• bugüne kadar yapılmış en özgün alice's adventures in wonderland uyarlaması.

    " şimdi gözlerinizi kapatmanız lazım, yoksa hiçbir şey göremezsiniz." diyerek başlıyor film ve sizi bilinçdışının karanlık noktalarında bir gezintiye çıkarıyor.
  • disney+bunuel = jan svankmajer's alice demişler dvd kapağında... valla haklılar
  • bütün yaratıcılığı ve çekici tekinsizliği içinde "said alice", "said the white rabbit" "i said saçlar no dedim" kısımları ile devamlılığı zırt pırt sekteye uğrayan bir filmdir.
  • svankmajer, alice harikalar diyarında’yı uyarlamamış, yeniden yaratmıştır. öykünün surreal öğelerini çok farklı bir bakış açısıyla yorumlamış, bütün bildik karakterleri belki beklenmedik, belki de hep hayal edilen şekilde yaratmayı seçmiştir. disney+bunuel yazar filmin üzerinde, oysa bu film sapına kadar bunuel’ken, bence her parçasıyla anti-disneydir: beyaz tavşan insanı rahatsız edecek derecede sevimsizdir, karşılaşılan yaratıklar iskelettir, lezzetli yiyecekler küflenmiştir, böceklenmiştir. ölüm, çürümüşlük imgeleri filmin her karesinde mevcuttur. aynı zamanda bir kukla ustası da olan svankmajer, yeniden yaratmadaki yaratıcılığını, biçimde de göstermiş ve kuklalardan maketlere, stop motion’dan animasyona kadar farklı tarzları kullanarak bambaşka bir dünya yaratmıştır. tim burton filmlerine hayranlık duyanların, tim burton üzerinde svankmajer’in büyük etkisi olduğunu görmemesi mümkün değildir. alice, surrealist sinemanın en güzel örneklerinden biri, benim svankmajer’e hayran olmamın başlangıcı, en güzel masaldır.
    "... said the white rabbit."
  • başrol oyuncusu alice in olağanüstü sevimli olması (big fish teki minik kızı sevenler bu filmi mutlaka izlesin, aynısı) , dahiyane yaratıcılık ürünü sahneler, jan svankmajerin o bildiğimiz alis harikalar diyarında masalını alis klostrofobik kabusunda karabasanına dönüştürmesi filmi mükemmel kılan bir kaç ufak tefek şey.
    bu filmin başında der ki alisin ağzı ; "bu film çocuklar içindir, ama belki de değildir." o an sıçtım dedim , gidicek arka bahçeye böcükler çiçekler tavşanlarla dolaşıcak ben de mal mal bakıcam . halbuki bu adamın zvahlav aneb saticky slameného huberta diye bi kısasını görmüştüm , ağzım açık kalmıştı, gene lewis carollun bir şiirinden uyarlanmıştı o da, ve akıyodu bi şiir gibi. ama işin içinde alis olunca pek böyle karanlık, tedirgin edici bi film beklemiyodum, ama açıkcası allahını buldum .

    güzeliği de orda filmin ama , misal ben yeğenimi alıp -o da çocuktur- bu filmi izleseydim beraber, o zevk alırdı yine. çünki tamamen çocukların müthiş hayal gücünün bi yansımasını izliyoruz filmde, yeğen onu görünce hoşuna gitcek tabi ama ben korkarım yani, yok çorap ağzına bi diş almış konuşuyo bıdı bıdı, yok kafa kesiyolar zırt pırt , yok efenim iskeletler dolaşıyo ... ama her animasyon severin izlemesi gerekir zira bu jan svankmajerin tekniği hakkaten hayranlık uyandırcı .
    bi de dvd sinde svankmajerin kısası darkness light darkness ı da beraberinde veriyolar , o da ayrı bi başyapıt; tanrı rolüne soyunmuş usta , insan yaratıyor.

    neyse kadıköy the end de var bu film, yani en sonunda orda buldum, aramayın boşuna diye söylüyorum.
  • 1988 yılı mahsulu çekoslavakya / isviçre / ingiltere / almanya ortak yapımı bir jan svankmajer filmi. alice ismi ile de bilinir.

    lewis carroll'un meşhur alice in wonderland isimli romanından yapılmış serbest bir uyarlama. buradaki serbest kelimesinin altını çizmek lazım. svankmajer yaratıcılıkta sınır tanımıyor.
  • daha önce hiç yapmamıştım ama, (bkz: mutlu musun kanzuk)
  • ilk 10 dk'sına ancak dayanabilidiğim, alice in wonderland'den esinlenerek yapılmış film. korkularımı bir kenara bırakıp hakkında okuduğum onca övgü hatrına izlemeye karar verdim, henüz ilk sahneden itibaren hissettiğim o gerilim devamını izleyememe neden oldu.

    kuklalardan, hayvanların insanlaştırılmasından (hayvan kuklaları? daha iyi karşılık bulamadım.) korkanların hiç açmamasını tavsiye ettiğim film. animasyon diye kategorize etmek şöyle dursun çok sağlam gerdi beni.

    bu kadar merak edip de o korkunç rahatsızlık yüzünden izleyememek sözlük, yazık oldu.
  • lumikuningatar gibi oldukça karanlık bir masal uyarlaması olan 1988 tarihli jan svankmajer filmi.
hesabın var mı? giriş yap