• bu arada gotumuzle guldugumuz bu nasa kalemi, nasa tarafindan degil "fisher pen" adli bir sirket tarafindan 2 milyon dolara gelistirilmistir, zaten kullanilmakta olan kursun kalemin ucunun kirilip elektronik aksama degmesi ihtimalinden , kalemden cikan karbonun havada gezmesinden ve tahta karbon ve saf oksijen uclusunun harika bir grup olusturmasindan dolayi (gerizekali olduklarindan degil yani) 1967 yilinda apollo astronotlari bu kalemlerden kullanmaya baslamistir. (nasa muhasebe servisinden alinan kucuk bir not: 1967'de tanesi 2.95$ imis)

    -120 dereceden +200 dereceye varan sicakliklarda, uzeri gres yagi kapli cam gibi fantastik yuzeyler de dahil olmak uzere pek cok seyin uzerine yazabilir, ve fisher space pen diye bilinen bu kalem rus kozmonotlar da dahil olmak uzere, kalemin icadini izleyen *butun* uzay gorevlerinde kullanilmistir.
  • asıl adı: fisher space pen*
    kod adı: nasa kalemi
    patent adı: ag (anti gravity) pen

    uzayda kalem sorunsalının hikayesi;

    1967 öncesinde astronotlar uzay seyahatlerinde kurşunkalem kullanıyordu çünkü bilye uçlu tükenmez kalemler yerçekimsiz ortamda yazmıyordu. ancak kurşunkalemler hem pahalıya mal oluyor hem de kalem tozunun uzay kapsülü içinde etrafa saçılması, kalem ucunun kırılıp elektronik cihazlara zarar vermesi gibi riskler taşıyordu.

    nasa, kalem problemini nasıl çözeceğini düşünürken paul c. fisher ortaya çıkmıştı. fisher, bilye uçlu tükenmez kalemi basınçlı kartuşla mükemmelleştirdi ve 1965 yılında bu yeni ürünün patentini aldı. sıradan tükenmezlerde mürekkebin bilyeye yürümesi için yerçekimi gerekiyorken bu kalemde mürekkep, yerçekimi olmasa da tungstenden imal edilmiş bilyeye akıyordu. mürekkep, yoğun kauçuğumsu özellikte idi. kalem; yerçekimsiz ortamda, su altında, eksi 45 dereceden 200 dereceye kadar her ısıda, yağlı ve ıslak yüzeyde ya da yukarı doğru dik vaziyette de yazabiliyordu. raf ömrü de 100 yıldan fazla idi.

    nasa, yoğun testlerden sonra 1967 yılında apollo uçuşları için bu kalemlerden satın aldı. apollo görevleri olarak bilinen bu uçuşların ilk ayağı olan apollo 204 yani apollo 1 seyahati, bir yer testi esnasında yaşanan korkunç patlama nedeniyle gerçekleşemedi. fisher marka uzay kalemi, 1968 yılında apollo 7 ile ilk uzay seferine çıktı ve o tarihten beri her seferde kullanılmakta. bu nedenle "nasa kalemi" olarak da bilinmekte.

    ancak bu kalemler sadece nasa tarafından kullanılmadı elbette. sovyetler birliği de 1969 yılında soyuz seferlerinde kullanmak üzere bu kalemlerden aldı. hatta sovyetler birliği’nin dağılmasından sonra paraya sıkışan ruslar mir uzay istasyonu'nun masraflarını karşılayabilmek için 1998 yılında fisher’in reklamına bile çıkmışlardı. mir’le bağlantı kurarak reklamı yayınlayan amerikan qvc alışveriş kanalındaki senaryo şu şekildeydi: mir komutanı anatoli solovyev ile uçuş mühendisi pavel vinogradov uzay kalemi üzerine muhabbete dalıyor, ancak teknik bir problem nedeniyle sesleri duyulmuyor. bunun üzerine tahtaya fisher’le "qvc" yazıyorlar, sorun çözülüyor.

    bu özel tükenmez kalemin hayat kurtardığına dair bir hikaye de var. rivayete göre; ay'a ilk adımın atıldığı apollo 11 seferinde neil armstrong ve edwin buzz aldrin dünyaya dönmek üzere ay modülüne binerken astronotlardan birinin sırtındaki yaşam destek çantası, modülün motorunu harekete geçiren plastik kola(şaltere) takılıp mekanizmayı kırar. iki astronotun ana uzay aracına geçebilmesi için modülün mutlaka çalışması gerekmektedir. aldrin, houston'la bağlantı kurarak yardım ister. bir nasa uzmanı çözüm üretmek üzere merkez üste bulunan modülün kopyasındaki kolu kırar ve çeşitli alternatifleri denemeye başlar. kol yerine geçecek bir çubuğu nereden bulabilirler diye düşünürken aklına uzay kalemi gelir. astronotlar kırılan kol yerine kalemi takıp motoru çalıştırmayı başarırlar ve ana uzay aracına ulaşıp ay'dan ayrılarak dünya'ya dönerler.

    dönüş sonrası armstrong ve aldrin’den bu hikayeyi dinleyen nasa’nın halkla ilişkiler yetkilisi, duyduklarını paul fisher’e aktarır. işte o gün bugündür fisher şirketinin tanıtımlarında hep şu ifade yer almaktadır; "fisher uzay kalemi olmasaydı, belki bugün armstrong ve aldrin hala ay'da olacaktı." (bkz: apollo 11/#61515339)

    edit:
    * kansas bayrağında görsel ve kennedy uzay merkezi'ndeki bir anıt-yazıda görsel bulunan "ad astra per aspera" cümlesi ile ilgili detay için link;
    (bkz: apollo 1/#66537874)

    * the flintstones (taş devri) ile alakalı ilginç ve tatlı bir detay için link;
    (bkz: apollo 7/#61273660)

    * kalemle ilgili görseller için link;
    https://seyler.eksisozluk.com/…azabilen-uzay-kalemi
  • soylentiyi ilk kimin ortaya attigini kestirmek zor olsa da, "ehero ohor! adamlar uzaya cikiyor ama tukenmez kaleme kasiyolar.. kursun kalem var lan allaaan salaklari.. yaaa salak bunlar yeaaa(eller iki yana acilir, kafa 30 derece saga doner)" yorumu eminim ki biz turklerden gelmistir. yorumun icerdigi gizli anlam, "tamam uzaya cikamiyoruz ama biz de bazi seylerin farkindayiz"dir, hemen arkasindan da amerikalilarin gerizekali oldugu, bizim lisedeki ogrencilerimizin orya gidince ne mucizeler yarattigi, adamlarin mcdonalds'ta para ustunu hesaplayamadigi gibi hastasi oldugum oykuler efsaneler anlatilir.(bu onyargi cumlelerinin aralarina turkler hakkinda acayip onyargili olduklari iddiasi da atilirsa tadindan yenmez) hurriyet gazetesi $anina yakisir sekilde bu geyigi yarimsayfa haber yapmisti, her cumlesinde de bizim n sene sonra belki yapabilecegimiz seyleri cok onceden yapmis bitirmis nasa kurumuna bok atmanin tadini yasadigi belliydi.

    hem kursun kalemin yeri ayri, tukenmez kalemin yeri ayri. senet imzalarken kursun kalem mi kullansin adam uzayda ?
  • seinfeld dizinde 3. sezonda the pen isimli 3. bölümde işlenmiş kalem. dizide kullanılan kalem bugün hala anı olarak jerry seinfeld'deymiş.

    take the pen!
  • ayakta yazi yazan veya not alanlarin mutlaka bir tane edinmesi gerekir, yere paralel konumdanyken inatla yazmaya devam eder.

    bu kalem hakkinda bir de herkesin yaptigi igrenc bir espri vardir:
    "suyun altinda bile yazar. ama henuz suyun altinda yazilabilen kagit icat edilmedi."*
  • bu kalem üstüne "yaaa işte, amerikalılar da böyle salakmış, koca nasa kurşun kalem kullanmayı akıl edememiş!" hikayesini anlatan insanların varlığı beni tedirginliğe düşürüyor.

    bir insan böyle bir saçmalığa inanacak kadar gerizekalı olabilir mi?
    abd'nin en önde gelen beyinlerinden oluşan binlerce kişilik bir organizasyon içinde, ortalama bir insanın 1-2 dakikada düşünerek varabileceği bir sonuca, kimsenin varamayacağına kim inanabilir?

    insanlar daha abd'nin salak, ruslar'ın ise zeki olduğuna inana dursunlar, abd menşei fisher pen isimli şirket bu kalemlerin satışından dünyanın parasını kırmıştır, hala da kırmaktadır...
  • yaratıcılık, ıraksak düşünme konulu derslerde hocaların, alo kelimesinin kökeninin ardından, anlatmayı en çok sevdiği yanlış hikayelerden birine kurban giden, aslında yaratıcılığın ta kendisi olan buluştur.
  • -34'ten +124 sıcaklık derecesine kadar, suyun altında bile yazabilen 192.80 tl'lik kalem.
  • boyle hikayesi olan urunlere bayiliyorum. ortada harika bir ar-ge calismasi var ve ortaya muthis bir urun cikariyorlar ama tasarim o kadar sade ki.

    oturup biz dizayn etseydik boyle bir ihtiyaci, alli gullu birsey olurdu. uzayda kullanilacak bu kalem surasina bir imza koyayim, olmadi bir turk bayragi cakayim. yok... adamlar markasini bile yazmamislar. ufacik bir fisher pen yazsaydiniz koseye. ilgili kalem
  • fisher pen firmasının 1967 yılında "chrome bullet" adıyla ürettikleri kalem. arkeologlar için arazi çizimlerinde kullanımı sonsuz fayda sağlar. kalemin dış kaplamasına göre 20 ila 40 dolar arası değişen fiyatlara satılmaktadır.

    (bkz: http://www.spacepen.com/bullet.aspx)
hesabın var mı? giriş yap