• sadık müşteri oluşturma yolunda yapılmış bir pazarlama taktiğidir. esasında müşterinin kendi isteğiyle (doğal yollarla) o firma ile arasında bir bağ oluşması ve alternatiflerini değil o firmayı tercih etmesi durumudur. sanırım, firmalar doğal yollarla müşteriyi kendine bağlamanın maliyetinin daha yüksek olduğunu düşünerek (kaliteyi yükseltmek, fiyatı düşürmek gibi), bu bağı bir kısım teşviklerle oluşturmaya çalışmaktadır.

    örneğin; en basitinden avm ve süpermarketlerin, eski müşteriyi korumanın yeni müşteri bulmaktan daha kolay olduğu düşünerek, mevcut müşterilerine avantaj sunan kartlar dağıtması, belirli periyotlarla hediye, puan vb. artılar vermesi gösterilebilir. müşteri puan biriktirmek ve hediye almak için sürekli o mağazadan alışveriş yapar ve zamanla bir getirisi olmasa da bu bir alışkanlık haline gelebilir. süpermarketlerin periyodik olarak yaptığı indirimlerin de bu kapsamda olduğunu düşünüyorum. kendimden biliyorum, yolumun üzerindeyse her seferinde, normalde pahalı olduğunu bildiğim bir markete "acaba indirimde bir şeyler var mıdır" düşüncesiyle girip bir göz atıp çıkıyorum. (bkz: pavlov'un köpeği)

    bir başka örnek; bir müşterinin 30 liradan düşük turkcell faturası ödemeyeceğini bile bile, alternatiflerinden daha iyi olduğunu düşünerek yıllarca turkcell'e sadık kalmasıdır. müşteri bu durumda ne kendi cebini, ne de diğer firmayı beslemesi durumunda onun turkcell'e alternatif kalitede hizmet üretebileceği ihtimalini düşünür. "kazık da olsa kalite alıyorum" diyerek yoluna devam eder. türk kadını gibi eşi ona sövse de, onu dövse de ona sadık kalmayı tercih eder, dış dünyaya karşı daima kocasının tarafını tutmaya ve aile birliğinin dağılmamasına gayret gösterir. ha turkcell dediğimiz türk erkeği ne yapar, ona bir çiçek dahi alır mı, bilemiyorum*
  • türkiye'de sadakati en yüksek müşteri grubu bir zamanlar benim de içimde olduğum turkcell'e ait zannımca. bu grubun turkcell'de kalmalarının en büyük nedeni turkcell'li olmanın, ona sadık kalmanın elle tutulmayan, gözle görülmeyen nedenlerden dolayı bünyede yarattığı pozitif hissiyattır.

    müşteri haklı mıdır, saf mıdır, akıllı mıdır bilinmez ama bu turkcell pazarlamasının ne kadar başarılı olduğunun göstergesidir.
  • musteri bagliligi.

    musteri bagliligi saglayan unsurlar:
    1. tutum
    2. urun/hizmet
    3. teknoloji
    4. isletme kulturu
    5. insan kaynaklari

    ayrica
    ing. customer loyalty.
  • viagra ilk çıkıp yaygınlaştığında porsche ve ferrari satışlarını düşürmüş. öte yandan yat (yacht) satışlarında aile yani sonraki kuşakğın müşteri sadakatinin sağlanması (sürdürümü) zormuş.

    (ilk giri tarihi: 5.10.2016)

    (bkz: toplam kalite yönetimi/@ibisile)
  • kilit bir ticaret kavramı. bir şirkete (bkz: körkütük) bağlı olan müşteriye verilen isimdir. üçün beşin lafını yapmaz, şirketin reklamını arkadaşlarına yapar, kara gün dostudur ve kaliteli bir müşteriye verilir bu isim. fakir müşterilerin sadakatli bir müşteri olması daha zor olacaktır ama imkansızda değildir.

    bu arada, amerika'da bunun ölçümü dahi yapılır. yazar olduktan sonra bir başlık açarım bu konuda. şu an henüz bir başlık açılmamış: “customer loyalty engagement index

    müşteri sadakati hakkında (bkz: simon sinek)'i takip etmenizi tavsiye ederim. şu videosuyla tanışmaya başlayabilirsiniz: [https://www.ted.com/…ire_action/up-next?language=en https://www.ted.com/…ire_action/up-next?language=en] ve eğer beğenirseniz tarzını, bizzat okuduğum ve çok beğendiğim kitabı (bkz: start with why) ilginçtir. edit: imla

    detaylar için yeşillendirebilirsiniz, elimden geldiğince cevap vermeye çalışırım. ha! unutmadan: soru başı 19.99 dolar.

    yukarıda yaptığım şaka (bkz: odd even pricing) kullanılarak yapılmıştır.
  • müşteri sadakati analizi, bir işletmenin müşterileriyle olan ilişkilerini, memnuniyet seviyelerini ve marka bağlılığını değerlendirmek için kullanılan bir araştırma metodolojisidir. bu analiz, müşterilerin bir markaya bağlılık seviyelerini anlamak ve bu bağlılığı artırmak amacıyla gerçekleştirilir. kaynak

    (bkz: müşteri sadakat programı)
hesabın var mı? giriş yap