• the trilogy

    * nba tarihinde ilk defa bir trilogy ile karşı karşıyayız.
    nba de bunun farkında şimdiden işi paraya vurmaya başlamış.

    * golden state warriors finallere namağlup gelen ilk takım değil ancak önceki takımlar bunu ilk tur serileri 7 değil 5 maçlık dönemde becerdiği için 12-0 gelen ilk takım.

    * öte tarafta cleveland cavaliers lebron'un kendini unuttuğu tek maçı, avery bradley'in potada volta atıp sonra hadi gireyim bari diyen son hücum 3 sayısı ile bala göte kaybettiği için 12-1 ile finale geldi.

    * iki takımda mevcut 7, toplamda 11 all-star var.
    toplam all-star seçilme sayıları 45!
    yuh.

    (bkz: lebron james)
    (bkz: stephen curry)
    (bkz: kevin durant)
    (bkz: kyrie irving)
    (bkz: kevin love)
    (bkz: draymond green)
    (bkz: klay thompson)
    (bkz: deron williams)
    (bkz: andre igoudala)
    (bkz: david west)
    (bkz: kyle korver)

    * son 4 sezon mvpsi bu iki takımda oynayan 3 oyuncu. steph, kd ve lebron.
    hatta lebron ayısının 5 yılda 4 mvp aldığı döneme geri dönünce son 8 mvp'nin 7si bu seride sahada olacak.
    aradaki tek mvp ödülünün sahibi derrick rose'un da kaderine insan üzülmeden edemiyor.

    * son altı 3 sayı yarışmasının dördünü bu seride oynayacak arkadaşlar kazandı.
    2012-2013 kyrie ve love 2015-2016 steph ve klay 3 sayı şampiyonu oldu.

    * dandik mandik ama stephen curry ve deron williams'ın all-star yetenek yarışmasını birer kere kazandıklarını da ekleyelim.

    * tarihte ilk defa iki takım üst üste 3. finalde karşılaşıyor ve bu sefer herkes sağlıklı...
  • the trilogy

    1. maç
    cleveland cavaliers 91 - 113 golden state warriors

    kevin durant 38 sayı 8 asist 8 rebo, +16 sayı farkı
    stephen curry 28 sayı 10 asist 6 rebo 3 top çalma, +20 sayı farkı

    lebron james 28 sayı, 8 asist, 15 rebo, 8 top kaybı, -22 sayı farkı
    kyrie irving 24 sayı, 4 top kaybı, - 17 sayı farkı

    maçın istatistiği: warriors bir final maçındaki en az top kaybı sayısı olan 4 top kaybı ile oynadı. cavs'ta kyrie 4, lebron 8 top kaybı yaptı maçta.

    maçın fotosu budur.
    referans pozisyon: https://streamable.com/2zi60
  • https://www.socratesdergi.com/10373-2/

    tamamen istatistik üzerinden bir inceleme yazısı. rakamlar üzerinden basketbol okumayı sevenlerin çok keyif alacağı bir yazı (en azından benim için öyle oldu).
    gözden kaçmış olabilir, dursun burada.
  • the trilogy part ii

    - - -

    * return of the king (lebron james)

    lebron kendi dediği üzere kanıtlayacak bir şeyi kalmamış durumda. kendi için, arkadaşları için ve memleketi için 3 şampiyonluğu var ve hikayesi şu an bitse tarihin ilk beşinde anılacaktır.
    geçen sene başardıkları ile yaşayan efsane konumuna ulaştı ve kafası sağlam çalışan herkesin saygısını kazandı. bunun sonucunda üzerinden kalkan baskı ile bu sene kariyerinin en güzel ve en olgun oyununu ortaya koydu.
    bundan sonra yapacağı herşey michael jordan'ı geçip geçememek üzerine kariyerini süslemek olacak.
    lebron'dan korkmamak mümkün değil ancak ben gsw'nin yerinde olsam çok çok çok korkardım.

    --- --- ---

    * revolutions (kevin durant)

    kevin durant geçen yaz verdiği kararla muazzam eleştirildi. (bence yaptığı şey daha kötü olmasına rağmen kişisel olarak lebron'un decision dönemi kadar antipatik olmaması ve başka bir antipatik russell westbrook'un dramayı kendi üzerine çekmesi sebebiyle hakettiği kadar eleştirilmedi) sonuçta verdiği karar tarihin en iyi kadrosunun kurulmasına yol açtı.
    bakalım şampiyon olabilecek mi?
    olursa finaller mvp'si olacak mı?
    bunlar olsa bile insanlar bu şampiyonluktan dolayı kendisine ne kadar saygı duyacak?

    ya da dediklerimin tam tersi... ne olursa olsun kd'nin kararı bir devrim niteliğinde sonuçlanacak.

    --- --- ---

    * return of the jedi (stephen curry)

    güce dengeyi getirmek kaderinde yazılı olan parlak çocuk a new hope ile (irving ve love olmayan)death star'ı patlatmıştı.
    empire strikes back için örnek vermeye gerek yok. 7. maçta lebron'un bloğuyla potaya sıkışan top deyince herkes ne demek istediğimi görüyordur zaten.
    sırada jedi'ın dönüş kaldı. steph, kd ve lebron'un önünde bu seriye damga vuracak ve güce tekrar denge gelecek...
  • the trilogy

    2. maç

    cleveland cavaliers 113 - 132 golden state warriors

    kevin durant 33 sayı 6 asist 13 rebo 5 blok 3 top çalma, +21 sayı farkı
    stephen curry 32 sayı 11 asist 10 rebo 8 top kaybı, +21 sayı farkı
    klay thompson 22 sayı 7 rebo, +24 sayı farkı

    lebron james 29 sayı, 11 asist, 14 rebo, -11 sayı farkı
    kevin love 27 sayı, 7 rebo, - 8 sayı farkı

    maçın istatistiği:
    * warriors tarihte playofflarda yenilgisiz 14 galibiyet alan ilk takım oldu.
    * stephen curry kevin love'dan fazla rebound aldı.
    * curry ve lebron karşılıklı triple double yaptılar.
    * steph yaptığı triple double ile 30 sayı ve üzeri ile finallerde triple double'lar yapan klubünde lebron james, charles barkley ve james worthy'nin arasına katıldı.

    maçın fotosu budur.
  • maç çok iyi başladı. ilk çeyrek güzel gitti. ikinci çeyrek cavs potayı bırakıp üçlük savunmaya çalıştı. green ve klay'in kötü şut performansı ile tek hanelerde kaldı fark. üçüncü çeyrek curry fişi çekti. sonrası hep garbage time.

    ilk maçtan büyük sonuçlar çıkarmamak lazım. ilk maçın psikolojisi farklı olur. cleveland smaç yiyelim ama üçlük denemesinler inadını bırakacaktır. bu kadar top kaybıda sürekli yapmaz. ee warriors'ta bu kadar az yapmaz. ikinci maç daha yakın geçecektir. eğer warriors kazanırsa 2. maçı 3.maç savaş gibi olacak.
  • hayatta her şeyin, birden fazla sebebi var. üstelik bu sebepler de birbirlerini etkiliyorlar. birbirini etkileyen faktörler, birbirlerini etkilerken de hayat yaşanmış oluyor.

    bir maçla ilgili çok çarpıcı istatistikler olabilir ama bunlar o maçın bağlamında oluşan şeyler. misal bir takımın diğerine rebound'larda üstünlük kurmasının, büyük olasılıkla sayısal üstünlüğe yansıyacağını biliyoruz. ama mesela aynı şekilde oluşan bu sayısal üstünlüğün ne kadar erken oluştuğunun, takımlar üstüne diğer etkilerini biliyor muyuz? bilmiyoruz tabii de, bilip bilmemizden öte, bilebilir miyiz? anlayışımızın her maçı izlerken ve her maç öncesi yaptığı şey, tam olarak bu. faktörlerin birbiri üstüne etkilerini görmeye anlamaya çalışıyoruz. yoksa o istatistiğin olup olmayacağını ya da ne miktarda olacağını görmek için izlemiyoruz maçı. lebron bu rebound'ı alabilecek mi, ya da nasıl bir smaç vuracak acaba diye maç izleyen izleyiciler olduğunu sanmıyorum. eğer varlarsa bile, eleştirel akıllarını maç boyunca gardroba bırakmış izleyicilerdir ve uzun soluklu spor seyircii olamazlar.

    birinci maç özelinde konuşursak. kevin durant'ın kendini aştığını düşünebilirsiniz, maçı izlerseniz kaç tane bomboş smaç vurduğunu göreceksiniz. onun smaçları bomboş vurmasına sebep olan faktörü düşünmeye başlayacaksınız. göreceksiniz ki, cleveland açık biçimde yanlış bir savunma planıyla sahaya çıkmış, onu da kötü uygulamış. eh buna bakınca, cleveland durant'ı durduramadı gibi bir yorumun yanlışlığı ortaya çıkıyor, çünkü cleveland durant'ı durdurmayı denemedi. en azından ilk yarı boyunca. cleveland daha doğru bir savunma planını, doğru biçimde uygulasa ne olurdu, bilmiyoruz, ancak speküle edebiliriz. bunun anlamsız olduğunu düşünebilirsiniz ama bu spekülasyon, cleveland'ı gelecek maça bağlayan tek şey. kafalarında bunları speküle ettikleri için şu anda gelecek maç için çalışıyorlar. yoksa maçı da, seriyi de, basketbolu da bırakmaları gerekirdi. yani gerçeklik de bu spekülasyonlar üstüne şekilleniyor. düşünecekler, taşınacaklar, oyunlarını eleştirecekler, faktörleri ilmek ilmek geriye doğru çözüp, neyi değiştirmelerinin oyunun kaderini değiştirmelerine yardımcı olabileceğini çözümlemeye çalışacaklar.

    dolayısıyla yeni istatistiklere ihtiyacımız var. birden fazla istatistiğin bir arada seyrinin istatistiklerine ihtiyacımız var. zaman değişkenine bağlı istatistiklee ihtiyacımız var. bunlardaki düzenlilikleri buldukça, bu karmaşık oyunla ilgili daha fazla şey anlayacağız.

    kişisel kanaatim, 20 sayı farkların kimseyi kandırmaması gerektiği yönünde. oyunun evrildiği noktada, bu farklar doğal hale geldi. pace and space, patlayıcı bir basketbol oynanmasına yol açıyor. dolayısıyla böyle farklar çok kısa sürede oluşabildikleri gibi çok kısa sürede de kapanabiliyorlar. naçizane kanaatim, takımların patlayıcılığının oyuncularının patlayıcılığıyla korele olduğu, oyuncuların patlayıcılığının da gerçekten anlık duygu durumlarına bağlı olduğu yolunda. dolayısıyla, bir oyuncunun ritm yakalaması ya da yakalayamaması, maçın kaderini değiştirebiliyor. sahada izlediklerimin içinde, duydu durumuna en hakim oyuncu lebron. ara ara kendini yükseltip oyunu kuşbakışı izlediği, duygularına kapılmak yerine çözüm için analiz yaptığını hissediyorsunuz.

    bütün bunların yanında birinci maçın böyle bitmesinde diğer faktörlere kıyasla en öne çıkan faktörler nelerdi diye düşündüğümde, bence en önemli faktör cleveland'ın lebron hariç olağanüstü bir gerginlikle sahaya çıkmış olmasıydı. yapamadıkları savunma ölçü kabul edilemez, çoğu pozisyonda avanak avanak olan biteni izlemekle meşgullerdi. bu olacağını tahmin etmediğim ve öngörmediğim bir durumdu. buna karşılık gsw de benzer bir ruh halindeydi, özellikle maçın başında sık sık zorlama şutlar denediler, ya da çok müsait pozisyonları kaçırdılar. nitekim kullandıkları ikinci şans hücumların sayısına bakılırsa bu durum açıkça görülecektir. klay'in durumu zaten herkesin malumu. fakat cleveland bundan faydalanmak yerine, kendi de aynı ruh halini ortaya koyunca, zaten yapısal olarak problemli olan durant missmatch'i fark yaratmaya başladı. bence dış şutları riske edip durant'e erken önlem alsalar maç bu hale gelmeyecekti. ikinci yarı dış şutları riske ettiklerinde fark daha da açıldı aslında. ama orda da, artık özgüvenini kazanmış bir gsw ve özgüveni yara almış bir cleveland sahadaydı.

    eyyorlamam bu kadar. kopma eğilimindeki maçta, bir takımın özgüveni yaralıyken, yıldızlarının daha fazla tek başlarına bir şeyler yapmaya çalışmaları, bunun için de daha fazla risk almaları, daha fazla top kaybı yapmaları vs. normal olağan şeyler zaten. maçın baştan neden risk almak zorunda kalacağın noktaya geldiğine bakmak lazım.
  • (bkz: 7 haziran 2017 cleveland cavaliers gs warriors maçı) serinin kader maçı olacak. benim tahminim çok yakın gideceği ve son hücumlara kalacağı yönünde. golden state 2-0 önde ve son darbe için elinden geleni yapacaktır. cavs'da knockdown olmamak için. dolayısıyla müthiş gerilimli bir maç bizi bekliyor. finals mvp konusunda en belirleyici maç olabilir.

    şu an için finals mvp'nin iki adayı var. durant ve curry. hücum performansları yakın. durant savunmada ciddi fark yaratıyor. bu farkla önde.

    hemen istatistiklerini de yazalım.

    curry 30 sayı - 8 ribaund - 10.5 asist ortalama
    durant 35 sayı- 10.5 ribaund - 7 asist

    bir daha ki maçta hangisi kazandırırsa maçı o alır çünkü en kritik maç.
  • the trilogy

    3. maç

    golden state warriors 118 - 113 cleveland cavaliers

    kevin durant 31 sayı 8 rebo 10/18 şut, 0 sayı farkı
    stephen curry 29 sayı 6 asist 13 rebo, +11 sayı farkı
    klay thompson 30 sayı 6 rebo, 11/18 şut, +3 sayı farkı
    draymond green + andre ıgoudala 15 sayı, 12 asist, 13 rebo, 5 top çalma, 2 blok

    lebron james 39 sayı, 9 asist, 11 rebo, 15/27 şut, +7 sayı farkı
    kyrie irving 38 sayı, 0/7 3 sayı, 16/29 şut, - 9 sayı farkı

    maçın istatistiği:
    • maçın sonunu durant oynayıp lebron izledi ancak maç genelinde etkilerine baktığımız zaman, lebron sahadayken cavs 7 sayı daha fazla atmışken durant’in sahada bulunduğu dakikalarda iki takım eşit sayı bulmuş.
    • curry geçen maç aldığı 10 rebounddan sonra bu maç 13 rebound aldı.
    • bu sırada tek işi rebound almak olan lebron yancısı tristan thompson ilk iki maçta 4er rebo çektikten sonra bu maç onu da beceremeyip 3te kaldı.
    • stephen curry yalnızca bu maçta tek işi rebo almak olan tt’nin toplamından daha fazla rebound aldı. lebron’a çok saygı duymak lazım, gebertmiyor bunu.
    • chef curry 3 maç sonunda 29 sayı 10 rebo 9asist 2 top çalma istatitstik ile oynuyor. mvp olamazsa (son maç 45-15-13 yapmazsa zor, büyük olasılık kd alacak) benim hatırladığım en iyi istatistiklerle mvp olamayan adam olacak.
    • mvp adayı kevin durant’in 3 maç sonunda istatistikleri 34 sayı 10 rebo 6 asist 2 blok 1,3 top çalma
    • öte tarafta lebron bildiğimiz azman lebron: 32 sayı 12,3 rebo 10,3 asist 1,3 blok, 1,3 top çalma ve maalesef 5,7 top kaybı…
    • warriors'un postseasonda yaptığı 15-0'ın nba, mlb ve nhl postseason tarihlerinden örneği yok.
    • finaller 3 sayı rekoru şu an 71 ile lebron'da. steph 67 ile 4 adet geriden geliyor. bu seri rekoru kırarsa şaşırmamak lazım.

    kd maç sonunda lebron üzerinden gsw'yi öne geçiren üçlüğü atıyor

    lebron smaca gidiyor ancak steph öyle düşünmüyor

    iggy'nin son pozisyonda lebron'un şutunu kesmesi

    aynı pozisyon lebron'un iggy'nin takımlara attığı tekme (draymond'un ahı tutmuş)

    kyrie ve ilk yarıyı bitiren saçma sapan turnikesi

    draymond'un ilk çeyrek bitişinde kyrie'ye koyduğu muazzam blok

    steph'in bomboş durant'e pas vermek yerine üçlük atmayı tercih etmesi

    lebron ve nazik sol ters turnikesi
  • cavs taraftarlarının enseyi gereksiz yere kararttıkları bir ilk maça sahne olan finaller.

    bu iki takım arasındaki maçlar zaten ekseriyetle kafa kafaya geçmiyor.ya birinin ya ötekinin blowoutlarına alışığız. pace n space'in bir sonucu elbette bu. dolayısıyla orada karamsar olacak bir şey yok.

    "o bunu yapmasa, şu bunu yapmasa" ikinci maçta sonuç değişir diyecek değilim. her maçın hikayesi farklı oluyor. ve belli isatistikleri alacağınızı düşündüğünüz oyuncular, o maçlar özelinde o istatistiği sahaya yansıtamadaığı için sonuç belirleniyor. aksi halde bir bilgisayar simulasyonunda da belirlenirdi maçların sonucu. oynanmaya gerek olmazdı.

    ama ilk maçta ortaya çıkan en bariz uçurum kevin durant. gsw lebron'u bir noktaya kadar verimsizleştirmeyi başarırken, durant için cavs'ın en ufak bir cevabı yoktu. üselik gsw, lebron savunmasını seri boyunca buna yakın şekilde gerçekleştirebilir. çünkü hem sayıca, hem de pozisyonca çeşitli adamlar var lebron'la eşleştirebilecekleri.

    cavs ise kadro açısından çaresiz. durant'ın karşısına dikebilecekleri yegane adam lebron. fakat o da ilk maçta durant'in karşısında fena halde yaşlı ve yavaş kaldı. ne ilk adımını takip edebildi durant'ın, ne de karşısında durabildi. lebron serinin ilerleyen maçlarında gençleşmeyecek, yahut cavs kadrosuna durant ile eşleşebilecek yeni bir oyuncu eklemeyecek. ama cavs taraftarlarına iyi bir haber vereyim; durant dediğimiz adam, seriler ilerledikçe kendi kendini dizginlemekte ve verim düşmesinde bir nba markasıdır. yani kimse tarafından savunulmasa da, azalarak bitme potansiyeli her zaman mevcuttur.

    durant bildiğimiz adama dönüştüğünde, şanslar eşitlenecektir.

    o yüzden karartmayın enseyi.
hesabın var mı? giriş yap