• yıllar evvel istanbul otogarından ankara otobüsüne sazıyla birlikte binip önümdeki koltuğa oturmuştu. birara göz göze geldik. ama ben onun kimliğini o zaman bilmiyordum. ankara'nın girişinde bir sabah vakti ,gün ağarırken indi herkes uyurken... bavulu bile yoktu. o ay içinde ankara'da öldüğünü öğrendim. keşke kendisinin eserlerini lisede okuduğumuzu söyleyip muhabbet edebilseydim diye pişmanlık duydum çok sonraları.
  • aslen karapapak türk'üdür. kiziroğlu mustafa bey türküsüyle tüm türkiye'de tanınmıştır. halk kültürümüz ve müziğimizin son zamanlardaki en iyi temsilcilerindendi.
  • bir halk ozanı, aşık. karslı'dır rahmetli aşık murat amca. vakti zamanında büyüklerimizin yanında zorla dinlediğimiz insanı şimdi kendi özgür iradenle dinleyince anlıyorsun büyüdüğünü. ve görüyorsun sen büyüdükçe onların toprak olduğunu. allah mekanını cennet eylesin.
  • 1940 yılında kars’ta doğdu. ilkokul mezunu olan âşık evli ve dört çocuk babasıdır. geçimini âşıklık geleneğini sürdürerek temin etmektedir. saz çalmaya ve şiir söylemeye gördüğü bir rüyada bade içtikten sonra başlamıştır. ustası, babası gülistan çobanoğludur. 1968-1987 yılları arasında çıkardığı yirmiye yakın plak ve kaseti vardır.

    insan dedikleri duvara benzer
    hele suvakları dökülsünde gör
    gördüğün her güzele aldanma
    saç ağarsın beli bükülsünde gör

    kara toprak insanları yoğurur
    vedası geleni bir bir çağırır
    arkası kuvvetli fazla bağırır
    dostları yanından çekilsin de gör

    demek ki dünyada olur dermanın
    birgün uyanırsın geçmiş zamanın
    bazı insan der ki ben bir aslanım
    ezrayıl peşine dakılsın da gör

    çobanoğlu kulak versen sözüne
    yazılanlar mutlak gelir yüzüne
    evde bile karı bakmaz yüzüne
    hele sırtın yere yıkılsında gör
  • aynı mahallede yaşayan çocukları uyaran, gerek fiziki gerekse şöhret anlamındaki büyüklüğüne rağmen her zaman sevecen ve mütevazı olmayı başaran büyük geleneğin son büyük ustalarındandı.
    kendisinin sahibi olduğu kıraathanede (kahvehane) aşıklar atışırlardı. çobanoğlu elbette bu yarışmalarda rakipsizdi. ramazan geceleri kahvehane tıklım tıklım dolardı. çobanoğlu genellikle hakemlik yapardı, istek üzerine o da söylerdi. önemli ve sahip çıkılmayan bir gelenek onunla birlikte unutulmaya yüz tutmuştur.
    ibo show'a beraber çıktığı mahzuni şerif ile aralarında bir soğukluk hissedilen ozan her zaman muhafazakar davranmayı tercih etmiştir.
  • dağ gibiydi. dağ.

    yatan karı yatan karı
    dağların yatan karı
    yigidi tez öldürür
    erkenden yatan karı

    (bkz: murat çobanoğlu)
  • babam icin dedem icin sevdigim guzel gulusleri olan aşık amcadir. babamların karsa olan özlemini hep dinleyerek giderirdi cocukken anlamazdim ama babamların sevinci için halen cok severim ve ölümü hic yakistiramadigim insanlarin başında gelir.
  • neyine güvenem yalan dünyanın
    kerem'i yandırıp kül etmedi mi
    on bir ay bülbülü ettirdi feryat
    gül için bülbülü lal etmedi mi

    bülbül aşık idi gonca güllere
    arzusun söylerdi esen yellere
    mecnun leyla için düştü çöllere
    ferhat'a dağları yol etmedi mi

    çobanoğlu yaram döndü çıbana
    kurduğum bağlarım oldu virane
    kardeşi yusuf'u attı zindana
    kaderi mısır'da kul etmedi mi
  • âşıklık geleneğini, babasından alarak devam ettiren, karslı halk şairi. bir ara, mesaj tv'de canli türküler çalıp, söyler idi.
  • halen hayatta olan aşık'larımızdan biridir... bir gece rüyasında bade içtikten sonra aşık'lamaya başladığını söylermiş...
hesabın var mı? giriş yap