• m.s. 200 ve 800 yillari arasinda peru'nun güneyinde yasamis olan kültüre ve yerlesim merkezleri olan bölgeye verilen isim.

    lima'nin 250 km. güneyinde yer alan nazca cölü, 450 km2 gibi bir alani kapsiyor. bu koskocaman alanin yüzeyini boydan boya kaplayan ve nazca lines olarak bilinen cizimler, bölgenin ve kültürün en önemli simgesi haline gelmis. cölün yüzeyini kaplayan koyu renkteki cakil taslari kaldirilarak alttan acik renkteki yüzeye ulasililmis ve cizimler bu sekilde elde edilmis. yilda sadece 20 dakikalik bir yagmur süresine sahip olan ve dünyanin en kuru cöllerinden biri olarak gösterilen bölgedeki cizimler, bu sayede yillarca korunabilmis. yüzeyin sert olusu rüzgarin da etkisini azaltmis.

    nazca bölgesi ilk olarak 1920'lerde peru cölleri üzerinden havayoluyla seyahat edilirken kesfedilmis. bu da cizimlerin belli bir yükseltiden görülmesi gerektiginin bir kaniti; zaten yürüyüs düzeyinden sekilleri algilamak oldukca zor. bu durumda yapilisinin da en azindan belli bir yükseltiden izlenerek gerceklestirildigi düsünülüyor ve o zamanin imkanlarini göz önünde bulundurarak balonlardan yardim alindigina inaniliyor. cizimleri balina, kus, maymun, lama, pelikan, kertenkele, köpek, örümcek, agac, eller, kanatlar, cicek, astronot, ücgen, yildiz, yamuk, spiral gibi cok cesitli sekiller olusturuyor. ücgen ve yamuklar nehirleri, spiraller okyanusu, örümcekler ve cicekler yagmuru, zigzaglar isigi, kuslar sadakati, maymun ve kertenkeleler umudu, balinalar da basariyi simgeliyormus.

    bu cizimlerin nasil veya neden yapildigiyla ilgili ortaya bir sürü teoriler atilmis. bunlardan biri sekillerin astronomik bir takvim özelligi tasiyor olmasiyla alakali. sekillerin zaman icinde günes tutulmasi, orion takimyildizi ve büyük ayi gibi önemli yildizlarin yükselisine isaret ettigine inaniliyordu. ayrica erich von daniken'in de bu konudaki önemli teorisi, cölün üzerindeki ilk sekillerin yamuklar oldugu ve bunlarin uzaylilarin ziyareti sirasinda yere inislerindeki rüzgar kuvvetinden olustugu yönündedir. sonrasinda ise burda yasayan yerliler bu misafirleri tekrar cagirmak icin diger cizimleri yapmislardir. bir baska teori de yerde yatan insan, hayvan ve agac figürlerinin ortaligi yikan büyük bir sel felaketinin anisina yapilmis cizimler oldugudur.

    nazca'da bu enteresan cizimler disinda baska ilgi cekici seyler de varmis. bölgenin 30 km. ötesinde yer alan chauchilla'da nazca kültürüne ait insanlarin mumyalari duruyor. bu kültürde gömme gibi bir adet olmadigindan ölü insan bedeni cenin seklinde baglanarak taslarla cevrili kücük bir bölmenin icinde muhafaza ediliyor. cenin seklinde baglanmanin anlami da kisinin ölüm sonrasi tekrar hayata dönme yani yeniden dogma ihtimali. hatta bu yüzden bedenlerin hemen yanlarinda yemek kaplari bile bulunuyor.

    sirri hala cözülemeyen cizimler ve canliligini koruyan mumyalariyla nasca, nazxa veya nazca, yillardir peru turizminin önemli bir kismini kapliyor.
  • google earth den bakınca zor da olsa seçilebilen devasa figürlerin bulunduğu perudaki vadi. bulana kadar anam ağladı.

    adamlar fi tarihinde -milattan önce 200 gibi- koca düzlüğü kilometrelerce çizik içinde bırakmışlar. arada kuş maymun gibi figürler de var. ben aralarından condor figürünü seçebildim. mekandaki bütün çizgiler, hava alanı gibi şekiller o zamanın insanları tarafından çizilmiştir. tabi o zamanlar tv yok, sinema yok, çölün ortasına devasa şekiller çizmekten başka eğlencesi yokmuş adamların galiba. bir de ufo için falan diyorlar ama elin uzaylısı görsün diye devasa maymun figürü çizmek de hakikaten pek naifmiş...

    ayrıca benim bu çizgilerin ne olabileceğine dair kendi teorim var. daha önce birileri ortaya attıysa ben duymadım. arak felan diye gelmeyin bana. neyse efenim beni,m teorim şu: bence bu çizgiler o zamanlarda o civarda yaşayan nasca yerlilerinin düzenlediği bir çeşit atletizm olimpiyatlarının yarış pistleri için çizilmiş olabilir. çünkü dikkat edilirse figürler tek bir çizgiyi izleyerek çizilmişler. yani bir ucundan girerseniz hiç yoldan çıkmadan bütün şekli tamamlayana kadar üzerinde gidebilirsiniz. yani kalemi kaldırmadan çizilen şekiller var ya, o hesap. misal adam o gün örümcek şekli üzerinde yarışıyor ve örümcek şampiyonu oluyor. öteki de misal kuş şeklindeki yarışı kazanıyor felan. belki de oranın halkı 3 yılda bir toplaşıp orada koşu organizasyonu yapıyormuş, o çizimler de koşu pistleriymiş. aslında düşünülürse bizim oval biçimli yarış pistlerimizden daha yaratıcı ve eğlenceli değil mi.

    google earth koordinatları için: #9860487
  • lima´dan yaklasik 5 saat uzaktadir bu sehir , cruz del sur kullanarak toplam 20 dolara (70 sol ) gidebilirsiniz.
    nazca cizgileriyle unlu olup unesco tarafinda dunya mirasi sitelerinden biri olarak secilmis zamaninda.
    ucakla uzerinden dolasmak icin 40 dolar,70 dolar arasi bir ucret odersiniz . dikkat etmek gerekir ki
    daha gecen hafta nazca cizgilerinin uzerinden ucuran ucaklardan bir tanesi dustu icindeki herkesi
    oldurerek. o yuzden sirf ucuz diye kendinizi atmayin tehlikeye.

    bunun disinda nazca colunde yillik toplam yagmur yagisi suresi 1 saat . okyanusa bu kadar yakin bir yerde
    bu kadar az yagmur yagmasi da diger ilginc bir konudur.

    cizgilerin kaynagi konusunda yerlilerle danisirsaniz size turistik esya almaniz yonunde baski yapacaklardir.
    cunku peru´daki insanlarin pek umrunda degildir nazca cizgileri .
  • gerizekalı greenpeace geçen gün mesaj vereceğim diye peru başkanının bile girmesinin yasak olduğu bu bölgeye girmiş, dolayısıyla alanda geri döndürülemez bir hasar oluşmuş.

    sonrasında özür dileyip bu hatamızı telafi etmemiz için elimizden geleni yapmaya hazırız demişler fakat peru kültür bakanı olayın para olmadığını, verilen hasarın düzeltilebilecek bir şey olmadığını belirtmiş.

    http://www.dailymail.co.uk/…ts-publicity-stunt.html
  • google earth marifetiyle gittim gezdim ve kani oldum ki buradaki şekillerin gökyüzünden yaklaşanlara yönelik hazırlanmış olması yüksek ihtimal. çünkü yüksek irtifada ilk dikkatinizi çeken şey kocaman bir yıldızı ya da haçı andıran işaret. zoomladıkça diğerlerinden çok daha kalın çizilmiş bu pist benzeri şeklin hemen etrafında zengin detaylar ortaya çıkıyor. çoğu bugünkü insana bir şey ifade etmeyecek sembollerle bir dert anlatma çabası, yoğun bir bilgi aktarımı var. öyle hiç de basit bir dini ritüel, tapınma şeysi filan gibi durmuyor.

    14°42'2.09"s
    75°12'28.87"w

    14 sene sonra edit: görsel ilavesi

    görsel
    görsel
    görsel
  • şu an peru da, and dağlarının eteklerinde denize yakın düzlükte bi şehirdir nazca. özelliği, bölgeye, yüksekten, kuşbakışı bakıldığında, dev çizgiler görülür. bunnarın bazıları birbirine paralel, bazılarıysa birbirleriyle kesişir şekildedir, ayrıetten iç içe geçmiş olan büyük dörtgenlerle çevrili olanlar da wardır ve hatta, kuş, örümcek, börtüböcek şeklinde olanlar da.. erik fondan iken (bkz: erich von daniken) abi, bunun uzaylıların inmesi için yapılan bi hava alanı olduunu bile söyler hatta.
  • nazca çizgilerini görmek için iki yöntem var. çizgilerin bulunduğu alana yapılan gözlem kulelerine tırmanıp kısıtlı bir şekilde de olsa çizgileri görmek ya da havalimanından pırpırlı uçaklara binerek çizgileri havadan görmek. her ne kadar ilk yöntem uçağa göre daha az paraya mal olsa da oralara kadar gitmişken 80 dolara kıyıp uçağa binmek en akla yatkın yöntem.

    uçak ile yukarıdan çizgileri seyretmek ne kadar güzel olsa da dünyanın en mide bulandırıcı deneyimlerinden biri olabiliyor. uçağa binen tüm yolcular çizgileri güzelce görsün diye pilot her çizginin üzerinde uçağı bir sağa bir de sola yatırarak alanı geziyor. bu sağa-sola yatmalar özellikle yeni yemek yediyseniz midenizi ağzınıza getirmek için bire bir. ha bu çizgileri görmek için o mide bulantısına katlanılır mı? evet kesinlikle.

    nazca ile ilgili bkz. http://www.yarbanabiryolculuk.com/…izemli-cizgiler/
  • http://www.dudeman.net/siriusly/ac/naz.html

    google earth'ten üşenenlere, google earth'u olmayanlara, gitmek isteyip de gidemiyenlere buyurulur. güzel sitedir, bazı bilimsel, astronomi temelli yaklaşımlar da vardır buradaki şekiller hakkında.
  • o zamanin teknolojik geli$im sureci ve olanaklari goz onunde bulundurularak yapilan bir zeplin, icine toprak doldurulan testilerin bu zepline yuklenmesi ve yukseklerden birakilmasi suretiyle $ekillerin benzerlerinin olu$turulmasina yonelik cali$malar yapilmasina ragmen tam olarak doyurucu bir sonuca ula$ilamami$tir.nasil yapildigi hala muamma olan bu ilginc cizimler gecmi$te ya$ayan uygarliklarin kullandiklari teknoloji ve tekniklerin kaynaginin yada kokenlerinin nereye dayandigi sorusunu surekli gundemde tutmaktadir.
  • occam'ın usturası der ki ''her şey eşitse en basit açıklama doğru olandır''. nazca çizgileriyle ilgili nasıl sorusuna değil neden sorusuna odaklanacak olursak cevabı kolaylıkla çözebiliriz. eldeki veriler şunlar;

    -ortada sadece havadan/yüksekten bakıldığında farkedilebilecek devasa figürler var
    -çizgilerin yüksekten bakılmaksızın bu kadar düzgün bir şekilde çizilmeleri o döneme göre imkansız
    -çizgilerin 12. yüzyıldan önce çizildikleri kesin hatta milattan önce bile çizilmiş olabileceğine dair iddialar var
    -çizgilerde hayvan, insansı ve çeşitli geometrik şekiller görülebiliyor

    şimdi bu veriler ışığında odaklanmamız gereken en önemli bulgu sadece havadan bakıldığında farkedebilecek olmaları. bu verinin en basit açıklaması ise gökten gelen birileri veya bir şeyler için çizilmeleri. işte bu kadar. uzaylılar/ufolar neye inanıyorsanız artık. böylelikle nasıl sorusuna da cevap bulmuş olduk. gökten gelenler fi tarihinde dünyamıza indiler. gördükleri bazı şekilleri yer yüzüne kayıt ettiler. tekrar geri döndüklerinde zorlanmasınlar, ''dur lan şimdi gemiyi indirecek yer aramayalım geçen sefer and dağlarının oraya işaretler koymuştuk'' diye. işte bir gizemi daha ekşi sözlük'te çözüme ulaştırdık canlar. next episode; ''kocaayak var mı yok mu?'' elbette var ulan! stasi belgelerini sericem önünüze!
hesabın var mı? giriş yap