*

  • (bkz: anthony smith)'in ilk defa 1991 yılında yayınlanmış olan kitabı. eser, türkçe olarak iletişim yayınları tarafından 'milli kimlik' adıyla basılmıştır. (çev. bahadır sina şener)

    milliyetçilik sosyolojisinin önde gelen isimlerinden smith’in kaynak niteliğindeki bu çalışmasında, bugünden kadim çağlara, geniş bir tarihî ölçekte millî kimliğin oluşumunu ve biçimlerini ele alıyor. milliyetçi zihniyet dünyasını zengin tarihî malzemeyle tahlil ediyor. modern milliyetçi ideolojilerin oluşumunda etnik tarih(ler)in rolünü, farklı millî kimlik ve milliyetçilik türlerinin yol açtığı siyasî sonuçları inceliyor.

    modern milliyetçi ideolojilerin oluşumunda farklı etnik temellerin ne gibi roller oynadığını bulmaya çalışıyor. milliyetçi sembolizmin kurduğu zihniyet dünyasını çözümlemeye uğraşıyor. farklı milli kimlik ve milli devlet tiplerinin siyasi düzeyde yol açtığı oluşumları, sonuçları ayırt edip gösteriyor. yurttaşlığa ve ülke/toprak esasına dayanan milli kimlik ile etnik/soycu milli kimlik arasında ne tür ayrımlar vardır ve ne tür geçişler olur, açıklıyor.

    smith elbette araştırmasını şu soruya bir cevap bulabilme amacına yönelik yürütüyor: "millilik ötesi bir kimlik, milli devlet ötesi bir siyasi model mümkün olabilir mi?" bugün dünyaya her zamankinden de fazla kan ve şiddet şırınga etmeye aday olan milliyetçi dalganın söndürülebilmesi için cevaplanması hayati önemde olan bu soru, milli kimlik’te, zengin bir tarihsel malzemeye dayanarak ve çok çeşitli örnekler karşılaştırılarak ele alınıyor.
hesabın var mı? giriş yap