• dünya sıralaması 22 olan doğa bilimleriyle tanınan okul.
  • asya'nin en gozde universitesi, asya siralamasinda 1. sirada.

    okulun en gozde bolumleri school of computing ve business school. nispeten buyuk bir kampusu var ve okulda imkanlar baya genis. kampus icerisinde ucretsiz servisler hizmet vermekte tabi ki. yine singapur`un guzide ozelligi olan yollardaki yagmur kalkani mevzusu burada da var. havuz, spor salonu vesaire hepsi modern ve beles durumda. ozellikle university town denilen genel olarak yurtlarin bulundugu ortamda bulunan soyle guzellikler gunesli havalarin tadini cikarmanizi saglayabiliyor.

    imkanlara bakiğlacak olursa yurt acisindan her ogrenciye ozel olarak oda vermeye calisiyorlar, egitime destek yuksek. ozellikle ogrencilerin tavri da inanilmaz rahat universite icerisinde, hakikaten ben burada calisirim lan diyorsunuz gelince.

    ogrenci profilinden biraz bahsetmem gerekirse, turkiye`de concon kulturunun yasadigi okullardan birinde okumam sebebiyle buradaki atmosfer inanilmaz guzel. oncelikle starbucks bir statu degil, bulusma mekani. ogrencilerin yuzde 90i sort, tshirt ve parmak arasi terlikle kampus icerisinde geziyor, yagmur yagsin yagmasin farketmeksizin. bu anlamda bu rahatligi gordukten sonra hakikaten donmek istemeyebiliyorsunuz. ozellikle moda adi altinda bir konsept yaratmaktan cok tak takistir seklinde ilerleyen moda kulturu olan okullardan sonra burasi cennet gibi gelebiliyor.

    singapur'un egitim ve universite ile one cikmasinin sebebi de singapur geleneklerinin egitime verdigi onem. universite de parayi bastirinca haliyle bir sekilde ismen one cikiyor. televizyonlarda cogu zaman egitimin onemi ile ilgili dramatize edilmis videolar yayinlaniyor. (isci cocuk egitim firsati bulunca basarili oluyor hikayesi)

    hocalarin kucuk bir kismi bati kokenli, kalani ise asya kokenli ve genellikle singlish denilen cince aksaniyla karisik ingilizce konusuyorlar. turkiye`deki akademisyenlerde bolca gorulen kompleks vesaire burada yok, bulunmuyor. hocalarin ogrencilerle iletisimi inanilmaz saglam ve ogrenciye her anlamda moral vermeye calisiyorlar. ozellikle final donemlerinde hocalardan ardi ardina motivasyon mesajlari kesilmiyor, ogrencinin konuyu anlamasi icin hocalar elinden geleni yapiyor.

    universite kollektif calismaya cok fazla onem veriyor, bu acidan ozellikle her derste bireysel calismadan ziyade grup calismasina onem veriliyor. sunumlari vesaire ogrenciler inanilmaz kastiriyor, cunku inaniliyor ki iyim sunum yapma yetenegi is dunyasinda bircok kapiyi aciyor. bu acidan ogrenciler de hocalar da standartlari yuksek tutuyorlar. bir turk olarak "yapariz biter" mentalitesiyle gidince afallayabiliyorsunuz.

    universitede temel amac arastirma. bu konuda inanilmaz yatirim yapiyorlar, aslinda bu singapurun asyanin isvicresi olmak istemesi sebebiyle de bir anlam tasiyor. ozellikle master ve doktora ogrencilerine maddi anlamda buyuk yardim yapiyorlar, turk ogrencilere de 2000$ gibi bir burs verildigini duydum. oyle havadan para veriyorlar demeyin, sabah aksam doktora ogrencisi olarak hocaya rapor vermeniz gerekebiliyor ne yaptiginiza gore. bu anlamda teoride cok zorlanmayacaginiz fakat pratikte hakikaten varinizi yogunuzu koymaniz gereken durumlar olabiliyor.

    master ve doktoranin aksine lisans kisminda dersler biraz daha kolay geldi acikcasi bana. ustte bahsettigim hoca ogrenci iliskileri sonunda "sinavdan korkmayin panpalar, rahat olun, gruplar halinde calisin" diye 4 sefer mail atan hocayi gorunce "noluyoruz lan" seklinde bir tepki vermeme ragmen yine son gunde calisarak sinavi kurtarmis bulunmaktayim. * ilk olarak tepkileri gorunce "materyalizmin pragmatizm uzerindeki sansasyonel etkisini" karsilastiracagimizi dusundum fakat dusundugum kadar da zor degil, calisin yaparsiniz.

    asyali ogrenci mentalitesine gelince, cok calisiyorlar fakat biraz verimsiz calisiyorlar. 1 saatlik calisma suresinin 20 dakikasi gercek calisma, 10 dakikasi facebook'ta arkadaslari kontrol etme, 10 dakikasi k-pop videolarini izleme, 10 dakikasi whatsapp'ta arkadaslara cevap verme ve tum bu yorgunlugun uzerine 10 dakika dinlenmek uzere olarak gerceklesiyor. bu anlamda asyali ogrencilerin calismasini verimsiz buluyor, kendilerine 10 uzerinden 3 puan veriyorum. ozellikle grup toplantilarinda kendilerinin bos bos konusup kayda deger birsey sunmamalari sinirlerinizi ziplatiyor, heyecanli ve pratik turk bireyler olarak grup toplantisina gitmeden once sakinlestirici almanizi oneriyorum.

    ayni zamanda spor anlaminda da genis imkanlar sunulmakta. her ogrenci ya bir sekilde dovus sanati, sporla ilgileniyor. ilgilenmeyenler ise gunluk olarak kosuya cikmakta. burada spor dediginiz zaman kosu on plana cikiyor. futbol antrenmaninda bile durum ayni, topu ileri at sonra hizli kosabildigin kadar kos. bir sergen yeteneginiz varsa burada george best olarak cikabilirsiniz benden demesi.

    is bu entry zaman gectikce kendini guncelleyecektir.

    ve iste merak ettiginiz o ozel ekler.

    ozel kisim (erkekler): asyali kizlar guzel, guzel olanlarini bulmak mumkun ve biraz da tipiniz varsa sansiniz acik olabilir. fakat biraz fazla cocuk ruhlular, bu anlamda iliskinizin boyutunda sapmalar olabilir ve bu karakterinize de yansiyabilir. ozellikle asyalilarin geniz temizleme hobisi yuzunden "bu nasil kiz amk" sorusuyla karsi karsiya kalabilirsiniz, bu durumun kulturel bir ozellik olup hosgoruyle karsilanmasi gerektigini belirtiyorum. bir de hemen hemen hepsi spor yapiyor, bu anlamda yine fitlik konusunda pek endiseniz olmasin. muhabbetlere gelince sevimli insanlar, konusurken bunaltani olabildigi gibi saatlerce dinleyebilecekleriniz de olabiliyor. *

    ozel kisim (kadinlar): peki ya asyali erkekler? ayni cocukluk durumu mevzusu erkeklerde de mevcut sevgili kadin arkadaslar. ozellike askerlik yapmis olmalari sebebiyle 22 yas olan adamlardan pek 22 yas olgunlugu beklemeyiniz, kendinizi bir anda sacmasapan seylere gulmeye calisirken bulabilirsiniz. okula geldiniz takdirde kizilay cadirindan dagitilmis gibi "army" temali tshirt gorebilirsiniz, "ay denizciymis" seklinde yorum yapmadan once lutfen singapur cografyasina bir goz atiniz. bir de bireylerimiz pek tutucu, bu anlamda ozgurlugunuz kisitlanabilir. yine asyali kizlardan aldigim bilgilere gore kendileri pek tahmin edilebilirmis(bu ne demek ben de bilmiyorum, predictible dediler amma), bu anlamda heyecan yasamak isteyen bir profiliniz varsa tercihlerinizi gozden gecirmenizde fayda var. (haydar dumen reloaded) *

    yillar sonra gelen edit: geniz temizleme mevzusunun neden yaygin olabilecegine dair bir ornek: (bkz: #97736615)
  • (bkz: nus)
  • times higher education'a gore an itibariyle asyanin en iyi, dunyanin 25. en iyi universitesi. 37 binden fazla ogrencisi bulunmaktadir; sadece bin tane exchange ogrencisi vardir. yani eger buraya exchange'e geliyorsaniz 100 kisilik bir exchange gruptan kendi kafanizda tipler bulup onlarla takilmak zorunda degilsiniz.

    sahsen turkiye'de yilda toplam 1000 ogrenci alan bir okuldan gelince gercek universite ve kampus hayati nasil oluyormus gormus oldum. cogu ogrencinin kaldigi utown'daki town green'de surekli aktiviteler var; hicbir sey olmasa en azindan frizbi oynayan, dans calismasi yapan gruplar oluyor. ayrica genel olarak asyalilar gercekten cok yardimseverler. bati ulkelerindeki gibi egitim oraninin artmasiyla gelen bir sogukluk yok.

    bu okulda, yillar once mezun olmus, su an ust duzey yonetici olup lisans ogrencilerini ziyarete gelen amcalar gorebilirsiniz ama ziyaret derken 100 kisiye konferans verip gitmekten bahsetmiyorum; 5-6 ogrenciyle cardakta oturup muhabbet etmekten bahsediyorum. cok basit bir dersinizin hocasi yillarca amerikan hukumetiyle calisip pis isler yapmis sonra pisman olup hayatini ngo'lara ve egitime adamis bir tip cikabilir.
  • 1 ay sonra exchange'e gideceğim okul. gidince burayı editlerim. başka gidecek varsa beraber editleriz.

    edit: ayak bastığım okul.

    edit2: 3. haftamı devirmek üzere olduğum okul:

    http://azimliyazar.blogspot.sg/p/singapur.html

    edit3: bitirdiğim okul.

    okulun kalitesini anlamamak için rankinglere bakmamak gerekir zira rankinglere oynamış. şişirmişler bayağı.
    okulda hayat singapur standartlarına göre ve batı ülkelerine göre ucuzdur. yalnız uçak pahalı.
    spora önem, teşvik ve merak var. yurtta kalıyordum ben, hemen altımızda spor salonu vardı haftada 5 gün spora gidiyordum (haftasonu pek insan kalmıyordu okulda) ve her gün farklı bir spor yapma lüksüne sahiptim. okulun bir sürü çim alanı vardı. tırmanma duvarı bile vardı ve bayağı yüksekti. sporla birlikte dans kursları, tiyatro etkinlikleri, müzik grupları vs. de vardı.
    hocaların aksanlı olanları rezalet. anlarsın ama canın dinlemek istemez.
    bilkent bilgisayar buradan zordu ama burada curve çok yüksek çıkıyor. çok çalışıyor ibişler. sınav sonrası hoca kağıtları topluyor herkes suspus, "tamam çıkabilirsiniz." diyor bir amfi dolusu insanın anca yarısı çıkıyor, geri kalanları sözleşmiş gibi sınavı tartışmaya başlıyor.
    exchange gitmek isteyenler için en önemli artısı lisans dersleri alabilmeniz. çünkü erasmusa gidince genelde anca mastır dersleri ingilizce açıldığı için sadece mastır dersi alabiliyorsunuz. (gerçi mastır dersleri daha iyi, cv'de güzel duruyor. ama sürekli ders çalışmanız gerekiyor.)

    ayrıca asyalı kızlar güzel falan değil, en azından buradakiler. güzel kız bekliyorsanız hiç buraya gelmeyin. ayrıca birçoğu (özellikle çinliler) hiç makyaj yapmaz. hintliler bayağı kıllıdır. malezler de tombul oluyor. (gerçi ben fazla maleze rastlamadım okulda) evet ırkçıyım. ırkçı yaptılar burada beni (eheh) bir de çok konuşkan değiller (özellikle çinliler). bütün diyalogları sizin başlatmanız gerek.
    geniz temizleyenini de hiç görmedim.
  • 3 sene once business school'una mba summer exchange icin geldigim okuldur.

    olanaklari bakimindan iyi okuldur. binasi yeni ve goz alicidir. singapur 4 mevsim yaz oldugundan, her gun havuzlarindan yararlanabilirsiniz. asya'nin en prestijli okuludur. ımkaniniz olursa kacirmayin derim.
  • qs dünya üniversiteler sıralamasında bu sene 11. sırayı bir diğer singapur üniversitesiyle paylaşan (bkz: nanyang technological university) üniversite.
  • lisans öğrencilerinin lisans üstü öğrencilerden daha çalışkan ve akıllı olduğu güzide okul. biraz daha serin ve daha demokratik bir ülkede olsaydı tadından yenmezdi muhtemelen, fakat kampüs çimlerinde bira içmenin veya pankart açmanın yasak olması kendisine koca kampüslü bir lise izlenimi vermekte.
hesabın var mı? giriş yap