• arif damar ile bir evliligi, turk edebiyatindan bir cok sairin siir-i sebebi olmustur...

    orhan veli'nin "hiç birine bağlanmadım / ona bağlandığım kadar / sade kadın değil, insan / ne kibarlık budalası / ne malda mülkte gözü var / hür olsak der / eşit olsak der / insanları sevmesini bilir / yaşamayı sevdiği kadar." dizelerine ilham kaynagi olmus kadindir...

    can yücel, sabahattin ali, edip cansever, necip fazıl kısakürek, cahit sıtkı tarancı, ahmet muhip dranas, ece ayhan, turgut uyar ve cemal süreya'nin siirlerinin de nahit hanimin guzelliginden nasibini aldigi iddialar arasindadir...

    kiskanilasidir...
  • dönemin yazar ve şairlerinin ya hayranlık duyduğu ya da aşık olduğu bir kadın nahit hanım. kimler şiirler yazmamıştır ki onun için. cemal süreya'nın 'cumhuriyet döneminin küçük burjuva duyarlılığının anası' olarak tanımladığı nahit fıratlı'nın 91 yıllık yaşamına pek çok şairle yaşadığı aşkı sığmış. cahit sıtkı tarancı, sabahattin ali, necip fazıl kısakürek, can yücel, edip cansever, arif damar, melih cevdet anday ve diğerleri... aşklarını yazılarına, dizelerine dökmüşler. bacağındaki bene bile şiir yazmış can yücel. ama o hayatında tek bir kişiyi sevmiş. kendi tabiriyle "cebi delikti ama insandı" dediği orhan veli'yi. "fevkalade bir insandı. onun kadar nazik ve terbiyeli birini görmedim" diye anlatıyor veli'yi...
    orhan veli de nahit hanım'ı, düştüğü çukurda hayatını kaybettiği zaman, cebinde diş fırçasına sarılı kâğıda yazdığı şu dizelerle anlatmış:
    ''hiçbirine bağlanmadım
    ona bağlandığım kadar.
    sade kadın değil, insan.
    ne kibarlık budalası,
    ne malda mülkte gözü var.
    hür olsak der,
    eşit olsak der.
    insanları sevmesini bilir
    yaşamayı sevdiği kadar."
  • türk şiirinin ilham kaynağı. o olmasaymış acaba bu kadar güzel dizeler okuyabilir miymişiz emin değilim. ama orhan baba başka sevmiş kendisini...
  • orhan veli'nin yalnız seni arıyorum dediği ankara kız lisesinde görev yaptığı dönemde evini bir edebiyat mahfiline dönüştürmüş ve 1980'li yılların sonuna kadar bunu sürdürmüş edebiyat öğretmeni.

    atatürk bulvarı, sümer sokağı'ında yer alan vardar apartmanı'ndaki evinde düzenlediği toplantılar yaklaşık yirmi yıl boyunca sürmüştür. bu toplantılara katılanlara baktığımızda ise çok önemli isimlerle karşılaşıyoruz: orhan veli, oktay rifat, melih cevdet, hasan âli yücel, ahmet hamdi tanpınar, samet ağaoğlu, peyami safa, necip fazıl, nurullah ataç, cahit sıtkı tarancı, sabahattin kudret aksal, ahmet muhip dıranas, sabahattin ali, necati cumalı, sabahattin eyuboğlu, cahit külebi, can yücel, abidin dino, bedri rahmi eyuboğlu, rıfat ılgaz, ilhan berk, pertev naili boratav, azra erhat. ilk eşinden boşanıp istanbul'a yerleşmesinin (1949) ardından ömrünün son demlerine kadar şair, yazar ve sanatçıları istanbul'daki evinde ağırlamaya devam etmiştir.

    necati cumalı'nın hatıralarında belirttiğine göre ancak kefil olduğunuz bir dostunuzu getirebildiğiniz bir mahfildir nahit hanım'ın evi.

    nahit hanım hakkındaki aktarımlara baktığımızda ise cemal süreya'nın "cumhuriyet dönemi küçük burjuva duyarlılığının anası" benzetmesi birçok ismin mutabık olduğu bir tanımlama. hatta daha sonra nahit hanım'la evlenen arif damar, dönemin küçük burjuva aydınlarının bir yansıması olarak görülen bu evden toplumcu gerçekçi arkadaşlarının tepkisinden çekindiği için uzak durduğunu belirtmiş. yine "rönesans gibi kadın" nitelemesi de süreya'ya aittir.

    nahit hanım, gülten akın'ın edebiyat öğretmenidir ve kütüphanesindeki kitapları öğrencisine taşıyarak şiirinin şekillenmesinde önemli bir rol üstlenmiştir. akın'ın nahit hanım başlıklı bir şiiri vardır. yine can yücel'in de "itiraf" adını verdiği şiirinde nahit hanım'ı andığını görüyoruz.

    tabii nahit hanım en çok orhan veli'yle anılmış bir isim. o hususa değinen sözlük yazarları olduğundan belirtmekle iktifa edeyim.

    aktardığım bilgilerin kaynağı ise okuması oldukça keyifli olan "bir edebi muhit olarak ankara - necati tonga" adlı kitap.
  • mimar f. selim ramazanoğlu'nun kanlıca kitabının* nijat bey köşkü bölümünde kendisinden bahsedilir.
    dillere destan cuma akşam sofraları ve aşkları olan, ah o köşkte ben de oturaydım devlerin aşkına yelken açaydım dedirten bir hanımefendidir kendisi.
    ilk adı aliye'dir.

    nahit hanım
  • 1909 girit doğumlu olan ve türk edebiyatında pek çok şairle (sabahattin ali, cahit sıtkı tarancı, ahmet muhip dranas, nurullah ataç, necip fazıl kısakürek, samet ağaoğlu, cahit külebi, orhan veli, arif damar, ece ayhan, turgut uyar, cemal süreya, edip cansever, can yücel, küçük iskender) kurduğu yakın dostluk ve aşk ilişkleriyle tanınan kadın.

    tam ismi nahit gelenbevi fıratlı damar’dır. fıratlı, ilk eşi olan milli eğitim müfettişliği ve devlet güzel sanatlar müdürlüğü gibi görevlerde bulunmuş, yahya kemal’in de öğrencisi olmuş eğitimci halil vedat fıratlı’dan; damar ise 1955’te evlendiği ve bir süre evli kaldığı şair arif damar'dan gelmektedir. iki evliliğinin arasında (aslında ilk evliliği sürerken başlayan ve tüm hayatı boyunca esas aşkı olan) orhan veli ile bir ilişkisi olmuş ve bu ilişki, orhan veli’nin 1950'de ölümü ile son bulmuştur.

    istanbul üniversitesi edebiyat fakültesi felsefe bölümü mezunu olmasına rağmen kadro sıkıntısı nedeniye öğretmenlik hayatına felsefe öğretmeni olarak değil, ankara kız lisesi'nde edebiyat öğretmeni olarak başlamıştır. daha sonraları edirne lisesi ve haydarpaşa erkek lisesi'nde öğretmenlik yapmıştır.

    17 mayıs 2002’de, 93 yaşındayken hayatını kaybedene dek evi, yazar ve şairlerin toplantı mekanı olmuştur. onun cuma sofraları edebiyatçılar arasında çok meşhurdu.

    “rönesans gibi bir kadın!“
  • samet ağaoğlu’na göre “rönesans gibi kadın”, cemal süreya’ya göre ise “cumhuriyet dönemi küçük burjuva duyarlılığının anası” olarak tanımlanan, orhan veli'nin büyük aşkı ve de sonraları şair arif damar’ın eşi; 1909 girit doğumlu edebiyat öğretmeni. buyrun
  • bir süre ortalıkta görünmeyince arkadaşlarının orhan veli için "yine edirne'ye gitmiştir" dediği. üstad'ın uğruna edirne yolunu ezberlediği edirne lisesi eski edebiyat öğretmeni.
hesabın var mı? giriş yap