• neandertal soyu yüz binlerce yıl içinde avrasya’nın batısında başarılı bir şekilde gelişmiş ve buz devrinin değişken döngülerini atlatmaya başarmıştı. fakat günümüzden yaklaşık olarak 40.000 yıl önce dondurucu iklim en uç noktasına ulaştı. değişen yalnızca iklim de değildi, bölgeye yeni bir insan türü geldi: homo sapiens. ve modern insanın avrupa’ya göçmesinden sonra neandertal insanının soyu da tükendi.

    neandertal insanın tükenişiyle ilgili bazı teoriler varsa da hala kesin bir sonuca varılmış değil. uluslararası bir araştırma ekibi şimdi bu konuya farklı bir soruyla yaklaştı: beslenme stratejileri insanın gelişimi üzerinde ne tür etkiler bıraktı?

    araştırmacılar neandertal ve üst paleolitik insanların azı dişlerindeki mikro aşınma izlerini inceleyerek insanların beslenme biçimleri hakkında bilgi edindi ve iklim koşullarıyla zamansal bağlantılar kurdu. bu şekilde iki insan türü arasında belirgin davranış biçimleri ortaya çıkmış: neandertaller kolay ulaşılabilir besi kaynaklarına bağlı kalırken, modern insanlar zor ulaşılabilir besinlerden yararlanabilmek için çaba harcamışlar. bu farklılık yeni teknolojilerin kullanımıyla ilgili. bilim insanları modern insanın farklı beslenme stratejileri sayesinde neandertal insanından daha üstün duruma geldiğini düşünüyorlar.

    araştırma çerçevesinde günümüzden 500.000 ila 12.000 yıl önce avrupa ve akdeniz ülkelerindeki 37 buluntu yerinden çıkarılan, neandertal ve homo sapiens’e ait 52 azı dişi incelenmiş. dönüşümlü olarak yaşanan soğuk ve sıcak dönemler doğal çevreyi hep yeniden biçimlendiriyordu, bazen bozkırlar bazense ormanlık alanlar vardı diyor uzmanlar. analizler neandertal insanın önemli ölçüde doğal çevreye bağımlı kaldıklarını göstermekte. bozkırlarda daha çok etle beslenen neandertal, ormanlarda etin yanında örneğin sert tohumlar veya fındık gibi bitkiler de tüketmişti ki bu yiyecekler dişlerde daha karmaşık motifler bırakmış. bu verilerden anlaşıldığı üzere neandertal insanı değişen çevre koşullarının sunduğu besinlerle yetinmişti. oysa modern insanın beslenme biçimindeki değişim daha çok kültürel gelişimle ilgiliydi. farklı çevre koşullarında beslenme biçimini değiştirmeyen homo sapiens, bozkırlarda da göreceli olarak bol miktarda bitki tüketmeye devam etmişti. bunun için de örneğin toprağın içindeki bitki kökleri çıkarabilmek için aletler geliştirmişti.

    bilim insanları sonuçların neandertal insanının esnek olmadığının veya değişimlere uyum sağlayamadığının bir kanıtı olmadığını söylüyorlar. fakat buz devrinde iklimin çok fazla soğuması ve besinlerin kıtlaşmasından sonra neandertal insanının oportünist beslenme biçimi hayatta kalabilmek için yeterli olmamıştı. modern insan ise kötü iklim koşullarında bile yeni teknolojileri sayesinde çevresindeki besin kaynaklarında daha verimli bir şekilde yararlanarak üstün konuma gelmiş ve yaşamını sürdürmeye başarmıştır.

    (bkz: https://www.herkesebilimteknoloji.com/…ayakta-kaldi)
  • nasip kısmet.
  • cevabı dertten halden anlamadıkları için olan soru.
  • erkeklerini geberttik, karılarını siktik.

    tam randımanlı soykırım.

    ccc homo sapien siker ccc

    bilimsel açıklaması bu.
  • basit soru.
    kızlar artık onlarla evlenmediği için.
  • tükendiğini kim söyledi?

    arada bir dışarı çıkın, gezin tozun memleketi.
  • doğu anadoluya hiç gitmemiş bir yazar beyanıdır.
  • homo sapiens ortadoğu ve avrupa’ya ulaştığında neandertallerle karşılaştı. bu insanlar sapiens’ten daha kaslıydı, beyinleri daha büyüktü ve soğuk iklimlere daha iyi adapte olmuşlardı. çeşitli aletleri vardı ve ateşi kullanabiliyorlardı. ayrıca iyi avcılardı ve anlaşıldığı kadarıyla hasta ve yaşlılarına bakım yapıyorlardı (arkeologlar, uzun yıllar ciddi fiziksel
    engellerle yaşamış neandertal kemikleri buldular, bu da akrabalarının onlara baktığını gösteriyor). neandertaller genellikle kaba saba ve aptal “mağara insanları” olarak karikatürize edilirler, fakat yakın tarihli bulgular bu imajı değiştirmiştir.

    öte yandan, neandertal genom haritası dört yıllık bir çaba sonucunda 2010’da açıklanmıştır. zira, genetikçiler fosillerden
    yeterli miktarda bozulmamış neandertal dna’sı toplayarak bunu günümüz insanının dna’sıyla karşılaştırabilmişlerdi.

    şimdi sıkı durun;

    modern ortadoğu ve avrupa insanı dna’sının yüzde 1 ila 4’ünün neandertal dna’sı olduğu ortaya çıktı...

    üstelik bu durum, yani sapiens ile neandertal'in karışma durumu, batı avrasyaya özgü değildir. sapiens gittiği her bölgedeki diğer insan türleri ile gen alışverişinde bulunmuştur. mesela, sonuçlar modern melanezyalıların
    ve avustralyalı aborjinlerin dna’sının yüzde 6’ya varan oranda denisova dna’sı kökenli olduğunu ortaya koymuştur.

    peki neandertaller neden ortadan kayboldu??

    olasılıklardan biri;
    homo sapiens’in onları yok oluşa itmesi. bir grup sapiens’in neandertallerin yüz binlerce yıldır yaşadığı bir balkan vadisine geldiğini hayal edin. yeni gelenler, neandertallerin geleneksel yiyecekleri olan meyveleri ve yemişleri toplayıp geyikleri avlamaya başlıyorlar. sapiensler, üstün sosyal becerileri ve daha ileri teknolojileri sayesinde daha iyi avcı ve toplayıcılardı, bu yüzden de sayıca çoğalıp yayıldılar, buna paralel olarak daha az kaynağa sahip olan neandertaller giderek kendilerini daha zor besleyebildiler. nüfusları azaldı ve yavaş yavaş yok oldular, sadece belki bazı üyeler sapiens komşularına katılmış olabilirler.

    ikinci ve daha acı olan (ve bendenize göre daha olası olan) olasılık ise;
    soykırım. kaynaklar için verilen savaşın şiddetlenerek soykırım boyutuna ulaşması. hoşgörü sapiens’in baskın özelliklerinden biri değildir. modern zamanlarda bile ten rengindeki, lehçe veya dindeki bir farklılık bir grup sapiens’in bir başka grubu yok etmeye çalışmasına sebep olabiliyor. eski sapiensler tamamen farklı bir insan türüne karşı
    hoşgörülü olabilir miydi? sapiens neandertaller ile ilk karşılaştığında, ortaya tarihteki ilk ve en büyük etnik temizlik harekatının çıkmış olması gayet mümkündür.

    *

    sapiens’in suçu mudur bilinmez, ama gittikleri her yerde yerli nüfus tükendi. homo soloensis’in son kalıntıları günümüzden 50 bin yıl önceye tarihlenmektedir. homo denisova da bundan kısa süre sonra yok oldu. neandertaller ise yaklaşık 30 bin yıl önce yok oldular. flores adası’ndaki son cüce insanlar da 12 bin yıl önce yok oldular; geride kemikler, taştan aletler, dna’mızdaki bazı genler ve pek çok cevaplanmamış soru ve son insan türü olan homo sapiens’i bırakmış oldular.

    kaynak: sapiens a brief history of humankind
hesabın var mı? giriş yap