• (bkz: ırk bitig)
  • sufi ve şii geleneğin hakim olduğu yörelerde yaygındır.

    vahabilik başta olmak üzere, sufizmi dışayan sünni yaklaşımlara göre ise, şirktir. dolayısıyla da, adamı dinden çıkartır. (bu ekollere göre, kişinin bir fayda göreceğini umarak üzerinde minyatür kuran - ya da cevşen, dua, vesaire - taşıması da aynı şekilde şirktir.)

    muskaların diğer din ve kültürlerde ifade ettiği anlamları incelemek için şu iki anahtar kelime ile arama yapılabilir: (1) amulet, (2) talisman

    ana tema:
    (bkz: islam/@derinsular)
  • antep fıstığı ezmesinin pestile sarılmış lokum versiyonu. kışın iyi gidiyor.
  • (bkz: muskat)
  • rte'nin de taktığı ortaya çıkmış. eğer ben bu ülke insanını yanlış tanımamışsam, önümüzdeki günlerde herkes koşa koşa muska yaptırmaya gider.
  • eskiden yeni namlanan pehlivanlara muhakkak takılırmış, nazar değmesin diye...
  • teknu no shiro rapyuta adlı 1986 yapımı japon animasyon filmindeki esas kötü karakterin ismi. film imdb top250'de yer aldığı için ilgimi çekmişti, izlemiştim ama bilim kurgu sevmediğim için tam bir vakit kaybı idi benim için
  • adeta drag me to hell'deki sylvia ganoush'u araklamış film.
  • kesinlikle korku olmayan filmdir. gerilim, belki. sinemada üstelik salonda tek başıma izledim yine de gerilemedim maalesef.

    --- spoiler ---

    adamımız tam bir otisabi, ona buna anında yazıyor girişkenlik had safhada. zaten bu yüzden sevgilisinden ayrılıyor beş parasız sokaklarda kalıyor.
    sonunda bütçesi ayarında bir ev buluyor ve evdeki sibel tüzün-bennu yıldırımlar karışımı abla sayesinde -ki söylemeden geçemeyeceğim kendisi gerçekten çok güzel- o eve yerleşiyor.
    evin sahibesi yaşlı teyzemiz de gizemli bakışları ve davranışlarıyla zaten adamımızın boku yediğini bize müjdeliyor.

    artık yeni evine taşınan kahramanımız her gece yüzü yüzü yanmış bir adamla ilgili kabuslar görüyor.
    dayanamayıp evden ayrılmak istediğinde ise o güzel ablamız ortaya çıkıp bizimkini kalması için ikna ediyor. zaten amacı ablamızla işi pişirmek olan adamımız da her seferinde ikna oluyor.
    gelişme bölümü, adamımızın çeşitli işaretlerle evde bazı olaylar döndüğünü keşfetmesi, uyarılara rağmen uçkuru sevdasına evden ayrılmamasından oluşuyor.

    daha sonra ise birden arka arkaya verilen flashbacklerle olaylar çözülüyor.

    öğreniyoruz ki güzel kız evdeki yaşlı kadının gelini, kahramanımızın iş arkadaşı da -evi de bu eleman bulmuştu- yaşlı kadının oğluymuş. bunlar kadının ölen oğlunu yani kızın rahmetli kocasını başka bir bedende tekrar dünyaya getirmek için uğraşmaktalarmış. kendilerine kurban olarak da kahramanımızı seçmişler.

    aslında sinemamızda denenmemiş bir konuyu ele alarak emsallerinden sıyrılıyor film ancak işleniş gerçekten konunun parlaklığı karşısında sönük kalıyor. korku filmi olmayı geçtim germe işini bile hakkıyla beceremeyen, atmosfer yaratma konusunda sıkıntılı bir film var karşımızda.

    karakterler üstünkörü geçilmiş mesela torun karakterinin ya da alkolik oğul karakterinin ana hikaye örgüsüne hiçbir katkısı yoktu. eğer beklenti oluşturup dikkatleri çekmek ve böylece finalin daha vurucu olmasını sağlamak için dahil edildilerse onu da başaramamışlar maalesef.

    yine de kötülerin kazanması bir nebze olsun farklılık yaratıyor. yani kahramanımızı "özünde iyi olan kötü adam" sosuyla bulayıp kurtarmaya çalışmamışlar.

    son olarak dini öğelerin kullanıldığı bir korku filmi yerine ailenin psikolojisini ön plana çıkaran bir psikolojik gerilim yapılma yoluna gidilseymiş çok daha başarılı olunabilirmiş bu konuyla.

    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap