• türkiye'nin karanlık bir donemi olan 12 eylul askeri darbesinde askeri yargıtay uyesi olan,günümüzde bütün hukukcuların sahip olması gereken cesarete/yürege sahip aydın insan..
  • diğer 2 hakimin adını kimse bilmezken kendisi hep hatırlanacaktır.
  • rahmetli nahit saçlıoğlu ablamın damadıdır. orhan arslan
  • thko 1 davasının askeri yargıtay aşamasında, üyelerden hâkim tümgeneral kemal gökçen ve hâkim albay nahit saçlıoğlu, karşı oy yazılarında kararların hukuk dışılığını açıklayarak idamlara karşı çıkmıştır.

    "anayasayı değiştirmek için elverişli vasıtalara sahip olmamak..." şeklindeki bu şerh, deniz gezmiş ve arkadaşlarının idamını engellemese de ilerleyen yıllarda hukuk fakültelerinde örnek olarak okutulacaktır.

    nahit saçlıoğlu 10 ağustos 2006 tarihinde vefat etmiştir. nahit saçlıoğlu son yolculuğuna uğurlanırken tabutunu taşıyanlar arasında deniz gezmiş'in ağabeyi bora gezmiş de vardır.

    sağlığında, nahit saçlıoğlu'nun gezmiş ailesi ile hiç bir şekilde iletişimi olmamıştır. cenaze töreninde gezmiş ailesi, nahit saçlıoğlu'nun oğlu mehmet zaman saçlıoğlu'na; "babanıza sağlında teşekkür edemedik, onun adına size teşekkür ederiz" demiştir.

    saçlıoğlu'nun marmara üniversitesi güzel sanatlar fakültesi'nde öğretim üyesi olan oğlu mehmet zaman saçlıoğlu, babasının tarihi kararını "babam sürekli 'bu çocukları haksız yere asacaklar. onların anayasa düzenini değiştirmeye yetecek güçleri yok ki!' sözleriyle anlatmıştır.

    mekanı cennet olsun..

    kaynaklar:
    1) halit çelenk - 1. thko davası.pdf
    2) deniz, hüseyin, yusuf: idama giden iki ay 23 gün
    3) denizler'in idamına şerh koyan başsavcıyı gezmiş ailesi uğurladı
  • 12 eylül değil, üç fidanın idam edildiği12 mart döneminde askeri yargıtay üyeliği yapmıştır. 12 eylül sırasında kendisi anayasa mahkemesi üyesiydi.

    sadece üç fidan'ın değil, yüksek adalet divanı üyeliğinde adnan menderes, hasan polatkan ve fatin rüştü zorlu'nun ve 1963 yılında talat aydemir'in idamına da karşı çıkmıştır. bu bakımdan ilkeli bir duruşu olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

    anayasa mahkemesi'nin emekli üyeler kısmında renklendirilmiş resmiyle beraber özgeçmişi şu şekilde verilmiştir:

    "1919 yılında içel’in gülnar ilçesinde doğmuş, bursa askeri lisesini bitirdikten sonra milli savunma bakanlığı hesabına askeri hâkim yetiştirilmek üzere kaydolduğu istanbul üniversitesi hukuk fakültesinden 1941 yılında mezun olmuştur. daha sonra yedek subay okulunu ve hâkimlik stajını tamamlayıp x. kolordu askerî mahkemesi hâkimliğine atanmıştır.

    m.s.b. müsteşarlık askerî mahkemesi hâkimliği, kara harp okulu anayasa ve idare hukuku öğretmenliği, harp akademileri askerî mahkemesi hâkimliği, 6. ve 12. tümenlerin baş hâkimliklerinde bulunduktan sonra askeri yargıtay genel sekreterliği görevine getirilmiştir.

    23.09.1960 tarihinde askeri yargıtay üyeliğine seçilen saçlıoğlu, yüksek adalet divanında da üyelik yapmıştır. askerî yargıtayda daire başkanlığı, ikinci başkanlık ve başsavcılık yaptıktan sonra 12.09.1977 tarihinde emekli olmuştur. emekliliğinden kısa bir süre sonra türk hukuk kurumu tarafından “yılın hukukçusu” seçilmiştir.

    21.08.1978 tarihinde cumhurbaşkanı (fahri korutürk) tarafından anayasa mahkemesi asıl üyeliğine seçilen saçlıoğlu, 01.07.1984 tarihinde emekli olmuş; 11.08.2006 tarihinde vefat etmiştir."

    kaynak: https://anayasa.gov.tr/…kli-uyeler/nahit-saclioglu/
hesabın var mı? giriş yap