• alkole bir övgü vardır.

    (bkz: benim kafa hepten gidik.)
  • (bkz: #64378949)
  • ayet (nahl-67) şöyle diyor:
    “hurma ve üzüm gibi meyvelerden sarhoş edici bir içecek ve güzel bir rızık elde edersiniz. işte bunda, aklını işleten bir topluluk için kesin bir mucize vardır.”
  • (nahl 16/67): “hurma ve üzüm ürünlerinden sarhoşluk veren içki ürettiğiniz gibi güzel rızık da elde edersiniz. aklını kullanan bir topluluk için bunda kesin bir ayet /belge vardır.”

    bu ayet belirli kesimlerce saptırtılmış, üzüm harici üretilen içkilere cevaz verildiği dönemler olmuştur. bu kabul edilemez bir durumdur çünkü sarhoşluk verici yani aklı örtücü her şey haram kılınmıştır:

    (bakara 2/219): “sana içki ve uyuşturucu çeşitleri ile kumar çeşitlerini sorarlar. de ki ikisinde de insanlar için büyük zararlar ve bazı yararlar vardır. her ikisinin de zararları yararlarından büyüktür. hayra neyi harcayacaklarını da sorarlar. de ki: artanı!. allah, ayetlerini size böyle açıklar ki düşünesiniz.”

    metninde geçen “hamr” kelimesi aklı örten anlamındadır. sarhoş edici tüm içkileri ve uyuşturucu maddeleri ifade eder. nitekim nebimizin şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: “sarhoşluk veren her şey hamrdır. sarhoş eden her şey haramdır.” (müslim, eşribe,73; ebû dâvûd, eşribe, 5)

    sarhoş edici ve uyuşturucu maddelerden ve kumardan bazı menfaatler elde edilebilir. ancak bunların zararı sağladıkları menfaatlerden fazladır. bu özellik, bütün haramlarda vardır. nefislerinin esiri olanlar, bu menfaatleri öne alarak kendilerini haklı göstermeye çalışırlar. allah’a inanıp güvenenler ise onun emrine uyarlar.

    hamr kelimesi bir başka ayette daha geçmekte ve yine burada “kumar” meali verilen kelime ile geçmektedir:

    (maide 5/90): “ey inanıp güvenenler! içki - uyuşturucu çeşitleri ve kumar çeşitleri, sunaklar ve piyango şeytan işi pisliklerdir. onlardan uzak durun ki umduğunuza kavuşasınız.

    kumar çeşitleri diye meal verdiğimiz meysir kelimesi, kolaylık anlamına gelen “yusr ” kökünden gelir. üç ayette “hamr” ile birlikte zikredilir (bakara 2/219, mâide 5/90-91). malın kolayca kazanılmasına ve kaybedilmesine yol açan her türlü kumar bu kapsama girer

    (maide 5/91): “şeytanın isteği, içki - uyuşturucu ve kumar çeşitleriyle aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi allah’ın emirlerini hatırlamaktan ve namazdan alıkoymaktır. artık vazgeçersiniz, değil mi?”

    ayetleri hevalarına göre yorumlayanlar her zaman olduğu gibi bugün de dindar görünerek ve pek çoğu kendine “kur’an talebesi, kur’ancı” vs. diyerek benzer faaliyetlere devam etmektedirler ve bu sınav dünyası gereği kıyamete kadar sanırım böyle devam edecektir.
hesabın var mı? giriş yap