• cumhuriyet tarihine menemen veya kubilay olayı olarak geçen gerici ayaklanmasında 24 yaşında başı kesilerek şehit edilen öğretmen. yedek subaylığını yaptığı sırada çıkan ayaklanmayı bastırmakla görevlendirilmiştir. anısında menemende bir anıt bursa öğretmen okulunda bir büst vardır.
  • 23.12.1930 tarihinde menemen'de gericiler tarafindan kafasi testereyle kesilerek oldurulmus ilerici tegmen
  • ayaklanmayi kansiz bir sekilde bastirmak isteyen kubilay astegmen, silahlari kurusiki dolu bir manga askerine kalabaliga dogru ates etmeleri emrini vermis; bir an sasiran kalabalik kimsenin yaralanmadigini gorunce "bizi allah koruyor, mermi islemiyor" seklinde iyice gaza gelerek kubilay ve askerlerine saldirmistir. kubilayin kafasi kesilerek bir kaziga gecirilmistir.
    (bkz: kubilay olayi)
  • 72 yil once bugun katledilen subay. (bkz: sehitler)
  • unutulmamasi gereken bir isim,gorev ugruna hayatını ortaya koyacak kadar buyuk insan. kubilaylar unutulmasin, yuzonyedi yıl gecse de oldurenler gericiydi, naksiydi, dinciydi kubilay ise ilericiydi, ataturkun izindeydi hem pek de laikdi guzellemeleriyle de toplumdaki kin, garez ve nefret duygulari percinlensin. ayriliklarini taze unutmus,ortak degerler bulmus bir avuc halk dusmanlıgını tazelesin,kimi godamanlar da koselerinden destek versin,bir ileri iki geri. cok guzel olur.
  • hali hazırda 301. kısa dönem olarak yaptığım askerliğim boyunca 19 gün ve 50 saat boyunca kendisi adına yapılan anıtta nöbet tuttuğum cumhuriyete karşı yapılan saldırı sonucu öldürülen devrim şehidimiz.
  • 1906, kozan * doğumlu, devrim şehidi. baba adı hüseyin, ana adı zeyneptir. giritli bir ailenin çocuğudur.
    ilköğrenimini antalya'da tamamlayan kubilay, bursa erkek öğretmen okulunu bitirmiştir (1926). aydın’da ilkokul öğretmenliği yaptığı sırada askere alınır. yedek subay okulundan sonra asteğmen rütbesiyle menemen'e gönderilir. burada nakşibendi tarikatı önderlerinden derviş mehmet’in çevresinde örgütlenen gericilerin ayaklanmasını önlemek isterken önce yaralanır, sonra kafası kesilerek öldürülür (23 aralık 1930). menemen'de heykeli, bursa öğretmen okulu'nda büstü vardır.
  • kubilay'in haince katlinden sonra atatürk'ün orduya başsağlığı mesajı şöyledir: "...cumhuriyet'in değerli uzvu kubilay bey, temiz kanıyla, cumhuriyet'in hayatiyetini tazelemiş ve kuvvetlendirmiş olacaktır."

    her 23 aralık olduğunda, şehit kubilay'ın resmini her gördüğümde, atatürk'un mesajını her okuduğumda atatürk'un neferi olmaktan, kubilay'in kanıyla suladığı bu vatanın evladı olmaktan gurur duyarım. şeriat yanlıları, atatürk düşmanları bilmelidirler ki hepimiz kubilay'ız ve atatürk yolunda kanımızı akıtmaktan aynen kubilay gibi tereddüt etmeyiz.

    edit: ne mutlu bana ki en değer verdiğim varlık 23 aralık’ta dünyaya geldi.
  • o donem turkiyede gorev yapan yabancıların gunluk ya da anı tarzı kitaplarında kafasının kesilmedigi soylenen astegmen.ismini su an hatırlamadıgım bir kose yazarı ve emre akoz'de yazmıstı bunu yanlıs hatırlamıyorsam.kafasının kesildigi biraz irticayla mucadele icin kullanma amaclı uydurulmus bir psikolojik harekat taktigi gibime geliyo benimde gerci.
hesabın var mı? giriş yap