• görsel
    2 gün önce yayınlanan ve asıl derdimizin barajlar değil yer altı sularımızın tükenmesi olduğunu gösteren araştırmadır.

    detaylar için link
  • istanbul taraflarında sadece longoz ormanlarında suyun olduğunu gösteren harita. ayrıca muğla'nın güneyindeki taban sularınıda doğru göstermektedir.
  • colun kurakligin ortasinda iranda bizden daha bereketli su mu var lan oyle gibi sanki?
  • bunu ölçmede kullanılan cihazlar ne kadar doğru sonuçlar verir bilmiyorum o yüzden teknik konuşamayacağım fakat hiç şaşırmadım. ne bekliyordunuz ki? yıllardır ne kışlar alıştığımız kış, ne de yazlar yaz. kışın doğru düzgün yağmur ve kar yağmıyor, yazları da aşırı sıcak geçiyor, sıcaklık rekorları üst üste geliyor. bunun sonucunda tabii ki ne yer üstü ne yer altı suyu kalır.
    dünya'ya etki eden küresel ısınmanın en yakın zamanda normal seviyelerine dönmesi gerekiyor ki biz de eskisi gibi 4 mevsimi en güzel şekilde yaşayalım.
  • kontrolsüz nüfus artışı ve buna ek olarak suriyeliler, afganlar, vs. için su yetmiyor ve belediyeler sürekli olarak yeni su kuyuları açıyor. bu da yeraltı su kaynaklarımızı tüketiyor.

    (bkz: obruk)
  • ağaç yoksa yer altı suyu yok...
  • bakın romalılar çok önemli burası, sulama sularının bir çoğu göllerden çekiliyor acil önlem alınmalı ekosistem çok zarar görüyor acilen ülke genelinde salma sulama yerine damlama sulama usülüne geçilmeli

    sorgulayanbey adlı çaylak arkadaş rica etti böyle bir sunuda yapmış ilgilenen arkadaşlar bunuda izleyebilirler güzel bir video yapmışsu haritası
  • işin bu kısmı da ağırlıkla hatalı sulama ve hatalı tarım faaliyetlerinin bir sonucudur ve tesadüf değildir. çiftçilik yapanların pek çoğu tarlasında bir sondaj açıp, yer altından çıkan suyu her tarafı göle çevirecek şekilde yıllar boyu suladı. damlama sistemiyle daha tasarruflu sulamayı su bittikten sonra akıl edebildiler. 25-30 yıl önce 10-15 metrede su bulunur tulumbayla yüzeye verilirdi. aynı yerlerde artık 200-250 metrede su yok veya daha da derinlerde.

    sınırsız zannedilen kaynakların sınırlı ve telafi edilemez olduğunu bu ülke öğreniyor ama bittikten ve elinden gittikten sonra...

    e1: bazı sorular geldi yeraltı suları yağışlarla beslense de oluşmaları hem zordur hem de uzun yıllar alır. çünkü yağışların büyük çoğunluğu tekrar buharlaşır veya yüzey sularına karışır, birikebilmesi için yeraltındaki boşluklara ulaşacak açıklıkların olması gerekir. tüketim hızın oluşma hızından fazla olunca da sular biter ki bitmiş durumda olduğu görülüyor.

    e2: ben konuya biraz vakıf bir hekimim arkadaşlar, damlama sistemi falan satmıyorum. nereden bulursunuz bilmiyorum ama tanıdığım bazı üreticiler sulama hortumlarını delerek kendi sistemlerini yapmışlardı, işin içindeyseniz kurması zor bir sistem olmaz.
  • deniz suyunun acilen arıtılması gerek 10 20 yıl sonra su petrol gibi olacak.

    bizim üç tarafımız petrol farkında değiliz.
hesabın var mı? giriş yap