• aslı fransız turkuaz olup çanakkale savaşı sırasında, marmara denizinde, sultanhisar torpidobotunun makineli tüfek onbaşısı müstecip tarafından vurularak su yüzüne çıkmak zorunda kalmış ve mürettebatı ile esir edilmiştir. denizaltı osmanlılara geçtiğinde bu ismi almıştır. mondros mütarekesinden sonra fransızlar denizaltılarını geri almışlardır.
  • çanakkale savaşına katılan dört fransız denizaltısından biri olan turkuaz'ı, üç isabetli atışla yaralayıp teslim olmasını sağlayan askerimiz. daha sonra adı bu gemiye verilmiştir.

    fransızlar gemiyi o kadar ani terk etmişlerdir ki, denizaltıda bulunan çok gizli evrakları dahi imha edememişlerdir. ele geçirilen bu belgelerden de, turkuaz'ın marmara denizinde buluşacağı ingiliz denizaltısının yeri tespit edilmiş ve buluşma yerine giden alman denizaltısı tarafından torpillenerek batırılmıştır.

    yani, sayesinde bir fransız denizaltı gemisi sağlam olarak ele geçirilmiş, bir ingiliz denizaltısı da batırılmıştır.

    müstecip onbaşı denizaltısı, diğer alman denizaltılarının şarj edilmesi için kullanılmış, 1. dünya savaşı sonrasında da fransızlar tarafından geri alınarak evine götürülmüştür.
  • çanakkale savaşında bir fransız denizaltısını topla vurmuştur. periskopu biçilen denizaltı da önünü göremediğinden karaya oturmuş ve mürettebatı teslim olmuştur.

    bölgedeki kuvvetlerin komutanı olan liman von sanders, kendi emri altındaki bir asker topla denizaltıyı uzun mesafede sineği vurur gibi vurduğundan, gurur duyup müstecip onbaşıyı çağırıp bir miktar altın ve çavuşluk rütbesiyle ödüllendirmiştir.
  • (bkz: turquoise)
hesabın var mı? giriş yap