunmuş bir parçacıktır.
  • müon lepton ailesinin ortanca çocuğudur; abisi tau, kardeşi elektron ve birer nötrinoları ile birlikte bir çekirdek aile meydana getirirler.
    yukawa'nın öngörüsüyle şiddetli etkileşim taşıyısıcı pionlar aranırken keşfedilmişlerdir. atmıyorsam durgun kütleleri 138 mev/c2 spinleri'de 1/2 dir tüm diğer leptonlar gibi. özel görelilik ile alakaları teorinin atmosfere giren müonların bozunumları incelenerek doğrulanabilmiiş olmasından kaynak alır.
  • elektrondan 207 kat daha ağır olan eksi yüklü kararsız bir temel parçacıktır. elektrona benzer. gerçek mezonlar gibi güçlü olarak etkileşmez. durgun enerjisi 105.66
    milyon elektron volttur. eşik sıcaklığı 1226.2 milyar derece kelvindir. ortalama ömrü 2.197e-6 saniyedir.
  • bir nevi elektronların bebeklik dönemi sayılabilir..
  • sirius sallamış, gerçek kütlesi 105.65 mev/c2 dir. ayrıca lepton ailesine değil, fermiyon ailesine üyedir. lepton grubundandır.
  • kar tanecikleri misali dans ederekten uzaydan gelen, ruhumuz bile duymadan vucudumuzdan delip gecen bebislerdir. ( dakikada 600 tanesi vucudumuzdan kevgirden gecer gibi suzulup geciyormus ) cok leziz bir yazi icin muhakkak bakiniz;

    (bkz: http://www.symmetrymagazine.org/cms/?pid=1000606)
  • aslında bu muon'lar pek kevgirden geçer gibi geçmiyorlar içimizden. çok küçükte olsa muon'lar, geçtikleri cisme bir parçalarını bırakıyorlar, tabi kütleyle doğru orantılı olarak.
  • az önce kubuntu 11.10'da görüp şaşırdığım paket yöneticisi. sanırım ileride kde üzerinde kpackagekit'in yerine kullanılacak. iki ayrı uygulama şeklinde. birisi muon yazılım merkezi biri de muan paket yöneticisi. muon yazılım merkezi daha basit arayüzlü ve o kadar gelişmiş olmasa da ubuntu yazılım merkezi tadında. muon paket yöneticisi ise synaptic paket yöneticisi tadında ve kde üzerinde tam aradığım şey. sırf kpackagekit yüzünden kubuntu kurar kurmaz synaptic yüklüyordum ya. gereksiz gnome paketleri kuruluyordu sistemime. hayrını görelim.

    http://www.wonderly.com/…nager-and-software-center/
  • trajik derecede kısa bir yaşam süresine sahip olan parcacıklardır .ortalama olarak yalnızca saniyenin 1.5 milyonda biri gibi bir zaman dilimi içerisinde yok olur ya da bozunuma ugrarlar.
    atmosfere ışık hızının yüzde 99.91'sinden daha yüksek bir hızla girdiklerinden , kendilerini yok etmeden önce ancak 0.5 km yol alırlar.
    yeryüzünden 12.5 km yukarıda olustuklarını düsünecek olursak , katettikleri mesafe cok sayılmaz.ve tabii ki , tek bir tanesinin bile yeryüzüne ulaşmaması gerekir !

    ancak sanılanın aksine , dünya’nın yüzeyinin her bir metrekaresine , her saniye icinde yüzlerce kozmik ışın müonu çarpmaktadir.yani bu küçük parçacıklarlar bir sekilde mümkün olan son sınırlarından 25 kat daha uzaga ulaşabiliyor.bunun nedeni , elbette görelilik…
hesabın var mı? giriş yap