• sehirli bir ilkokul ogrencisinin "akarsular nereden cikar?" sorusuna verdigi cevap... o ilkokul ogrencisi buyuyup hidromekanik dalinda tez yazmistir o ayri...
  • değeri, işlevini yitirdiği zaman anlaşılan en önemli ev araçlarındandır. açılmaması hiç kapanmamasından iyidir, evi su basmaz en azından.
  • küçükken insanın aklı çıkıyordu tabii; küçücük bir alet orada bir yerde, arkada, görünemeyen devasa gürül gürül suyu durduruyor da, azıcık çevirince sana da azıcık su veriyor. sonradan tabii fizik yasalarını öğrendik, musluğun da, ya da daha afili söylenişiyle valfın da, çok basit bir çalışma prensibine sahip, içindeki bir pistonun vida sistemiyle hareket ettirildiği elektrik sistemin tersi gibi çalışıp suyun azat edildiği bir alet olduğunu. bu sistem de daha isa doğmadan 1700'lü yıllarda o müthiş girit uygarlığının her biri birbirinden farklı minos saraylarında kullanılıyormuş. en eski musluklar oraya ait; gümüş ve altın. sonra amerikalılar 1900'lü yıllarda musluğu yeniden keşfediyorlar falan. ama tabii günümüzde musluğun beşeri hayat için başka başka fonksiyonları var: mesela bataryası devir yaptırılarak çalışanları bulunduğu evin hem cinssel popülasyonunun dağılımı üzerine hem de bu popülasyonun ev ekonomisine katkısı üzerine net bilgi edinmemizi sağlıyor. evde elini musluğa attığında dönmesi gereken parça devrin sınırı zorlanarak adeta bir daha hareket etmemesi istenmişçesine hırsla sıkılmış, neredeyse musluk başı ve musluk tek bir şey haline gelmişse ve musluğu bileğinizi falan kırmadan sahip olduğunuz insan enerjisiyle çevirip açmanız mümkün değilse bilin ki evde bir erkek yaşıyor. dün yemeğe davet edildiğim bir evin mutfağında musluğa dokunmamla evdeki erkek varlığının sezgisine nail olup, bir 3-5 dakika çırpınıştan sonra, can havliyle son bir gayret dizlerimle tezgahın üzerine çıkıp, iki elimle musluğa yapışıp, sonra da kayaya saplanmış kılıcı çıkarmaya çalışırmış gibi var gücümle çevirmeye çalışıp, saçı başı dağıtıp, en son da halterci gibi sesler çıkarmaya başlayınca kendimi sükunete davet ettim de oradan biliyorum. çevirebilseydim mutfak dolaplarına mı yapışırdım, yaksa ocağımı öperdim artık allahbilir. bu musluklar neden bu kadar sıkılıyor, erkek aklının karanlık köşeleri, bilimsel bir gizem. neyse ki musluk sayesinde evde ikamet eden erkek cinsinin bulaşık yıkayıp ev işlerine yardımcı olan bir beyefendi cinsi olduğunu da öğrenmiş bulunuyoruz. mutfağı kullanıyor ve bu ayı gücü hesaba katılırsa muhtemelen en zor yağ lekeleri bile pırıl pırıl. ya da bir ev seksisi. peki tezgahtan inmemişken sessizlik içinde musluğa bakıp sorunun çözüm yolları üzerine bir takım fikir teatileri, sen de indüksiyonlar ben diyeyim dedüksiyonlar, teorik analizler yaparken kapıdan giren çinli başka bir misafirin şaşkın şaşkın sorduğu ingilizce "neler oluyor?" sorusuna karşı biranda türkçe "kurbağacık" demem?! tüm kalbimle girit uygarlığından özür diliyorum.
  • bazen öyle çirkin, kirli musluklar oluyor ki içinden akan suyu bile çirkin gösteriyor. bazıları da vardır:

    http://i.imgur.com/ri91c.jpg

    cizız.
  • su taşıyıcısı ve kovucusu. gördüğümüz her musluğun esasında musluk olmadığın bilmemiz gerekir. musluklar başlarına göre birbirlerinden fiilen olmasa da ismen ayrılırlar. yaptıkları işin aynı olması, aynı isimle anılmalarına gerekçe değildir. onlarında hayata karşı dik bir duruşları vardır. yanlış isimle hitap etmek onları üzmekle kalmaz tazyik oranını da arttırır.

    sadece tek baştan ibaret musluklar uzun musluk, kısa musluk ve çamaşır musluğu olarak üçe ayrılır. bunların arasında belli etmeseler de bir çekişme söz konusudur. ve maalesef ki uzun musluk içlerinde tek kibir (tazyiğinde ve sık sık damlatışında görmek mümkün) ve güç sahibi musluktur.

    daha zor şartlarda çalışan musluklar da vardır. ara musluklar mesela. en bilindiği taharet musluğudur. malum işlemden sonra kolaylık sağlar. fakat hristiyanların yoğun yaşandığı ülkelerde bu arkadaşlar hayatlarını idame ettiremezler. müslüman ülkelerde talep fazladır.
  • evde sularin sadece istediginiz zaman akmasini saglayan mekanik duzenek..
  • sular akmadığı vakit elinizle ucundan dürterek damlalar halinde su getirtebileceğiniz, suyun kesilmesini fark etmediğiniz için elinizin sabunlu kalmamasına yardımcı olabilecek denli düşünceli edevat. lakin kendisini bu damlalarına bir son versin diye kapattığınızda damlatmaya devam ediyor kerata! ilginç.
  • "mus" ları içine koyduğumuz kap... bir de bunun "ter" için olanı vardır; ona da terlik denir...
    ("mus" nedir bilemiyorum! muz olmasın sakın?)
  • maksadını aşan ifade olarak evyesini geçen musluk..

    türk buluşu, akma damlama olmasın diye suyu idareli kullanırız.

    - tuvaletten sonra mutlaka ellerinizi yıkamayınız***.
    - muslukları açık bırakmamayınız*.
    - tuvalete ne girerken, ne çıkarken sifonu çekmeyiniz*.

    - "klozeti basarak değil, oturarak kullanmayınız*."

    (bkz: opet tuvaletleri/@ibisile)
  • açıyorsun su geliyor, kapatıyorsun su gelmiyor. büyük mucitlik vallahi. (bkz: yüz yıkarken musluktan gelen kahkaha sesi)
hesabın var mı? giriş yap