• "'kısmen özgür' denilen ülkelerden de 'özgür' denilen ülkelerden de daha özgür" gazetecilerin yaşadığı, hür basının anayurdu olan memleketimizde göz altına alınmış diha editörüdür. şüphesiz ki, gazetecilik yüzünden göz altına alınmamıştır.
  • bugün duruşması vardır. hakkında ifade verenler ifademizi işkence altında verdik demişler mahkemede. ve bu gazeteci 13 aydır tek kişilik hücrede tutuluyor. adalet ve özgürlük istiyorum nedim için.

    edit: daha önce aleyhinde ifade veren 13 kişiden 12 si ifadeleri işkence altında verdiklerini belirtmelerine rağmen tutukluluğunun devamına karar verilmiş. mahkemesi ağustos ayında.
  • yarın (8 ağustos 2017) duruşması var. meslektaşları "#nedimtürfenteözgürlük" çağrısı yaptı.

    savunmasından:

    "gözaltına alınırken işkence gördüm. yüzleri maskeli polis memurları dipçik ile vucüdumun arka tarafından taciz ettiler. bir güvenlik görevlisi ayağı ile kafama basıp selfie çekti. gördüğüm işkenceye dair darp raporları mevcuttur. suç duyurusunda bulunmuştum. burada yine suç duyurusunda bulunuyorum. öldürülen insanların fotoğraflarının paylaşıldığı jitem isimli twitter hesabından fotoğrafım yayımlanarak ölümle tehdit edildim."

    "yıllarca gazetecilik yaptım, burada konuşmam gazeteciliği savunmaktır. benim burada olmamın sebebi gazetecilik faaliyetleridir, hak ihlallerini türkiye'ye duyurmuş olmamdır. haberleri yaptıktan sonra emniyetten arandım, 'gelmezsen senin için kötü olur' şeklinde tehditlerde bulunuldu. ürkün gücünü göreceksiniz' haberim sonrasında bu polisler hakkında içişbak soruşturma başlattı. suçlanmam akıl karı değil."

    "sizin burada hakimlik yapmanız ne kadar meşru ise, benim habercilik yapmam da o kadar doğaldır. asıl bir başhekimle röportaj yapmak beni hastane personeli yapmazsa bir örgüt hakkında haber yapmak da beni örgüt üyesi yapmaz."

    "bir gazetecinin 13 ay tutuklu kaldıktan sonra hakim önüne çıkarılması hukuk dışıdır. biz gazeteciyiz mesleğimizin gereği olan haberleri yaptık maalesef operasyonların yoğunlaştığı süreçte baskılar artmıştır. kaçma şüphesi dile getiriliyor sürekli, bizim de sabit ikametimiz var. ben ölümle tehdit edildiğim zaman bile kaçmadım. geç gelen adalet adalet değildir.

    "nasıl fırıncı ekmek yapar, doktor ameliyat yaparsa gazeteci de haber yapar. son sözüm olarak bunu söylemek istiyorum." (gazeteci türfent davasında tahliye yok, tanıklar işkenceyi anlattı)
  • tahmin edildiği üzere dünkü duruşmasında da "serbest" kalmadığı gibi hukuk rezaletleri yaşandı. p24, davayı izlemişti avukatı harika karataş'ın değerlendirmesi şöyle (düzeltmeler bana aittir):

    1) hâkim, ifadesini geri çeken tanıkla ilgili iddia makamına soru sormalıydı.
    2) nedim türfent'i hiç tanımadığını söyleyen aleyhte tanıkla ilgili olarak iddia makamına soru sorulsa dava düşebilirdi ama hâkim sormadı.
    3) duruşmanın saat 14 için planlanması, kalan 10'a yakın tanığın dinlenmesini imkânsız kılıyordu. üstelik duruşma yaklaşık 6 saat geciktirildi.
    4) duruşma sonunda alınması gereken ara karar peşinen yazıldı, daha duruşma görülmeden nedim türfent'in "tutukluluğunun devamına" hükmedildi.
    5) nedim türfent duruşmasında yaşananlar tanıkların işkence altında ifade verdiklerinin kayda geçmesinin mahkemece istenmediğini gösterdi. (thread)

    (bkz: gazeteci türfent’in duruşmasında gerginlik: avukatlar savunma yapmadı)
  • 8 yıl 9 aylık mahkûmiyet cezası yargıtay tarafından da onaylanan dicle haber ajansı muhabiri.

    iktidardan yana değilsen, bu ülkede gazeteci olmak tehlikelidir.
  • 2015 yılında hakkari yüksekova’da bir şantiyede özel harekat timlerinin kürt işçileri ters kelepçe ile yere yatırıp “türk’ün gücünü göreceksiniz!” şeklinde tehdit ettiğini haberleştirdikten sonra 13 mayıs 2016 tarihinde “terör örgütü üyeliği” şüphesiyle tutuklanmış ve 15 aralık 2017 tarihinde “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” suçlarından 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmış gazeteci.

    van infaz hakimliği tarafından, avukatı ile yapacağı görüşmeler 3 aylığına sınırlandırılmış ve görüşmelerin kayıt altına alınmasına, görüşme sırasında her iki tarafın birbirine verdiği notlara, dosyalara, belgelere ve belge örneklerine el konulmasına, görüşmelerin hafta içinde mesai saatlerinde olacak şekilde haftada bir gün ve bir saat ile sınırlandırılmasına ve görüşmelerde gözlemci memur bulundurulmasına karar verilmiş. (...)

    hakim bu kararını, türfent'in cezaevindeyken, new york üniversitesinden bir doktora öğrencisi ve gazetecinin türkiye’de ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlü/tutukluların yazılarını çevirdikleri proje kapsamında, 7 aralık 2021 tarihinde
    çevrilmesi için yazdığı şiirleri avukatı aracılığıyla dışarı iletmesi; ancak bu şiirlerin savunma kapsamında olmadığı ve “cezaevi güvenliğini tehlikeye atacağı” gerekçesine dayandırmış.
  • hapisten çıkalı 1 sene oldu, bu esnada adını duyma fırsatı duydum.

    ona yaşattırdıkları onun çizgisini bozmamış, haksız yere yediği darbeler onun sesinin daha fazla duyulmasına sebep oldu. artık yurtdışında, ona ve kürtlere yapılan zulmü türkçe, kürtçe ve ingilizce de anlatıyor.

    dünyanın böyle cesur gazetecilere daha çok ihtiyacı var.
hesabın var mı? giriş yap