aynı isimde "nasipse adayız" başlığı da var
  • herhangi bir burjuva partisinde, aday, aday adayı, ilçe yöneticisi ne sikim sokumsa olabilmek için ilk şart haysiyetini onurunu kapının dışında bırakmak sanıyorum. film boyunca tiksinmkten kendimi alamadım, oldukça etkileyici bir film olmuş.
  • güzel bir dram.

    - ya kazanmak istemiyorlarsa?
  • ercan kesal'in, "burjuva siyasasete ilişkin izleyicide rahatsızlık oluşturayım" hissini vermek istediği ve bunu başardığı filmi. izlerken adını koyamadığınız bir rahatsızlık hissine kapılıyor, kısmen yer yer utanıyorsunuz.

    yemekli düğün salonu kısmı gereksiz uzun ve akıcılığı olumsuz anlamda etkilemiş olsa da iyi bir dram filmi olmuş.
  • ercan kesal'ın aynı adlı kitabından uyarlanan sinema filmi.

    film benim açımdan kesinlikle bir kara mizah örneğidir. türk sinemasında siyasi filmler çoktur fakat böyle siyasetin içini anlatan film bildiğim kadarıyla çok az. ercan kesal'ı nuri bilge ceylan filmlerine yaptığı senaryo katkılarıyla tanıyorum daha çok. elbette oyunculuğu da senaristliği kadar çok iyi. hatta bir zamanlar anadolu'da filmindeki muhtar sahnesinde yer alan morg yaptırma konusu nasipse adayız kitabında geçiyor.
    görsel

    filme gelirsek oyunculukları genel olarak başarılı buldum. ercan kesal bu işin hakkını vererek oynamış. filmde siyasi karakterlerden birinden bir numara diye bahsedilmesi bir zamanlar anadolu'da filminden çocuklardan da sayı ile bahsedilmesini anımsattı. ayrıca 'bu durum bir partiye değil hemen her partiye özgü bir durum bu' da demek istenilmiş ve başarılı olmuştur. filmdeki diyalogların gerçekliği, doktor kemal'in çocukla poz vererek hiçbir şey olmamış gibi işine devam etmesi, kemal güner'in boşanmasına rağmen eşiyle fotoğrafını tanıtım sunusuna koyması, hakkında hazırlanan sunum dosyasını bir numaraya sunarken onun kemal'i iplememesi gibi bir çok durum filmi üst noktaya taşıyan "detaylar" idi.

    hele o düğün salonunda üst katta içkili mekanda toplantı yapıp içtikten sonra alt kata "kanaat önderinin" yanına inip bir görünme çabası... inanılmaz bir türkiye siyasi fotoğrafıydı.
    bunu bizzat ama bizzat yaşayan biri olarak gözlemliyorum. yaşadığım yerde kendini şeyh olarak tanıtan ve resmen insanların emeklerini sömüren. bütün siyasiler seçim zamanı onun ayağına gelir. köyün yolu yapılmadan onun evine giden yol yapılır. vs.
    türk sinema tarihinde böyle bir filmin olması gerekliydi ve iyi ki de çekilmiş dedirtti.
    teşekkürler ercan kesal.
  • siyasetin deneyimli zubuklerinin arasinda tecrubesiz ama baska bir zubuk'un hikayesinin anlatildigi ogretici film.
  • ercan kesal'ın ilk filmi olmasına rağmen bence standartların üstünde olmuş. okmeydanı'nın menfaatçi çakal tayfasını son derece iyi yansıtması, detaylar ve izleyiciyi geren diyalogları ile izleyiciyi kendine bağlıyor.

    --- spoiler ---

    ayrıca; çoğu kişi, düğün salonunda geçen zamandan, kötü müzikten, mikrofonun bozuk ekosundan ve sıkıcı diyaloglardan bahsetmiş. okmeydanı'nda bir düğün salonunda ne varsa birebir yansıtmış adam. bazılarına göre beğenilmeyen detaylar bile bana göre filmi çok gerçekçi hale getiriyor.
    --- spoiler ---
  • --- spoiler ---

    bir numara’nın bana nedense barış yarkadaş’ı hatırlattığı, otel lobisindeki görüşmede herkesin telefonunun sürekli çaldığı ve envai çeşit bildirim sesinin beyinleri sevdiği sahnenin oldukça gerçekçi olduğu film.

    --- spoiler ---

    ercan kesal, bulunduğu ortamları çok iyi analiz ediyor. ama filmin seslerinde sıkıntı var. bu film hakkında bir ara cözdemir’in bir programına çıkmıştı, linkini bulamadım, eğitimi olmayanların çocuklarımızın eğitimini ve geleceğini şekillendirecek kararları aldığını söylemişti. ilgili programı bulursam ekleyeceğim.
  • ercan kesal'in aynı adlı kitabından uyarlayarak yazıp yönettiği rahatsız edici film. burdaki rahatsız etme durumu yönetmenin bile isteye tercih ettiği bir tarz olmalı. izlerken ruhumun sıkıştığını hissettim. öyle ki aralıklı olarak üç parça halinde bitirebildim.

    bir sokak röportajı videosunun altında yazan “yeter artık! bu halkı daha fazla tanımak istemiyoruz” yorumu bu filmde anlatılanlar için de geçerli.
  • enver arcak abime selamlar olsun.
  • yerel siyasete kenarından köşesinden bulaşmış herkese aşırı tanıdık gelecek olan film. diyaloglar, ilişkiler vs. birebir böyle. tebrik etmek lazım güzel analiz edilmiş, gözlemlenmiş herşey.
hesabın var mı? giriş yap