• yüksekliği 4450 metre olan nemrut dağı'nın dördüncü zamanda patlaması sonucu oluşmuş gol. dağın tepesinde biri sıcak, iki krater gölü var. soğuk göl 13 kilometrekare büyüklükte, derinliği 155 metre. sıcak gölün suyu 60 santigrat dereceye varıyor. üç kilometrekare alana sahip. en derin noktası 100 metre civarında. nemrut krater gölü, bitlis'e 26, tatvan ilçesine 15 kilometre uzaklıkta. yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken gölün çevresinde dinlenme ve konaklama tesisleri bulunmuyor. bitlis-tatvan karayolundan 13 kilometre uzaklıkta olan nemrut krater gölü'nün turizme açılması için bitlis valiliği'nce başlatılan çalışmalar sürüyor
  • yerin göğe bakan gözlerindendir. kirpiklerinden van gölü ile birleşecek gibi durur. kollarında sarı saçlı mavi gözlü koçer çocuklarını sarıp sarmalar. dizlerine çökmüş dengbejler ağıt yakarlar bu bağrı yanık dağa. bazen saçlarına kır düşer:

    http://butikotellerrehberi.com.tr/…_lake_oregon.jpg
  • adını m.ö. 2100'de yaşamış babil hükümdarı nemrut'tan almıştır. nemrut'un yaz aylarında serin olması nedeniyle göl çevresinde yaşadığı söylenir.
    barnabas incili'nin göl çevresinde gizli bir mağarada saklı olduğuna dair rivayetler vardır.
  • bugün hürriyet gazetesinin internet sitesinde fotoğraflarını görüp hayran olduğum ve bir gün mutlaka gidip orada kamp neyin yapmak istediğim anadolu cennetidir. öyle güzeldir ki insanı yaşadığı yere ve yaşadığı hayata lanet ettirir. sadece fotoğraflarına bakıp bana bunları dedirtebilen yerdir ayrıca.
  • avrupa'nın en büyük dünyanın 2. büyük krater gölüdür. talihsiz bir göldür aynı zamanda, şöyle avrupa'nın içlerinde bir yerde olsaydı kim bilir her yıl kaç milyon turistin huzuruna çıkma şansı olacaktı.
  • seneler önce muş'a gittiğim bir zaman o kadar yaklaşmışken gidip gördüğüm muhteşem bir görüntüye sahip, bir tarafı mavi renkli soğuk su, bir tarafı yeşil renkli sıcak su olan bir garip, bir değişik, bir harika göldür.

    ülkemizdeki bir çok doğa harikası gibi kıymeti bilinmemektedir. kıymetini bilmeyi geçtim, adını, yerini bilen bulursanız sarılıp öpün. zira bir çok insanın aklına nemrut dendiği anda adıyaman'daki nemrut dağı gelir hemen. çoğu insan bilmez ki, ülkemizde tatvan'da nemrut dağı adında bir yanardağ vardır. o dağın tepesindeki kraterde de işte bu muhteşem krater gölü bulunur.

    http://tr.wikipedia.org/wiki/nemrut_dağı_(bitlis)
    http://tr.wikipedia.org/wiki/nemrut_gölü
  • askerliğimi tatvanda jandarma olarak yaptım. kulakları çınlasın karakol komutanımız hakan başçavuş ne zaman bunalsam, bir nefes almak istesem kırmaz, idari kolluk görevi yazardı bize. atlardık görev arabasının arkasına doğruu nemruta. tepeye, kayak merkezinin oraya çıkınca karşılaştığın manzara muhteşemdir. sağ tarafında tatvan, sol tarafında van gölü ve her yer beyaza bürünmüşür gelin gibi. bi sigara yaktırır insana, unutursun askerde olduğunu. ulan askerlikte özleniyormuş demek ki.
  • bir dönem merak ettiğim, akabinde iş çıkartıp, bana bilet gönderen göl. muş'tan rahat gidildiği söylenen krater gölü, altında sıcak ama uysal bir dev olmasının umulduğu yer.
  • salda gölü ile birlikte bir an önce görmek istediğim göller listemde tepeye oynayan dünyanın en büyük ikinci krater gölü.
  • dağda toplam 3 tane krater gölü bulunmaktadır. bunlardan ikisinin suyu sıcakken en büyük olan gölün suyu soğuk ve oldukça berraktır.
hesabın var mı? giriş yap