• karanlik madde'yi ve karanlik enerji'yi birlestiren ilginc bir paper yayinlanmis. ana dayanagi ise negatif kutle.

    once birkac link verelim:

    paper: https://www.aanda.org/…2/aa32898-18/aa32898-18.html

    paper yazarinin basitlestirilmis makalesi: https://theconversation.com/…search-suggests-107922 (ingilizce biliyorsaniz direk burda devam edin cunku entry'nin kaynagi az cok bu makale)

    simdi eleman diyor ki; biz galaksilere baktik ve bu hizda donerken bir arada kalmalari icin fazladan kutle olmasi gerektigini hesapladik. kutleyi bulamayinca da buna karanlik madde dedik. fakat sonra baktik ki bu fazladan kutle ile tum evrenin yavasca buzulmesi veya genlesmesinin yavaslamasi lazim, ama bunun yerine evren genisliyor. bu genislemeyi aciklamak icin de karanlik enerji'yi ekledik.

    peki ya karanlik madde ve karanlik enerji ayni seyse? bu soru tabi ki ilk defa sorulmamis, hatta einstein bile bu konu uzerinde calismis ve negatif kutle'nin bu sorunlari cozebilecegi ihtimali uzerinde durmus.

    negatif kutle'nin en onemli ozelligi, kutleleri bir araya getirmekten ziyade (cekim kuvveti) - kutleleri birbirinden uzaklastiriyor. yani bir kutle negatif kutlenin yakinina geldiginde, cekim degil itim olusuyor.

    negatif kutle'nin gecmiste kabul gormemesinin nedeni, evren genlestikce negatif kutlenin de seyrelmesinin gerektigi. bu nedenle karanlik enerji kavramini tam aciklayamadigi dusunulmus. bu noktada makalanin yazarlari negatif kutle'nin surekli olustugunu savunuyorlar. yani evren genisledikce yeni negatif kutle formule dahil oluyor.

    burayi kendi kelimelerinden okuyalim:

    "einstein’ın genel görelilik kuramına, negatif kitlelerin sadece var olmalari ile değil, sürekli olarak yaratılmalarina izin veren bir değişiklik önermekteyim. “maddenin yaratılması” halihazırda, durağan hal modeli olarak bilinen, büyük patlama'nın (big bang) erken bir alternatif teorisiydi. ana varsayım, evren genişledikçe etraftaki malzemeyi yenilemek için sürekli olarak (pozitif kütle) maddenin yaratıliyor olmasıydı. guncel gözlemsel kanıtlardan durağan hal'in yanlış olduğunu biliyoruz. fakat bu negatif kitle maddesinin sürekli olarak oluşamayacağı anlamına gelmeyebilir. bu karanlık sivinin asla yayılarak seyrelmedigini göstermek istiyorum. bunun yerine aslinda tam olarak karanlık enerji gibi davranıyor."

    peki paper'a gore negatif kutle'nin nasil bir gorevi var?

    negatif kutle galaksileri sararak ve iterek (basinc gibi) dagilmalarini engelliyor, ayrica surekli olarak olustugu icin galaksilerin arasini aciyor ve birbirlerinden uzaklastiriyor. bu noktada sabun kopugu ornegi verilmis. suyun uzerindeki sabun kopukleri negatif kutle ve iclerine surekli have doluyor, bu esnada baloncuklarin birlesim yerlerinde galaksiler var etraftaki baloncuklar bu galaksilerin bir arada kalmasina yardimci oluyor. sabun kopukleri havayla doldukca birlesim yerlerinde bulunan galaksiler birbirlerinden uzaklasiyorlar.

    yine yazarin kendi kelimerinden okuyalim:

    "modelim, karanlık sıvıdan ortaya cikan çevreleyen itici gücün bir galaksiyi birlikte tutabilecegini göstermekte. pozitif kütle galaksisinden gelen yerçekimi, her yönden olan negatif kütleleri çekmektedir ve negatif kütle sıvısı gökadaya yaklaştıkça, gökadaya daha fazla itme kuvveti uygulamakta ve bu da birbirinden kopmadan daha yüksek hızlarda dönmesini sağlamaktadir. dolayısıyla, basit bir (matematiksel) eksi işaretinin, fizikteki en zorlu sorunlardan birini çözebileceği anlaşılmaktadır."

    sonuc olarak buyuk bilinmeyene ilginc bir yaklasim olmus. her seyi aciklayan sey aslinda cok basit olabilir ama bunu goremezsek en yakin ikinci ihtimali seceriz ve her bilinmeyeni tek tek aciklayip yamali bohca yapmaya calisiriz. eger sozkonusu paper elestirilere dayanabilirse teorik fizik dunyasi icin buyuk bir adim olacak. negatif kutle'nin gercek olmasi ihtimali, warp motoru gibi teorik cihazlarin onunu aciyor. gercekten inanilmaz. (bkz: i want to believe)

    ek yorumlar icin reddit thread: https://www.reddit.com/…_solved_one_of_the_biggest/

    edit: full paper linki gelmis: https://arxiv.org/pdf/1712.07962.pdf
  • teorik fizikte varsayımsal bir kavram olan negatif kütle bildiğimiz kütlenin ters işaretli olan halidir. (-5kg gibi)
    böyle bir kütle bir ya da daha fazla enerji ilkesinin ihlaliyle ortaya çıkar ve tuhaf özellikler gösterir; kuvvete ters yönlü ivme vermek gibi.
    solucan deliği oluşturmak gibi belirli, spekülatif teorilerde kullanılır.
    egzotik maddenin bilinen en yakın mümessilidir.
  • vardır böyle insanlar..
  • düşünün bir cismi itiyorsunuz ama size doğru hızlanıyor.

    gözlemleyebilsek epey ilginç bir madde olurdu.
  • oluşmuşu var;

    (bkz: serhat akın)
  • star trekteki warp motoru teknolojisinin dünyamıza uyarlanmış hali alcubierre driveın yakıtı. matematik ve fizik çok ilginç şeyler lan.
  • egzotik madde sınıfına giren kütle. gerçeklikte böyle bir madde bulunamadı ama teorik olarak var. matematiksel denklemlerin bir sonucu olarak uzay zamanın farklı iki noktasını birbirine bağlayan ve yine uzay zaman dokusundan oluşan bir tünelin ağzını bununla stabil konumda tutabilirsin. böylece içinden geçip gidilebilir bir hal alır. yani zaman yolculuğu aynen. tünelin değil feleğin çemberinden geçmiş müslüm gürses edasıyla nereye gidiyorsun kardeş o kadar kolay mı sandın dersen haklısın. bunları düşünmezsek de şuradan şuraya gidemeyiz ama.
  • https://news.wsu.edu/…negative-mass-created-at-wsu/ linkten yapılan çalışmayı görüntüleyebilirsiniz.

    bu abiler rubidyumu mutlak sıfırdan daha da düşük sıcaklığa ulaştırıp falan bişeyler yapmış.işletmeci olduğum için pek anlamadım ama insanlık için büyük bi adım gibi.değil gibi de ama bence büyük.işlevi de önemli ama
  • klasik mekanikteki etkilerinden ziyade izafi olarak uzay-zamanı ters yönde büktüğü için zamanda geriye yolculuk yapmaya sebebiyet verebilir.
  • fiziğin ve genel olarak bilimin hoşuma giden bir özelliği vardır. önce ileri görüşlü bir bilim insanı bir ihtimalden bahseder. hatta belli formüllerde bu görüşünü destekler. ama o sırada bu kadarcık bir öngörü bilim açısından kanıt olarak yetersizdir elbette. ama yıllar içinde bu teorik kanıtlara hep bir yenisi eklenerek en sonunda bu "şey"in varlığının kaçınılmaz olduğu kanısı oturur. hala en önemli parça eksiktir tabi. teknolojinin bariz, doğrudan ve deneysel bir kanıt ya da gözlem yapılmasına izin verecek kadar gelişmesi ile doğrudan kanıt elde edilmiş olacak ve o şeyin varlığı su götürmez bir gerçek olacaktır. pek çok şeyde bu patern izlenmiştir. 2000 yıl önce aristarkos yıldızların aslında çok uzaktaki "güneş"ler olabileceğini ifade etmiş ve insanoğlu binbir badire atlattıktan sonra gerçeğin "gerçekten de" bu olduğu anlaşılmıştır. kara delikler konusunda da durum böyle olmuştur, higgs bozonu konusunda da. elbette aslında gerçek dışı olan pek çok spekülasyon da bilim adamlarınca ifade edilmiştir. ancak bilim tarihinde özellikle matematiksel olarak tutarlı temelleri bulunan iddiaların izlediği bu patern geleceğin heyecan verici keşiflerini tahmin etme açısından ilgi çekici gelmiştir bana. belki de görmeye ömrümüzün yetmeyeceği akıl almaz keşifleri en azından bu şekilde öngörerek teselli de bulmaya çalışıyorum.

    negatif enerji, takyonlar ve sicimler de böyle "şey"lerden. negatif enerjinin varlığının ispat edilmesi durumunda bana heyecan veren 2 sonuç ortaya çıkıyor. birincisi günümüzün en büyük gizemlerinden olan karanlık enerji ve karanlık maddeye bir açıklama getirme ihtimali. ikincisi ise zaman yolculuğuna izin verme ihtimali. stephen hawking'in ifade ettiği şekliyle zamanda geriye gidebilmemiz için "negatif enerji" diye bir şeyin varlığı gerekiyor ve ancak öyle mümkün oluyor. tabi işin baba paradoksu, nedenselliğin bozulması, paralel evrenler vs. gibi pek çok yönü de olabilir ama kim bilir, bu sorunların pek çoğunu birden ortadan kaldıran bir ihtimal beliriverir. negatif enerji hakkındaki önemli destekleyici unsurlardan birisi de bence bazı şeyleri basitleştirerek açıklayabilmesi. yani evrenin genişlemesini açıklayabilmek için uydurduğumuz kaynağı belirsiz, yapısı belirsiz, gizemli, egzotik "karanlık enerji" ve galaksilerin stabil olması için gerekli olduğunu düşündüğümüz görünmeyen, yerçekimi dışında etkileşmeyen, egzotik madde "karanlık madde" gibi şeyler yerine daha basit ve birleştirici bir açıklama daha mantıklı oluyor. fiziğin ve bilimin genel prensiplerinden birisi olan "karmaşık ve çok başlı teoriler yerine basitçe açıklayan ve birleştiren teorilerin doğru olma ihtimalinin daha fazla olduğu" gerçeğine de negatif enerji daha bir uyuyor gibi sanki.

    bakalım tüm bu gizemlerin çözülmesi için bir 2000 yıl daha beklememiz gerekecek mi?
hesabın var mı? giriş yap