• uskudardaki sahneye ismi verilmistir.
    (bkz: musahipzade celal sahnesi)
  • 1868-1959 yıllarında yaşamış tiyatro adamı. ilk yerli tiyatro eseri üreten yazarlarımızdandır. yazarlık yapmaya karar verdiği dönemde türk tiyatrosu çoğunlukla batı edebiyatı'ndan uyarlama ve çeviri eserlere ilgi göstermekteydi. meşrutiyetin hitamını müteakiben yetişen iki tiyatro yazarından biridir. diğeri de, ibnürrerfik ahmet nuri sekizinci... bir süre çeşitli ortaoyunu topluluklarında zenne rollerine çıkmış. babıali’nde tercüme odası hülefalığı yaparken tiyatro eseri yazma denemelerine girişmiştir. ilk oyunu "yedekçi" manakyan tiyatrosu'nda sergilenmiştir.

    başlıca eserleri: istanbul efendisi (1913), macun hokkası (1916), atlı ases (1921), itaat ilamı (1923), fermanlı deli hazretleri (1924), aynaroz kadısı (1927), bir kavuk devrildi (1929) ve pazartesi perşembe (1931) sıralanabilir.
  • gerek çocukluğunda karagöz ve ortaoyununa duyduğu ilgiden gerekse batı tiyatrosunun yapısını ve özünü ayrıntılarıyla incelemesi sonucu oyun yazmaya yönelmiştir. ilk oyunu köprülüler'i 44 yaşındayken (yıl 1912) yazmıştır. daha sonra sırasıyla istanbul efendisi (1913), macun hokkası (1917), yedekçi(1919), kaşıkçılar (1920) isimli oyunları yazdı. ancak 1924'ten başlayarak yazdığı aynaroz kadısı, pazartesi perşembe, balaban ağa, bir kavuk devrildi vb. tarzı komedileri dramlarından daha çok tutuldu.
  • tiyatroya zennelikle başlamıştır. oyunlarının konusunu osmanlı'nın son dönemlerinden seçen yazar, bütün eserlerinde toplumun ve bireyin aksayan yanlarını mizahi bir üslupla işlemiştir.
  • yayımlanan ilk oyunu türk kızı'dır.
  • bugün 60. ölüm yıl dönümü olan tiyatrocumuz.
  • itaat ilamı oyununu yazan kişi. 1936'da da kitabı yayınlanmış. oyun o döneme ait yaşantıyı müzik ve danslar eşliğinde espirili bir dille anlatıyor. van devlet tiyatrosunun sahnelediği oyunu izleme fırsatım oldu. tam bir görsel şölendi. tek perde oyunları da ayrı seviyorum.
hesabın var mı? giriş yap