• -nakiye elgün-

    1882-1954 yılları arasında yaşayan, istanbul doğumlu, istanbul kız muallim mektebi mezunu.. istanbul kız lisesi müdürlüğü, thk başkanlığı ve v.vı.vıı.dönem erzurum milletvekilliği görevlerinde bulundu..

    (bkz: türkiyenin ilk kadın milletvekilleri)
  • şişli'de sokak ismi vardır.hatta:(bkz: nakiye elgün sokak)
  • türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verildiğinde istanbul beyazıt meydanı'nda düzenlenen kutlama mitinginim önde gelen isimlerindenmiş, miting konuşmasını yapmış aynı zamanda. selanik göçmenleri tarafından kurulan feyziye mektepleri vakfı ' nın da kurucu müdürüdür.
  • 1882 istanbul doğumludur. 8 şubat 1935'te yapılan ve kadınların ilk defa oy kullandıkları tbmm 5. dönem seçimlerinde erzurum milletvekili olarak mecliste yeralan 18 kadın milletvekilinden biri olmuştur. elgün'ün milletvekilliği 6. ve 7. dönemlerde de sürmüştür.

    siyasetçiliğinden başka türkiye'nin en eski eğitimcilerinden biridir aynı zamanda. muallimler cemiyeti başkanlığı yapmıştır. kurtuluş savaşı'nı desteklemiş, kadınları da erkeklerin yanında savaşmaya çağırmıştır. cumhuriyet'in ilanı sonrası türk ocağı, halkevi, kızılay ve türk hava kurumu üyeliklerinde bulunmuştur. 1930 yılında istanbul şehir meclisi'ne seçilen ilk kadın üye olmuştur. daimi encümen'de 5 yıl üyelik yapmıştır.
  • dünyada ilk kez çocuk hakları bildirgesini taksim meydanı'nda okumuş kişidir buyrunuz üstelik kadınları erkeklerle birlikte mücadeleye çağırmış ve erzurumda birkaç dönem vekillik yapmış olan bir kadın.
  • verdiği mücadelelerle cumhuriyetin en güzel yüzlerinden biri olmuştur bu hanımefendi.
    kadıköy'de söğütlüçeşme caddesi ile başçavuş sokak kesişiminde bulunan binanın (şu an halk bankası olan bina) yan yüzünde, 1930 yılında çocuklarla birlikte gerçekleştirdiği çocuk hakları bildirgesi'ni simgeleyen, heykeltraş ümit öztürk tarafından yapılmış bir rölyef bulunmaktadır.
  • dünyada ilk kez çocuk hakları mitingini ve çocuk hakları bildirgesini hazırlayan nakiye öğretmen nakiye elgün (bkz: çocuk hakları)
  • cumhuriyet dönemi kadın siyasetçisi ve eğitimcisi olarak tarihte yer alan önemli kadınlardan biridir.

    mecliste yer alan ilk kadın milletvekillerinden biridir.
    dipnot olarak meclise giren 18 kadın millet vekilinden 13'ünün öğretmenlik mesleğini yapıyor oluşu kadınlara biçilen rolün siyasette yansıması olarak görülebilir.

    türk ocağı’nda çalıştığı dönemde özellikle çocuklarla ilgili etkinliklere öncelik verilmiş olup, türk ocağı başkanı ve nakiye hanım’ın girişimleriyle, çocuklara verilen değerin ifadesi olarak türkiye’de ilk "çocuk haftası" etkinlikleri başlatılmıştır. ilerleyen tarihlerde tbmm'nin de kabul edeceği 23 nisan çocuk bayramının tohumları nakiye elgün ve türk ocağı tarafından atılmış olur.
hesabın var mı? giriş yap