• 2. dünya savaşında, halkı kandırmak ve galeyana getirmek için kullanılan tüm propoganda yöntemlerinin genel adıdır. o kadar ileri boyutlara gitmiş ve o kadar hayalci bir yapıya bürünmüştür ki 1945 yıllı boyunca alman şehirleri bombalanırken bile halka almanyanın düşmanlarını alt ediceği söylemi sürdürülmüş ve nazi uygulamaları devam etmiştir.
  • fasizm adina en buyuk organize katliami yapan nazizimin fasizmle ozdeslestigi icin fasist propogandalar icin halen gunumuzde kullanilan terim.
  • etkili idi, zira başındaki adam işini gayet iyi biliyordu. burada bu bakınız olmadan olmaz (bkz: joseph goebbels)
  • yahudilere yönelik olanlarına örnek:
    http://www.youtube.com/watch?v=fwsyss2ezgu

    edit: sıçanlar gibi yayıldıkları iddia ediliyor.
  • leni riefenstahl'in baslica eserlerinin dahil olabilicegi butun.
  • elbette ki diğer ülkelerde yapılan propagandadan farklıydı, en azından savaş propagandası.

    hatta nazi yerine alman diyelim, lakin birinci ve ikinci dünya savaşında almanların yaptığı propaganda, birbirine oldukça benziyor.

    bazı tarihçilere göre alman savaş propagandası, özellikle batılı müttefiklerin propagandasından daha verimsizdi, ve hatta savaşın ilerleyen yıllarında alman askerlerin moralini bozmaya başlamıştı.

    nedeni şu ki alman propagandası, daima saldırı ve üstünlük üzerine kuruluydu. yani über'sin hans, yaparsın hans, saldır hans, bütün dünya beşer beşer gelse tokatlarsın hans. elbette ki ilk başta iyi gaz verse de savaşın ilerleyen evrelerinde kötü gidişat nedeniyle alman askerlerine şaka gibi gelmeye başlamıştı. artık gaz vermiyordu, tam aksine sinizm ve hayal kırıklığı aşılıyordu.

    oysa batılı müttefiklerin savaş propagandası, savunma ve yenilgi yaşanırsa uğranacak hazin son üzerine kuruluydu. yani "eğer kaybedersek hepimizi sikerler tommy, ananı bacını kızını yengeyi domaltıp amlarında blitzkrieg yaparlar, mutlu yuvanı yıkarlar" temalı propaganda (özellikle birinci dünya savaşında alman kayzer'inin "hun" lakabını benimsemesi bu konuda müttefiklere inanılmaz bir koz vermişti, avrupa'da olan hunlar = acımasız barbarlar imajı nedeniyle, ki benimseme nedeni de bu idi). bu propaganda son derece etkindi, çünkü "köşeye sıkışan hayvan" hissini aşılıyordu (köşeye sıkışan hayvan gözü kör canhıraş savunmaya geçer). böylece müttefiklerin askerlerinin savaşma isteği daima yüksek tutuluyordu.

    işte böyle farklar vardır propaganda yöntemleri arasında.
  • ve hitler almanyasının ikinci dünya savaşını kıl payı kaybı, içimde büyük bir acı bırakmıştır. ara ara dönüp izlerim çeşitli kaynaklardan belgesellerini...
  • nazi propagandası denildiğinde akla gelecek ilk isim hiç şüphesiz joseph goebbels'tir. koca bir ülkenin insanını savaşa hazırlamak, savaş ruhuna sokmak, kendi kararlarının tek doğru olduğunu bu doğruların tek kurtuluş olduğunu algı yönetimi sayesinde yönetebilmiş bir isim. nazilerin tarihi okunmalı, propaganda kavramı onlar için herşeydi. günümüzde bir çok ülke propagandayı yüksek seviyede tutar. kimi zaman bir ülkeyi propaganda ayakta tutar ve tabi bir milleti de...

    (bkz: joseph goebbels)
  • birinci cihan harbi sonunda alman halkının düştüğü ekonomik acizlik ve gurur
    kırıklığı ayrıca alman kişilik ve otoriter aile yapısı nazilerin doğuşunun başlıca sebebi
    olmuştur. bu durumdan faydalanan hitler kısa sürede almanları propagandası ile büyüleyip
    dünyanın en güçlü ordusunu yaratmıştır. hem içteki düşmanlarına hem de diğer ülkelere
    korku ve ölüm saçmıştır. bu propagandanın en etkili şekilde yapılmasını teknik ve sosyolojik
    açıdan sağlayan kişi dönemin propaganda ve aydınlanma bakanı joseph gobbels’ tir.
    kendisi hitler kadar etkili bir hatip olmasa da yine hitler'in konuşma metinlerini yazacak
    kadar iyi bir demogogdu.
  • halkın gözünü boyamak,cesaretini güçlendirmek, halkın desteğini almak için yapılan eylemdir.almanya savaş alanında nam salmış bir çok subay-astsubay(onlarda astsubay rütbesi farklı şuan unuttum) propaganda için almanyaya çağırıp nazi propagandası yaptırmıştır.propagandanın önemini bilen hitlerin almanyasında propaganda bakanı bile vardır.bunun yanında bu rütbeli nam salan kişiler savaşa geri yollanıp ölürler ise bunun haberi ülkeye duyurulmaz moral bozulmasın diye kayıp olarak gösterilir.
hesabın var mı? giriş yap