• bugün pera palas'ta yapılacak düğünle emre ayan'la dünyaevine girecek gazeteci.
  • akşam'da ilginç röportajlara imza atan kişi.
  • serdar turgutla beraber ilber ortaylıyı konuk ettiği programda sürekli bacağını kaşıyan röportajcı.
  • ömer madrayı konuk ettiği ve serdar turgut'un yokluğunun dikkat çektiği sosyal bilgiler programında bu seferde sürekli başını kaşımış olan gazeteci (bkz: hakkını veriyorum, bişey değil)
  • akşam gazetesi okuma sebeplerinden biridir kendisi. ele aldığı konulara yaklaşım tarzı ilgi çekicidir ve keyifli bir dille yazar bunları. ayrıca gazetedeki en bi güzel fotoğraf da kendisinindir. yazılarıyla fotoğrafı yanyana gelince bambaşka bi profil canlanır okuyanın zihninde.
  • birkac gun once yayinlanan roportajinda prof. faruk birtek'e turkiyede kim modern konusunda yaptigi su tespit ile isinde ne kadar iyi oldugunu gosteren bir gazeteci: "türkiye’de ikili bir modernlik anlayışı var sanki. bir grup kadınlı erkekli gruplar halinde içkili yemek yiyerek, batılı gibi tüketerek modern olduğunu iddia ediyor. ama bu grup üretim anlamında batılı değil. öte yandan anadolu’da batılı standartlarında üretim yapan, kendini dünyaya açmış ama batılı gibi görünmeyen ve tüketmeyen başka bir grup var." turkiyedeki bu celiski bundan daha guzel ifade edilemezdi diye dusunmekteyim.
  • gün itibarıyla fırtına gibi esen taraf konusunda, taraf gazetesi nerede hata yapıyor makalesinde konuyu soğukkanlı ve objektif şekilde ele almış ve konu hakkındaki begendiğim makalelerden birine imza atmış akşam gazetesi yazarıdır.
  • trt6 ve rojînin istifası hakkındaki ilk yazısı. rojîn in konu hakkındaki sessizliğini koruması yüzünden yaşananları ilk defa ortaya bu kadar detaylı döken gazetecidir.

    +++++++++++++++

    başarılıydı. konuşuluyordu. üstelik onca yılın ardından resmi bir platformda kendi dilinde şarkı söylüyordu. ama bir yerlerde bir terslik oldu. biz onu popülaritesinin zirvesinde ve hayatından gayet memnun zannederken o tuttu, istifa etti.
    ***
    rojin'den bahsediyorum. 'demokrasi savaşçısı' olmak durumunda bırakılmış yetenekli sanatçıdan...
    ***
    şimdi siz şöyle düşünüyor olabilirsiniz:
    devlet kendi eliyle kürtçe televizyonu açmış. vatandaşlar faydalansın demiş. ona da çarpıcı bir sabah programı teklif etmiş. konuklarını topluyor, güzel güzel şovunu yapıyor. insan daha ne ister?
    ***
    ne istediğini anlamak için orada neler yaşandığına bir bakalım...
    rojin ve ekibine trt'den teklif gittiğinde programın dış yapım olması istenmiş. dolu dizgin adlı bir şirket ile çalışacakları söylenmiş. ancak aksaklıklar ilk günden başlamış. çalışacakları stüdyonun durumu feci. isıtma yok, kafalara bir şeyler düşüyor, yönetmen kulaklıktan sürekli küfrediyor. 'nedir bu kürtler'den çektiğimiz, ölsünler de kurtulsak' diyor...
    ***
    rojin ve ekibi dışında herkes kürt düşmanı. hatta firma sahibinin kardeşinin 'en iyi kürt ölü kürt'tür' dediği ve bu laf üzerine herkesin yerlere yattığı ilk ağızdan anlatılıyor.
    ***
    anlayacağınız ortam berbat. stüdyonun ne tadı ne tuzu var. zaten her şey baştan absürd şekilde planlanmış. stüdyoya seyirciler çağırılıyor örneğin. ancak aralarında kürtçe bilen yok. düşünsenize kürtçe bir programda rojin espri yapıyor, karşısında ona bön bön bakan yüzler...
    ***
    bütün bunlar üzerine tekrar trt'ye gidilmiş. maksat programı iç yapım formatına sokup dolu dizgin adlı adeta 'biz bunları bu işten nasıl vazgeçiririz?' mekanizmasından kurtulmak. uzun diyaloglar ve aradan geçen 1,5 ayın ardından trt ikna edilmiş. rojin ve ekibi iç yapım olarak programa devam etmek için anlaşmışlar.
    ***
    devlet baba lütfediyor ya... sorunlar bitmemiş tabii. hatta absürdleşerek devam etmiş trt çatısı altında. bu sefer konuklara müdahaleye başlamışlar. müjde ar'ı 'ercan karakaş'ın chp'li olduğu' gerekçesi ile istememişler! güneri cıvaoğlu'nu gerekçe göstermeden reddetmişler. şanar yurdatapan önerisine 'asla' karşılığını vermişler. melike demirağ'ı ise 'az sohbet, bol şarkı' şartı ile kabul etmişler.
    ***
    üstelik bu kısıtlamalar da kesmiyormuş kanalı. tüm programlar denetleniyor, bir hafta yayınlanan şarkı ertesi hafta 'sakıncalı' bulunup kesiliyormuş. kürtçe kanalda diyarbakır'a amed denince o bölüm bipleniyormuş.
    ***
    ha, bu arada programın yemek hazırlama bölümünde tabakta duran domates, biber ve limonu 'pkk'nın bayrağının renkleri' diyerek protesto etmişler. limonun çıkarılmasını istemişler.
    ***
    bilmem başlıktaki soruya bir cevap verebildim mi...

    http://www.aksam.com.tr/…es_ten_neden_ayrildi_.html
  • trt6 te yaşananların aslında çok daha geniş bir arka planı olduğu şeklinde güzel bir tespit yapmıştır. kanal ve sunucuları/çalışanları konusundaki her haberi magazin gündemine oturtmaya çalışanların aslında nasıl da yanlış yaptıklarını göstermiştir.

    +++++++++++++++

    ne kadar rötuşlamaya çalışıp dış görünüşe cila atsalar da faydası yok. türkiye'de hala egemen güçler gölgelerinden korkuyorlar. bu ülkenin 'adam edilmesi' gerektiğini düşünüyorlar. 'öteki' diye etiketledikleri upuzun listedekileri kontrol etmeye çalışıyorlar. zerre bir ilerleme mevcut değil.
    ***
    dün bu köşede rojin'in trt-şeş'te yaşadıklarını yazdım. düşünün, 'türkiye'de devrim' sloganlarıyla bir kürtçe kanal kuruluyor. bunun demokratikleşme yolunda ne kadar önemli bir adım olduğu yazılıp çiziliyor. ifade özgürlüğünün önündeki engeller kalktı, havası yaratılıyor.
    ***
    ama bir de bakıyorsunuz ki devletin kanalı o kanalın programlarının konuk seçimlerine bile müdahale ediyor. bırakın kürtçe kanalda kürt düşmanlığı yapılmasına göz yummayı, muhalefet ile birlikte anılan isimleri bile orada görmek istemiyor. müjde ar'ı eş kontenjanından konuk olarak çağırmayı reddediyor. bu ne demek? trt'nin kapıları ne zamandan beri chp'lilere kapandı?
    ***
    hadi diyelim, kanal iktidara sonuna kadar angaje oldu. o nedenle muhalefet partililere kapılarını kapadı. peki 'demokratik açılım' kisvesi altında başlayan trt-şeş'te bir yemeğin üzerindeki renkleri pkk bayrağı ile özdeşleştirmek ve yemeğe müdahale etmek ne demek? bunun, zamanında kürtçe konuşmayı suç sayan zihniyetten ne farkı var?
    ***
    'değişim' havası yaratması için perde dönem dönem yeniden açılıyor ama arkasındaki görüntü aynı.

    http://www.aksam.com.tr/…mudahale_cumhuriyeti_.html
  • medyatava'ya verdigi roportajda 'beni köşe yazari olarak kabul etmemekte israr ediyorlar kulak asmiyorum' diye kendi kendine tribe girmis muhteris kızcagız. ancak ve ancak muz cumhuriyeti'nde kose yazabilecek kifayetsiz isimlerden birisi oldugunun farkinda ki boyle bir demec veriyor. bravo dogrusu!
hesabın var mı? giriş yap