• yanlis hatirlamiyorsam narog nehrin bi taraflarinda yer altindaki fortress/sehir

    salliyorum galadriel in kardesi neyin olan finrod felagund tarafindan yaptirilmisti onun mekaniydi
  • narog'un dogusuna ve batisina uzanan yer.
  • ''narog nehri üzerindeki büyük kale'';finrod tarafından kurulan ve glaurung tarafından yıkılan büyük yeraltı kenti;ayrıca narog'un doğusuna ve batısına uzanan nargothrond diyarı.
  • morgoth'un hurin thalion 'u ve ailesini lanetlemesiyle hurin'in bu lanetten payını alan oğlu turambar turin 'in nargothrond'a gelmesi, şehrin yıkılmasına zemin hazırlar. bu lanetin şehri etkilememesi için uzun süre gerçek kimliğini sağlayan turin, cesareti ve yetenekleriyle nargothrond'da büyük bir saygı görür; ancak sayısız gözyaşı savaşı'ndan kurtularak turin'e rastlayan ve kendisini nargothrond'a getiren bir elf olan arkadaşı gwindor'un gerçek ismini söylemesiyle kimliği ortaya çıkar ve hurin thalion'un oğlu olmasından dolayı bir kat daha saygı görür. nargothrond kralı orodreth, şehrin ordularının kumandasını turin'e verir. morgoth ordularının ve glaurung'un saldırısına karşı kapıları kapalı tutup savunma yapması gerekirken kapıları açtırıp, açık alanda savaşı tercih eden turin yüzünden, şehir savunmasız kalır ve glaurung tarafından yıkılır...
  • cüce dilinde (bkz: khuzdul) adı nulukkizdin olan şehir.
  • narog nehri üzerindeki büyük yer altı kalesi” anlamına gelmektedir, cüceler nulukkhizdin olarak adlandırmıştır. felagund finrod tarafından kurulmuştur. bölgenin kuzeyinde uzanan talath dirnen (korunaklı ova) yine bu şehir tarafından yönetilmektedir.
    narog'un batı yakasında, taur-en-faroth yaylalarında, birici çağın başlarında, morgoth'un güçlerine karşı korunaklı bir yer arayan finrod tarafından, doriath'daki menegroth (bin mağara) ilham alınarak kuruldu. bu muazzam mağara sisteminin eski sahipleri noegyth nibin yani bodur cüceler idi. ancak finrod'un halkı tarafından bu bölgeden sürülmüşlerdir. diğer cüceler, ered luin'in taş ustaları, noldor'a mağaraları büyütmekte, aşılması zor ve saklanılabilir bir müstahkem mevki yaratmakta yardım ettiler. normalde sadece nehir kıyısı boyunca uzanan dar bir patikayla ulaşılabilirken, daha sonraları nehrin üzerine bir köprü inşa edilmiştir.
    finrod, nargothrondu, beren ile birlikte silmaril arayışına çıkana kadar yönetti, sonrasında hükümdarlık kardeşi orodreth'e geçti. ancak kuzenleri celegorm ve curufin de nargothrond'da yaşıyorlardı ve bir dönem yönetimde orodreth'den dahi daha fazla söz sahibi oldular, ancak daha sonra sürgün edildiler. daha sonra túrin turambar nargothrond'a geldi ve en büyük savaşçılardan biri oldu, ancak buradaki halkı morgoth'a karşı açık bir meydan savaşına çıkmaya ikna etti (köprü bu sırada inşa edildi), ancak bu köprü ejderha glaurung tarafından komuta edilen ordunun şehri yağmalamasını sağladı, düşmanın şehre ulaşmasını kolaylaştırdı. glaurung, túrin tarafından katledilene kadar burayı in olarak kullandı, sonrasında bodur cücelerin sonuncusu mîm mağaralar üzerinde hak iddia etti ancak o da túrin'in babası húrin tarafından öldürüldü. bu olaydan sonra nargothrond tamamen terk edilmiş olarak kaldı ve kayıtlı tarihin dışına çıktı. beleriand'ın batışıyla birlikte nargothrond da yok oldu.

    kaynak
  • (bkz: hurin'in çocukları)

    hurin oğlu turin burada büyük ejderya* glaurung'u burada öldürür sonrasında ise işler gelişir spolier vermicem.
  • nargothrond, finrod felagund tarafından inşa edilen ve beleriand'daki narog nehrinin kıyılarında yer alan bir kaledir.
    nargothrond, nenning, narog ve teiglin arasındaki, taur-en-faroth ve kuzeydeki talath dirnen ile birlikte tumhalad'ın da bulunduğu nargothrond diyarının başkentiydi. finrod, falathrim hariç batı beleriand'daki tüm elflerin derebeyi idi.

    ilk fikirlerde nargothrond ismi "narog nehri üzerindeki yeraltı kalesi" anlamına gelir. küçük cüce dilinde adı nulukkhizdîn dir (yayınlanmış eserlerde hatalı olarak nulukkizdîn olarak yazılmıştır).

    ancak, daha sonraki yaşamında, tolkien elflerin -rond, “tonozlu kubbe” eklentisi yerine cüce adın nar(u)kathan'ı tasarlamıştır.

    https://ortadunya.fandom.com/wiki/nargothrond
hesabın var mı? giriş yap