• hızlı okununca üçünü de türkülerinin içinde eritmiş harmanlamış gönül insanının ismini vermektedir. mekanın cennet olsun büyük ozan.
  • (bkz: #30368892)
  • neşesi yüzde 5
    derdi yüzde 90
    aşkı yüzde 100 olan bir hayattır. neşet ertaş'tır.
  • "en kutsal günlerimizde onun sesi hep bizimledir; düğünlerimizde, aşık olduğumuzda, kederlendiğimizde, toprağımızda, hasretimizde, gönlümüzde… “neşe dert aşk yazılır neşet ertaş okunur!”
    oyun, neşet ertaş’ın ailesinin ve editörü hasan saltık’ın izinleri ve katkılarıyla; neşet ertaş’ın gerçek hayat hikayesinden ve kendi türkülerinden yola çıkılarak, yazar tarafından yeni bir kurguyla kaleme alınmıştır. neşet ertaş bir oyuna, bir esere sığamayacak kadar engin bir hayat. onun hayat felsefesini, insanlığını, gönlünü, sanatını, bir eserle anlatabilmek mümkün olmadığı için; bu oyunda ancak ondan esinlenerek bir sanat eseri oluşturulmaya çalışılmıştır. onun türküleriyle büyüyen, onunla aynı bozkıra bakmış insanlarla…
    hayatının en önemli unsurlarından biri olan “aşk” teması seçilmiştir.
    bu oyun neşet ertaş’a yakılmış bir ağıttır, bir saygı duruşudur."

    http://www.devtiyatro.gov.tr/…nu-nese-dert-ask.html

    nisan ayı programını dört gözle beklememe sebep olan ankara dt oyunu.
  • ankara devlet tiyatrosu'nun gönüllerimizi iyileştireceği oyun.

    "gönül kırma
    gönül al
    gönle hoş söz üfle
    özleme gönül et
    bu dünya bir gülüş, bir baş okşayış.
    ey gönül, sen de affet yıkılsa da dünyan."
  • bugün ilk gösterimi yapılacak olan ankara dt oyunu. oyunun yazarı şirin aktemur toprak ve yönetmeni umut toprak mükemmel bir iş çıkarmışlar. oyunculuklar şahane, dekor şahane, ışık şahane, her şey şahane. fazla detay vermeden açıklamak gerekirse; bozkırın tezenesi neşet ertaş hakkında her şeye dokunan, aslında insanın yüreğine dokunan bir oyun olmuş.

    tabi bence asıl özel olan neşet ertaş'ın müzikal yönünü oynayan mert kılıç. oyunun geneli tam bir konser havasında geçiyor. sevgili mert çok güzel yorumlamış neşet'i. insanın tüyleri diken diken oluyor, gözleri doluyor, elini ayağını nereye koyacağını bilemez oluyor, cebinden sigarayı çıkartası geliyor... tabi ki başroldeki alpay ulusoy'un ve oyundaki tek kadın oyuncu olan sinem şahin'in ekstra performansları da bunda çok etkili. mutlaka gidip izlemeniz ve dinlemeniz lazım. şiddetle tavsiye edilir.
  • istanbul gösterimlerini iple çektiğimiz oyun
  • oyuna geçmeden önce buradan beni tanıyanlara tanımayanlara seslenmek istiyorum; bu oyunu izleyin, bu oyunu ankara'da iseniz izleyin, bu oyun şehrinize gelirse izleyin. neşet ertaş seviyorsan, bağlama seviyorsan, türkü seviyorsan, cahil olup dünyanın rengine kandığını düşünüyorsan git izle bu oyunu. yalnız baştan uyarayım sonra dolanırsın ortalarda "hep sen mi ağladın hep sen mi yandın ben de gülemedim yalan dünyada" diye diye. oyun bir neşet ertaş türküleri dinletisi gibi.

    alpay ulusoy nasıl bir yetenektir, önünde düğme iliklemesi gereken benim asıl. bir tek o mu; neşe ile alpay ulusoy, dert ile sinem şahin, aşk ile mert kılıç(burada alkışlar bu karizmatik, güzel sesli, bıyıklı arkadaş için) ve hem yönetmen hem anlatıcı olarak umut toprak önünde düğme iliklenir, iliklerim. oyunlaştıran şirin aktemur toprak'a da teşekkür etmeden geçmeyelim.

    --- akılda kalan spoiler ---

    - o köyden bu köye göç ederdik taşıyacak eşyamız, malımız yoktu; taşıyacak tek yükümüz sevdamızdı.

    - yoksulduk, elbiselerimiz yıkanınca giyecek başka bir şey olmadığı için kuruyana kadar yorganın altında titrerdik. her şeyimiz tek, yedeği yoktu; sevdamız da tekti.

    - kadın başkadır bizden; biz insanoğluyuz, kadın insandır.

    - kadın ana iken verdiğini, yar iken ister. onun için iki büyük nimetim var; biri anam, biri yarim.

    - sevdiğim kızı bana vermediler... yetmedi başkasına verdiler... o da yetmedi düğününde çalayım diye beni çağırdılar.

    - ben ölünce arkamdan öldü demeyin, atına binip gitti deyin.

    --- akılda kalan spoiler ---

    oyun boyunca çalan türküler sıralı tam liste:

    --- spoiler ---

    1) cahildim dünyanın rengine kandım
    2) bahçe duvarından aştım
    3) ahu gözlerini sevdiğim dilber
    4) zülüf dökülmüş yüze
    5) neredesin sen
    6) çiçekdağı derler çok gezdim gördüm
    7) çiçekler ekiliyor güzelim haydi haydi
    8) karlı dağlar geçit vermez olunca
    9) dertli yoldaş
    10) vay vay dünya
    11) amanın leyla leyla
    12) ah yalan dünya (bu türküde oyuncular seyircilerin de katılımını beklediler ve tüm salonla birlikte söylediler)
    13) veda (kendisi bu türküyü hasta yatağında yazmış lakin okumak nasip olmamış)*

    ve tüm salon alkıştan yıkılırken;

    tatlı dile güler yüze doyulur mu

    --- spoiler ---
  • zahist o kadar güzel anlatmış ki.. aynısını yazmak için girmiştim diyebilirim. tek ekleyebileceğim daha ilk türküyü o güzelim sesten duyunca akan gözyaşlarım oyunun sonunda 'tatlı dile güler yüze' türküsü eşliğinde selam vermeye gelip omuzlarını kıra kıra oynayan alpay ulusoy ile kahkahaya dönüştü. fırsat bulmayı beklemeyin, fırsat yaratın ve bu güzelim oyuna gidin..

    tanım: mutlaka izlenmesi gereken, son zamanlarda gittiğim oyunlar içinde en çok keyif aldığım ankara devlet tiyatrosu oyunu. neşet ertaş için anma konseri olsa bu kadar güzel olamazdı. emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler.
  • hayatı boyunca herkesi sevmiş bir adamın hikayesi. acı çekip çekip yazmış türküsünü. ömrünün sonuna kadar aramış da bulamamış.

    ankara dt'nin, hayvan çiftliği'nden sonraki en iyi oyunu olabilir. çok samimi, çok ağlatıyor, çok iyi.
hesabın var mı? giriş yap