• iran'ın şiraz kentinde 1876-88 tarihleri arasında inşa edilen, vitray ve çini işlemeleri ile meşhur cami. bu kadar güzel bir yapı da ancak iran'dan çıkardı zaten.
  • iran'ın sahip olduğu en güzel şey. dış kaplaması dünyanın en güzel kaplaması, caminin içi ve işlemeleri gördüğüm en güzel yapılar neredeyse.

    öyle bir cami ki islam dinine özgü bir sembol olmaktan çıkmış, her ruhun huzura kavuşması için inşa edilmiş gibi.

    içi de şöyle
  • dmt transında ilk katta görülen görsellerin mimarisini içinde taşır.
  • türk'lerin harcadığı para ne kadar olursa olsun içinde ruh olmayan yapılar yapmaya devam edecekler. istanbul'un en güzel camilerinin mimarlarının da gayrimüslim olması bunun en güzel kanıtı. türk'ler sanattan anlamaz. kültür ve sanat alanında iran'ın sol taşağı olamayacağız. kültür ve sanat insan işidir. bu ülkenin malzemesi de budur. bir şehrin mimarisine bakıp toplumun kalitesini görebiliriz.
    nasir el mülk cami http://en.wikipedia.org/wiki/nasir_al-mulk_mosque
    imar tarihi 1876-1888
    çamlıca cami http://www.yenisafak.com.tr/…na-hitap-edecek-685212
    imar tarihi 2014
  • şiir gibi cami. ecnebilerin deyimiyle tam bir eye candy. nefes kesen cinsten. inşallah canlı canlı görmek nasip olur, gözlere bayram misali.
  • ibadethanelerle (ait olduğu din fark etmeksizin) ilişkim, onları kendi mütevazı estetik bakışımla incelemekten ibarettir. sanat eseri lan bu. madem kaçışımız yok, her yere cami kondurmuşsunuz (ve daha da yapacaksınız belli ki) böyle olmasa bile nispeten hoş ve güzel olsun da baktıkça içimiz açılsın şu garabet binaların arasında.
  • fotoğraflarda göründüğünden çok daha küçük olup, bütün olayı saat 8.00 - 08.30 arasında gelen güneş ışığı olan cami. daha doğrusu bir cami kompleksinin içindeki oda desek daha doğru olacaktır. saat 8.00 - 8.30 arası gelen güneş ışığı cami içindeki renkli pencereler sayesinden cami içini pembe ağırlıklı rengarenk bir surete büründürüyor. ortaya mükemmel bir görüntü çıkıyor. bunu bilen turistler saat 8.00 gibi cami'nin kapısında kuyruğa giriyor. görevli saat 8.00'de kapıyı açıyor. acele etmeniz konusunda da sizi uyarıyor. tabi ki bedava değil, tabi ki de japon turist var:)
  • iran’ın şiraz kentinde yer alan nasır el-mülk camii 1876 yılında inşa edilmeye başlanmıştır. caminin tamamlanması ise 1888 yılına kadar sürmüştür. zamanın inşa sırasında yapılan rengarenk camlar sayesinde nasır el-mülk camii günümüzün en renkli camisi olarak anılmaktadır. cami özellikle sabah güneşinin doğması ile beraber tam bir renk cümbüşüne bürünmektedir.

    nasır el-mülk camii aynı zamanda pembe camii olarak da anılmaktadır. bunun nedeni ise caminin yapımında kullanılan pembe çinilerdir. genel olarak pembe renklerden oluşsa da caminin yapımında kullanılan çinilerde birçok farklı renk bulunuyor.

    camii sadece iran’ın değil tüm dünyanın en renkli camii olma özelliğini taşıdığı için her yıl binlerce kişi camiyi ziyarete gelmektedir. sabah güneşinin doğuşundan akşam güneşin batışına kadar caminin içerisinde renk cümbüşü oluşmaktadır. özellikle camdan içeriye yansıyan güneş ışınları renkli camlardan yansıdıktan sonra içeriye farklı renkler olarak yansımaktadır. özellikle caminin zemininde bulunan renkler halıdaki renkler ile birleşince ortaya dikkat çekici ve hayranlık uyandırıcı bir manzara çıkartıyor.
  • belki abartiyorum ama bu kadar zaman girdigim ciktigim belki binlerce camiden sonra gordugum sadece iranin degil tum dunyada yapilmis en guzel camidir.

    su caminin benzerlerini batida yap, ibadeti de hristiyanlar kadar basitlestir alayi musluman olur.
  • iran'ın şiraz kentinde bulunan bu mescid; iç ve dış avlusuyla, kemerleriyle, renkli camlarıyla dünyadaki en güzel cami.

    iç mimarisinde pembe renkli fayansların kullanılması nedeniyle pembe cami olarak da bilinir.

    sabah güneşin doğuşuyla birlikte caminin içinde ışıkların dans ettiği büyülü bir renk cümbüşü ortaya çıkar. bu ışıklar yalnızca sabah vaktinde olduğu için erkenden sırada olmak lazım ki ışık gösterisi sona ermeden camiye girebilesiniz.
hesabın var mı? giriş yap