• kitaplara, filmlere konu olabilecek maceralar yaşamış bir denizci. bizde macera kavramları pek hoş karşılanmaz, ayıptır hatta macera yaşamak. salaklık olarak görülür. o nedenle adı yeterince duyulmamıştır.
  • 1930'da 4 metrelik teknesiyle dünyayı dolaşan türkiye cumhuriyeti'nin ilk seyyahı. 4 metrelik tekneyle pasifik'i nasıl geçti orası muamma.

    http://m.hurriyet.com.tr/haber?id=27099656
  • dünyayı dolaşan ilk türk denizci değildir. ispanya, cadiz'e kadar gitmiştir. bu bile kendisini inanılmaz yapmaya yeter.
  • denize ve denizciliğe kayıtsız şartsız aşkı kadar bayrağı ve tarihine olan saygısı denizin zorluklarını, bilinmezliği ve tahmin edilemezliğini dengeleyebilmiş ve hatta galebe çalmıştır.

    http://www.yachtturkiye.com/…-amator-denizcisi.html
  • cumhuriyetin ilk gezgin amatör denizcisi.
  • "cumhuriyet’in ilk gez-gin amatör denizcisi mustafa ihsan denizaşan'ın kendi yaptığı ankara adlı 4 metrelik yelkenli bir sandalla 1932'de çıktığı macera dört yıl sürmüş; denizaşan küçük gramofonundan istiklal marşı'nı çalarak liman liman gezmiş; akdeniz’de, nil nehri'nde ve atlantik'te huel-va/cadiz’e kadar 16 bin mil yol yapmıştı. annesini üzmemek için "mersin'e gidiyorum" diye başladığı yolculuğun sebebini seyir hatıratında oscar wilde'dan bir alıntıyla anlatmıştı denizaşan: “ideal, bir yıldıza benzer. ona belki hiç kavuşamayız, fakat bize parlaklığı ve güzelliği ile yaşama, yaratma ve çalışma enerjisi verir”. sonra de kendi idealini şöyle tarif etmişti: “tarihin şanlı sayfalarında yer almış bir milletin evladı olarak benim taşıdığım ideal, nazlı dalgalanışlarında benliğini, bütün bir tarihini duyduğum bayrağımızı mazide atalarıma ait olan her yerde bir kere daha dalgalandırmaktı. böylece bana birçok fedakarlıklarla bu bayrağı emanet etmiş olan büyüklerimin ruhunu da hoşnut edebilecektim". buna rağmen, kuzey denizi'ne kadar ulaşmayı planladığı yolculuğunu maddi imkansızlıklar nedeniyle erken noktalamak zorunda kalmış; tarihe mâl olması gereken macerası, ancak birkaç gazetede orta sayfa haberi olabilmişti."

    kaynak: tarih'te
hesabın var mı? giriş yap