• japon toplumunun en buyuk sorunlarindan biri olarak gorulmeye baslanan ve not in employment, education or training taniminin kisaltilmisi olan kavramdir. sayilarinin 2004 yili sonu itibariyle 1milyon kisiye ulastigi soylenen genc gruba verilen isimdir. zaten topu topu toplam nufusun yuzde 15 kadarina sahip olan bu genc nufusun icinde 1 milyon kisinin ne is ne okul ne bi ugrasla mesgul olmasi, sabahtan aksama kadar evde tv, internet, disarida kafelerde gezip zaman oldurmeleri durumudur.
    ailelerde cocuklara kiyamama, "olsun canim bizim oglan da istedigi gibi bi hayat yasasin, kimseye zarari yok zaten" seklinde bir goruse sahip olma, neetlerin artmasinda bir etkendir. diger etken de, tam zamanli bir ise girmenin direkt olara kegitim duzeyiyle iliskili olmasi ve lise mezunlarinin is bulmakta oldukca zorlanmalaridir..(dogaldir 700 tane universite acip, nufusunun yuzde 40a yakini universite mezunu olursa lise mezunu tabii bunalima girer.)
  • ütopik bir yaşam tarzı. bir yere bir şeyler yetiştirme zorunluluğunun olmaması dünyada sahip olunabilecek mükemmel şeylerden bir tanesi.
  • çalışmak istemiyorlar çünkü kurduğunuz çark para rekabeti üzerine ve para oldukça canlarını sıkıyor
    okumak istemiyorlar çünkü eğitim sisteminiz otorite ve iş adamı yetiştirmeye dayalı. yaratıcılıklarını kaybetmek istemiyorlar.
    vasıf kazanmak istemiyorlar çünkü eninde sonunda ölecek bedeninizi ha ovada karınca yemiş ha paslı bir kurşun işaretlemiş.bu durumda vasıfın ortalama 70 yıllık bir ömre etkisinin önemsizliğine dem vuruyorlar.
    dışarı çıkmak istemiyorlar çünkü dinlemiyor,anlamıyor ve kızıyorsunuz.durup durduk yere kırılmak istemiyorlar.
    şişmanlıyorlar,çirkinleşiyorlar,cimrileşiyorlar çünkü yetinmek ve miskinlik etmenin en güzeli olduğu kanaatindeler

    hayal dünyaları,animeleri ve güzel kızlara yapılan yapılan mastürbasyonlar (belki bir gün benim olur umuduyla, olmayacak ya!) onlara yetiyor.çünkü en azından buralarda başrol olabiliyorlar.üstelik hiç uğraşmadan.siz neden uğraşıyorsunuz ki diye sorarlarsa en mümkün toplumsal cevaplarınızı umursamıyorlar.

    nietzsche'ye göre belki de pesimistlikten arınmış hiççilik budur.

    kim bilir.
  • şu an içinde bulunduğum cennetimsi hayat. hayat böylelere güzel lan. ahan da bak ne güzel üşenmemişler güzel de bir video hazırlamışlar neet nedir, necidir diye. mis gibi de olmuş ehaha:

    https://www.youtube.com/watch?v=gtcp9hzvx7s
  • yaşın 18-34 yapılması durumunda oranlarının daha da artacağı kesim. 15-18 arasındaki liseli gençlik, oranları maskeleyip durumun vehametini azaltıyor.
    yaş ayarlaması ile türkiyede neredeyse %40ları bulacaktır neet oranı. özellikle kendilerine ' iş mi yok evinin işi neyine yetmiyor? ' denilen "cins-i latif"i düşününce rakamlar inanılmaz gelmiyor.
  • memleketimizde salgın gibi. sosyal medyanın bu konuda ciddi payının olduğunu düşünüyorum. bir şekilde testosteron basmak lazım insanlara. şöyle bir kavram da konuşuluyor:

    (bkz: herbivore man)
  • benzer yönleri nedeniyle hikikomori ile aynı spektrum üzerinde incelenebilen psikolojik eğilimdir. her iki grup da ana akım kültürel tutum ve değerlerden sapma eğilimi gösterirler.

    freeter yaşam tarzı tercihi, öz yeterliliğin eksik olması, geleceğe dair belirsiz hedeflerin, hırsların olması neet olma üzerinde etkili diyorlar.
  • istihdama girişte(işsizlikte) avrupa'nın ciddi problemlerindendir. eurostat 2019 verilerine göre türkiye'de neet oranı %26.4, yine ülkemizde 2019 ekim ayı işsizlik oranı %13,4 seyrinde iki hanelerde devam etmektedir. tabi buzdağının görünen kısmı bu, bir de %26'larda olan üniversite mezunları işsizlik rakamı var ki şu an medyada çok yer verilmeyen(fox tv dışında) fakat kısa vadede işsizlik rakamlarında ülkemizi zorlayacak kitledir. şöyle düşünelim, herhangi bir yerde çalışıp işten ayrılan insanlar er ya da geç başka bir iş bulabilirler. çünkü işsiz olsalar bile meslekleri var, ama yeni mezun bireylerde vasıf veya meslek eksikliği olduğu için bu kitlenin(neet'ler) bir an önce iş hayatına dahil edilmeleri gerekir. eğer bunları alt başlıklarında incelemek istersek, meslek lisesi öğrencileri, bağımlılar, yeni mezunlar, göçmenler, eski hükümlüler, engelliler ve maalesef kadınlardır.
    (kadınlar; ülkemizdeki istihdam hayatında dezavantajlı gruplardandır, 6111, 5510 vb. sayılı sgk teşviklerinden yararlanan firmalar veya muhasebecileri dezavantajlı grupların arasında kadınları görebilirler)

    - neet'lerin istihdam hayatına dahil edilebilmeleri için evvela izlenmesi gereken politika eğitim sistemindeki değişikliktir. fakat burada değişikliğin tek bir amacı olmalıdır, türkiye'deki okullarda işlenen derslerin (m.e.b. ve yök) iş hayatıyla uzaktan yakından alakası yoktur. sanayinin üniversite ve meslek eğitim merkezleriyle akredite çalışması zorunludur. stajlar 20 veya 30 iş günü yeterli değildir, teorik derslerin azaltılarak yerine pratik uygulamaların çoğaltılması gerekir. ayrıca da bu okullarda öğrencilere ileri excell ve alanıyla alakalı kullandıkları bir programı kullanmayı öğretilmesi şarttır. (örneğin muhasebeci mesleği için; her mezunu s.a.p düzeyinde program öğretin demiyoruz ama en azından temel muhasebeyi artık programdan öğrensinler, yüzyıllardır değişen kağıt üzerindeki muhasebe hesabından vazgeçilmeli)

    edit: imla
  • oecd ülkeleri arasında en çok tabii ki de türkiye'de bulunan insan tipi. şaşırtmadı.

    adım başına tabela üniversitesi açılmasına rağmen durum bu. batık bir ülkedeyiz. ben neet değilim ama ben ne haldeyim? 3 kuruş paraya çalışıyorum.

    (bkz: türkiye'den siktir olup gitmek)

    incelemek isteyenler için: oecd raporu
  • (bkz: ev genci)
hesabın var mı? giriş yap