• (bkz: rabbin kimdir)

    hadi yine iyisiniz bak çalıştığınız yerden sordum.
  • herşeyin kendiliğinden olduğuna inanıyorsun da, allah'ın varlığının başlangıcı ve sonunun olmadığına neden inanamıyorsun diyerek cevap verilir. daha da durulmaz buralarda.
  • (bkz: tövbe de)
  • (bkz: ateşiniz var mı)

    yine çakmağı unutmuşum.

    tanım: o anda cevabını almak istediğin sorudur.
  • başı ve sonu olan bir varlık olan insanın, başı ve sonu olmayan o'nu hakkıyla idrak etmesinin mümkün olmadığı şeklinde ve iman problemi olanların maalesef kolay kolay tatmin olamayacağı biçimde kısaca cevaplanabilecek bir sorudur. bu sorunun cevabını ekşisözlükte aramak ayrıca bir talihsizliktir. bu soruyu soran arkadaşın başkalarının kafasına şüphe sokmak yerine kendi kafasındaki şüpheleri gidermek için arayışa girmesi kendi yararına olacaktır.

    (bkz: ateş seni çağırıyor)
  • bir müslüman olarak cevab veremediğim sorudur. ne bileyim.
  • öncelikle soru islam ile değil akıl ile alakalıdır, geneldir.

    basit bir hesap makinesi mühendis olmadan meydana gelmiyor ise, hesap makinesi ile kıyaslanmayacak insan beyninin mühendisi, tasarlayıcısı kim? bu soruyu bütün insan, hayat ve kainat ile ilgili çoğaltabiliriz. o zaman bu evrenin ve görülen her şeyin bir yaratıcıya, tasarlayıcıya ihtiyacı kaçınılmaz olur. buna kimisi spinoza der, kimisi evrenin ulu mimarı der, kimisi allah der orası beni alakadar etmez. mutlak olan gerçek şu ki bu evren ve içindekiler, belli bir düzene boyun büküyor (itirazı olan yoktur sanırım) ve bu düzeni koyan bir şeyler olmalı. 5 bin kelimelik bir hikaye kitabı kendi kendine oluşmuyor, adamlar bir hikaye yazacağım diye yırtınıyorken, milyonlarca kelimelik dna'nın tesadüfen oluşması biraz komik geliyor bana.

    ihtimal 1 bu yaratıcı kendini yaratmıştı:
    böyle bir ihtimal olmaz, kendisinin yaratığı olur ki yaratılan acizdir, kendisini dahi yaratsa!

    ihtimal 2 bu yaratıcı başkası tarafından yaratılmıştır:
    bu ihtimal de akli değil, çünkü başkası tarafından yaratıldıysa yaratıcı olamaz, onu da yaratana yönelmek gerek.

    ihtimal 3 bu yaratıcı ezelden beri (başı olmayan) vardı ve ebediyete (sonu olmayan) kadar da var olacaktır ne yaratılmıştır ne de kendi kendini yaratmıştır hep vardı, bu sonuç aklidir. aksi taktirde evren kendi kendine oluştu demek gerekir ki onun bir başı var, onu başlatan var ve ona boyun eğdiren bir güç var.
  • evvelsiz ve ebedsiz bir durumda anlamsızlaşan soru.
    (bkz: hayy)
  • zaman bazlı düşünmeye meyillidir insan aklı. böylece neden -sonuç ilişkisi öne çıkar. fakat zamanı ve neden sonuç ilişkisi kuralını da tanrı, allah ne derseniz o yarattıysa kendisi buna dahil olmaz ve zamandan önce ne vardı gibi bir sorunun cevabı olabilir. benim fikrimce.
hesabın var mı? giriş yap