• (bkz: ne alaka)
  • (bkz: rica ederim)
  • kesinlikle hayır anlamına gelen söz.
  • bazen de; yakışık almayan, uygun olmayan davranışları sert bir dille eleştirme cümlesidir.
  • bitirim ortamlarda yanıtı genellikle "cinsî münasebet!" olan, dolayısıyla da sorulmaması tavsiye edilen soru.
    (bkz: got olmak)
    (bkz: actirma kutuyu soyletme kotuyu)
  • en kibar anlamı ile sistire olarak münakaşa bile etmeyeceğim şey. ahahayytt..
  • guzeller guzeli teyzemin, arada bir 'ne munasebet canim' derken kaslarinin distaki uclarini yukari yukari, burnunun uzerine gelen uclarini ise inadina asagi hareketlendirisine, bir turlu anlam veremezdim. tek anladigim, boyle anlarinda bir seylerin hosuna gitmedigi, ama mudahale etmesine de firsatinin bulunmayisi idi. hiddetliydi ama, sanki 'ne hakla bunu yaparsin?' demek disinda bir seye de gucu yetmezdi.

    o yaslarimda, hiddet korkuturken, bir tek teyzemin bu ofkeyle soylenmis 'ne munasebet canim'larina icin icin acirdim. sokagin ortasinda cantasini zorla kapmis ustelik de yuzunu gozunu parcalamis olanlara, 'buna hakkiniz yok ama' demekten baska elinden bir sey gelmeyenin yanibasinda umarsiz, yardim edemeyen biri gibi duyardim kendimi.

    sonra 'ne munasebet'in, 'karistirma simdi, tepemi attirma' demek oldugunu gorur oldum. soyle yolunu bulmus isleyen bir avantada ornegin, yiyicilerin tekerine comak sokuldugunda kizginlikla soylendigine tanik olmaya basladim. caresiz hircinligin yerini, katiksiz bir bickinlik almisti.

    yasim ilerledikce, 'ne munasebet' sirin bir merak sorusu gibi de gelir oldu. 'allah allah, nereden cikti simdi?' demek gibi, 'bayram degil seyran degil, ne bu sapur supur?'a varan.

    simdi genclerin agzindan 'ne alaka?' diye dokulen biraz da duyarsiz bir 'bu da ne?' demenin, aslinda iliskisiz gorunenler arasinda baglanti kurarak ogrenmenin ilk basamagi oldugunu dusunur oldum. boyle ogrenilenin zor unutuldugunu, belimin bukuldugu yaslarimda ayird edebildim. is felsefeye filan vardi, vaktim bollasip da dusunmekten baska yapacak isim kalmayinca. 'ne munasabet', insan akli ile cok ilgiliymis meger. ne yolculuk bu benimkide ama.
  • erkek adamin agzina kelebek konmu$ gibi durur soylendiginde, yaki$ik almaz. kari lafidir.
  • sinirli isyan serzenişi.
hesabın var mı? giriş yap