• gecen hafta ulke liderlerinin imzaladigi yeni anlasmayla yerini nafta 2.0 ya da resmi adiyla usmca'ye (united states - mexico - canada aggreement) birakacak olan ticaret sozlesmesi. yururluge girmesi icin yasama organlarinin onaylamasi gerekecek ama yenilik olarak ne getiriyor derseniz:

    - otomotiv endustrisinde eski sozlesmede %62.5luk kuzey amerikan uretimi kosulunu %75'e cekiyor.
    - otomotiv endustrisinde calisan iscilerin %40-45'lik bolumune 2023 itibariyle saatte 16$ asgari ucret kosulu koyuyor.
    - kanada'nin abd'li sut urunlerine uyguladigi tarifeleri hafifletiyor. peynir ve yogurtcular icin iyi haber.
    - abd'den kanada'ya geciste uygulanan gumruksuz (duty-free) alisveris limitlerini 20$dan 150$a cikartiyor.
    - trump'in yasadaki bosluktan faydalanip celik ve aluminyum'a uyguladi tarifeler kalkiyor.
    - telif haklarini 50 yildan 70 yila cikartiyor. burdaki en onemli konu ilac endustrisiyle alakali zannediyorum.

    acikcasi gelen yeni kosullarla araba ureticileri sokarim sizin %2.5luk tarifenize, ben cin'e gidiyorum derlerse sasirmamak lazim. adamlara hem %75 kosul koyuyorsun, hem asgari ucretleri arttirtiyorsun; ceza olaraksa %2.5 tarife. ne anladim bu isten?
  • işlenmemiş petrolün destilasyonu ile elde edilen aromatik ve alifatik hidrokarbonların karışımından oluşur. nafta'nın bileşiminde hidrokarbonlar kaynama noktalarına göre 5’e ayrılır. bunlar;

    light straight – run nafta

    heavy straight – run nafta

    full straight – run nafta

    light hydrocrocked nafta

    heavy hydrocrocked nafta
  • 1990 yılında abd ve meksika arasında serbest ticaret anlaşması imzalanması yönünde bir müzakere süreci başlatıldı. müzakereler devam ederken kanada da sürece dahil oldu. böylece üçlü müzakereler hâlini alan görüşme süreci, 1992’de bir anlaşma metninde mutabık kalınması ve söz konusu metnin 1992 yılı ağustos ayında imzalanmasıyla sonuçlandı. böylece kuzey amerika serbest ticaret anlaşması (the north american free trade agreement: nafta) ortaya çıkmış oldu. fakat aynı yıl abd’de seçim yılıydı. demokrat parti’nin başkan adayı olan bill clinton seçim kampanyası sırasında nafta’yı çevrenin ve çalışanların haklarının korunması yönünde etkili garantiler eklenmesi hâlinde destekleyeceğini açıklamıştı. seçimi kazanan clinton yönetiminin bu yöndeki talepleri nafta’ya taraf olan üç ülkenin yaptıkları ilave anlaşmalarla karşılandı. bu engelin de aşılmasının ardından ülkelerin yetkili organlarınca onaylanan anlaşma, 1 ocak 1994’te yürürlüğe girdi ve dünyanın en büyük ekonomik işbirliği alanlarından biri hayatiyet kazandı. nafta, taraf üç ülke abd, kanada ve meksika arasında belirli malların ve hizmetlerin serbest dolaşımının sağlanması amacıyla tarife ve tarife dışı düzenlemelerin 15 yıl içerisinde ortadan kaldırılmasına dayanan bir anlaşmadır. nitekim 1 ocak 2008’den itibaren anlaşmada belirlenen mal ve hizmetlerle ilgili tüm kısıtlamalar tamamen kaldırılmıştır. nafta belirli mal ve hizmet alanlarında bir serbest ticaret alanı yaratan kısıtlı bir ekonomik entegrasyondur. üstelik, nafta bir gümrük birliği düzenlemesi de getirmemektedir. taraf ülkeler üçüncü ülkelere karşı kendi belirledikleri gümrük tarifelerini uygulamakta serbesttir. ayrıca, ab örneğinde olduğu gibi sermaye ve malların tamamen serbest dolaşımı da söz konusu değildir. nitekim günümüzde abd ve meksika arasındaki en önemli sorunlardan biri meksika’dan abd’ye yönelik yasadışı iş gücü göçüdür.
  • argoda yabancı kişi demektir.
  • 30 haziran 2020 günü geçerliliğini yitirerek yerini usmca’ya bırakacak anlaşmadır. 1 temmuz 2020’den itibaren abd, kanada ve meksika arasındaki taşımacılık işleri usmca kurallarına göre gerçekleşecektir.
  • “north american free trade association” ya da kısaca nafta, birbirine komşu ülkeler olan abd, kanada ve meksika arasında imzalanmış bir ticari anlaşma idi. temel amaç bir (bkz: sınırlama) olmaksızın, bu üç komşu ülkenin birbiriyle ticaret yapabilmesi idi. geçen sene, abd başkanı (bkz: donald trump) tarafından, amerika'nın bu işten hiç bir çıkarı yok diyerek, 2020 senesinde bu anlaşmayı fes etti ve onun yerine (bkz: usmca) adındaki bir anlaşmayı yürürlüğe koydu.

    nafta kurulduğu sıralarda, 1994'de, meksika'da ucuz işgücü olduğu için, amerika'nın zararına olacağından korkuluyordu ama iki asır sonra, meksika ve kanada, amerika'nın en büyük ticari partneri haline geldi; (bkz: gümrük vergisi) ödemeden ticaret yapmak herkesin işine gelmeye başladı. fakat, takdir edersinizki bu tip anlaşmalar (bkz: liberalizm)'in ve (bkz: free market economy)'nin ürettiği anlaşmalar olduğu için, sadece tabanına yaranmak adına, trump bu anlaşmayı sildi attı.

    nafta'nın benzeri diğer anlaşmalar:

    - (bkz: cafta): güney amerika
    - (bkz: eec): avrupa
    - (bkz: gatt): çok uluslu
    - (bkz: safta): güney asya

    kaynak: [https://www.cbp.gov/trade/nafta https://www.cbp.gov/trade/nafta]
  • amerika,
    - ihracatının 1/3'ünü nafta ülkelerine yapıyor.
    - ithalatının 1/4'ünü nafta ülkelerinden yapıyor.

    not : diğer nafta ülkeleri (kanada ve meksika)
    meksika burada ucuz işgücünü temsil ediyor.
  • orta yaşlı erkek anlamındadır.
  • oraya ait degilsen öle seslenirler
hesabın var mı? giriş yap